29 / 04 / 2024

Rizeli mucitten rüzgarla dönen çardak!

Rizeli mucitten rüzgarla dönen çardak!

Güneysu, Gürgen köyünde oturan Bilal Atasoy halatlarla bağlı uzatmalı evden sonra şimdi de rüzgarla dönen çardak yaptı. Rize'de 8 yıl önce tek odalı rüzgarla dönen ev yapan Bilal Atasoy (73), insan gücü ile uçan helikopter yapmayı tasarlıyor



Kendini maceraperest, yaptıklarını da 'delilik' olarak ifade eden yaşlı mucit, 'Benim dönen ev Mevlevi misali soldan sağa dönüyor. Döndüm döndüm sonunda uçmaya karar verdim. Sıradaki projem, insan gücü ile uçan helikopter yapmak.' dedi.

Rize'nin Güneysu ilçesi Küçükcami Mahallesi'nde oturan ve 10 yıl önce eşini kaybeden 4 çocuk babası Bilal Atasoy, rüzgarla dönen tek odalı ev yaptı. Teknik işlere meraklı olduğunu belirten Atasoy, rüzgarla dönen ev yapmaya, Amerika'da elektrikle dönen bir gazino olduğunu duyduğunda karar vermiş. Bu haberi duyan yaşlı mucit, bir gece düşünüp taşınmış ve ertesi gün rüzgarla dönen ev yapmaya koyulmuş. Atasoy'un, ilçeye hakim bir tepede yaptığı beton ayaklar üzerine kurulu, yerden 3 metre yükseklikte, ahşaptan yapılan ve dışı çinko ile kaplanan tek oda olarak yapılmış. 6 metrekare büyüklüğündeki oda, beton ayaklar üzerine yerleştirilen bir araba difransiyeli üzerini oturtulmuş. çevresine yerleştirilen 8 kanat sayesinde de rüzgar estiği zaman dönmeye başlıyor. Görenleri hayrete düşüren bu ilginç eve giriş ise çevirmeli bir çarkla inip kalkan merdivenle sağlanabiliyor. Atasoy, eve geldiğinde merdiveni indirip odasına çıkıyor, evden ayrılacağı zaman ise merdiveni tekrar havaya kaldırıyor. Atasoy, mahallede daha önceden yaptığı bir evi olmasına rağmen özellikle yaz aylarını çevreye hakim bir tepede bulunan tek odalı dönen evinde geçiriyor.

İlkokul mezunu Atasoy, 13 yıl fahri imamlık yapmış, gemilerde çalışmış ve uzun süre şoförlükten sonra Bağkur'dan emekli olmuş. Hiçbir eğitim almamasına rağmen teknik birçok şeyin elinden geldiği Atasoy, bu yeteneğini teknik işleri çok sevmesine bağlıyor. İlçeye hakim bir tepeye yaptığı tek odalık dönen evinde huzur bulduğunu belirten Bilal Atasoy, 'Burası rüzgarlı bir tepe. Yaptığım bu ev sayesinde, hiç kafanı çevirmeden her tarafı, bütün çevre köyleri görebiliyorum. Burası benim oksijen çadırım.' diyor.
Yaptığı işi 'benimkisi bir nevi delilik' diye tanımlayan Atasoy, 'Ben biraz maceraperestim. Kafama eser bazen böyle şeyler yaparım. Ben daha önce yapılmamış şeyleri yapmaya bayılırım. Elekrikle dönen var galiba ama rüzgarla dönen böyle bir ev yok. Aklıma esti yaptım. Benimkisi bir nevi delilik.' ifadelerini kullandı.

Bundan sonraki amacının insan gücü ile uçan bir helikopter yapmak olduğunu belirten Atasoy, 'Benim dönen oda Mevlevi misali soldan sağa dönüyor. Döndün döndüm fakat mevlaya ulaşamadım. şžimdi el ve ayak gücü ile çalışacak tek kişilik bir helikopter yapacağım. Ondan sonra bu dağlarda rahat rahat dolaşacağım. şžimdi projem odur. İnşallah ölmeden onu da yapacağım.' dedi.

Atasoy'un tek kişilik, insan kuvvetiyle çalışan helikopteri ise şöyle çalışıyor: Kullanıcının oturacağı bir koltuk bulunacak. Bu koltuğun arkasında dairesel dönen ve başının üsk kısmında da yatay dönen kanatlar olacak. Bu pervane ve kanatlar el ve ayaklarla çevrilen iki pedal vasıtasıyla dönecek ve uçma gerçekleşecek.


Geri Dön