03 / 05 / 2024

Rize'deki HES inşasına vatandaşlar tepki gösterdi!

Rize'deki HES inşasına vatandaşlar tepki gösterdi!

Rize'nin Çayeli ilçesi Madenli beldesinde inşası planlanan HES inşaatı için yapılan ÇED toplantısında vatandaşlar tepki gösterdi



Madenli'deki toplantıya, Çevre ve Orman İl Müdürü Sabit Kandemir, Hidroelektrik Santrali  inşaatını yapacak şirketin yetkilileri, Çayeli Bakır İşletmeleri AŞ yetkilileri ile bölgede yaşayan vatandaşlar katıldı.

Çevre Mühendisi Orkun Gümüşler, projeyle ilgili bilgi vererek, "Regülatör ve HES santrali projesinin kurulu gücü 10.64 megavattır. Proje kapsamında iki ev, bir çay alım yeri ile 25 bin metrekare alan kamulaştırılacaktır. Projede 45 kişi görev yapacak, 18 ay sonra tamamlandıktan sonra 10 kişi çalışacaktır. Projenin tamamlanmasının ardından dereye onda 2.2 can suyu bırakılacaktır" dedi.

Madenli Belde Belediye Başkanı Mustafa Tüylüoğlu ise, amaçlarının projeye karşı çıkmak olmadığını belirterek, "Ancak bizim için su olmazsa olmazdır.

Belediye olarak su sorunu yaşıyoruz. HES inşaatının yapılmasının ardından bu sorunumuz daha da büyüyecektir. Beldede 5 bin kişi yaşamaktadır. Eğer bu kişilerin bu işten menfaati olmayacaksa, kesinlikle bu işin karşısındayız.

Madenli halkının menfaatine olmayacak bir şeye olur vermemizi beklemeyin" diye konuştu.

Konuşmalar yapılırken vatandaşlar, yetkililere tepki gösterdi.

Sinan Akçal, "Buraya gelip elimizden sularımızı alıp gideceksiniz, buna kimse müsaade etmez. Size benim en iyi hediyem bu cebimdeki yumurtalar" diyerek yumurtaları atmak istedi. Bu girişime bazı vatandaşlar engel oldu.

İnşaatı yapacak şirketin yönetim kurulu başkan yardımcısı Hakan Agun ise halkın tepkilerini anlayışla karşıladıklarını ifade ederek, "Ancak buraya gelirken bizi 'İsrail'in adamları' diye suçlayanlar olduğunu duydum. Ben 5 kuşaktır Rize'de yaşayan bir ailenin çocuğuyum. Firmanın 32 ortağı da bu toprakların evladıdır. Kimse bizi farklı algılamasın. Hepimiz bu topraklardayız.

Mutlaka en ufak bir inşaat yaparken de çevre zarar görüyor. Ancak bunu bölge halkı ile uyum içerisinde en aza indirmek istiyoruz. Gelin hep birlikte bu işin ortağı olup, ülke ve bölge ekonomisine katkı sağlayalım" dedi.

Toplantı, daha sonra olaysız sona erdi.

-"YUMURTALARI KAFALARINA ATAMADIM, EVDE MENEMEN YAPACAĞIM"-
Sinan Akçal adlı vatandaş, toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, yumurtaları yetkililere atmak için yanında getirdiğini dile getirerek, şunları söyledi.

"Ancak engellediler. Bana 'ayıp olur' dediler. Ama mutlaka bir gün bir yerde birinin kafasına atacağım. Şimdi cebimdekileri yumurtaları eve götürüp menemen yemeği yapacağım."
AA


Geri Dön