17 / 05 / 2024

Rize'deki sel felaketinin sebepleri neler

Rize'deki sel felaketinin sebepleri neler

Geçtiğimiz günlerde büyük bir sel felaketi yaşayan Rize için kapsamlı bir yeniden yapılandırma projesi hazırlanıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Rize'yi yeni felaketlerden korumak amacıyla önce imar planlarını revize edilerek değerlendirecek



İlk gelen öneriler arasında Rize'nin güvenli bir bölgeye taşınması ile şehir merkezindeki tüm binaların 3'er metre yükseltilerek ilk üç katın sadece otopark olarak kullanılması gibi formüller yer alıyor.

İşte felaketin nedenleri

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Rize felaketinin ardından teknik bir heyet göndererek durum tespiti yaptırdı. Uzmanlardan oluşan heyetin hazırladığı rapor, Rize felaketinin nedenlerini bütün açıklığıyla ortaya koydu. İşte raporda yer alan çarpıcı bulgular:

Afet, Rize'den geçen derelerin şehir merkezinde kanallara alınmış olmasından ve kanalların tıkanmasından kaynaklandı.

Rize merkezden geçen 23 kapalı. Derelerin üzerinin açılması durumunda ise kentin ulaşım sorunu büyüyecek.

Maliyet çok yüksek

Şehirde arazi şartları nedeniyle imarlı arsa kolay üretilemiyor. Niteliksiz, yoğun ve çok katlı yerleşim kente hakim. Yeni yerleşimler için boş arsa yok.

Rize hem deniz suyu hem de yağmur nedeniyle su baskınlarına açık. Mülkiyet dokusu ve yerleşme biçimi nedeniyle kamulaştırma maliyeti çok yüksek.

Sahil yolu yenilenecek

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Rize için öncelikle imar planı revizyonuna başlayıp kentsel dönüşüm projelerine başlayacak. Ardından uygun bulunan öneri ve projeler hayata geçirilecek. Yeni konutlar şehrin batısında yer alan nispeten düz bölgede yapılacak. Derelerin üzerinin açılması ve dere yataklarındaki konutların boşaltılarak yeşil koruma alanına dönüştürülmesi, yüksek binaların kamulaştırılması düşünülüyor. Karadeniz Sahil Yolunun dere akışlarını engellemeyecek şekilde yeniden yapılması da çözüm yolları arasında sıralandı.
Bugün/Erdoğan Süzer


Geri Dön