06 / 05 / 2024

Rona Yırcalı: Balıkesir düzenli büyüyor!

Rona Yırcalı: Balıkesir düzenli büyüyor!

1981 yılından bu yana Balıkesir Sanayi Odası Başkanlığı'nı ardından 2009'dan bu yana Meclis Başkanlığı görevini yürüten Rona Yırcalı, "Gönlümüzün özlediği seviyede değil ama her yıl istikrarlı şekilde büyü



1981 yılından bu yana Balıkesir Sanayi Odası Başkanlığı'nı ardından 2009'dan bu yana Meclis Başkanlığı görevini yürüten Rona Yırcalı, aynı zamanda "Milletlerarası Ticaret Odası" ile Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Rona Yırcalı, bilindiği gibi, aynı zamanda kentin önde gelen sanayicilerinden.

Yırcalı kentteki gelişimi "Gönlümüzün özlediği seviyede değil ama her yıl istikrarlı şekilde büyüyoruz." diyerek aktarıyor.
Yırcalı'ya göre; sanayi ve ticarette; Denizli, 'Gaziantep, Bursa, Yalova' hinterlandı ile mukayase edildiğinde Balıkesir'in yeteri kadar büyümediği görülse de 'Eskişehir, Aydın, Burdur, Muğla' ile karşılaştırıldığında kent eğitim, sosyal ve ekonomik konularda rahatlıkla yarışabilir düzeyde.

Yırcalı, Balıkesir'in gelecek planlamasında ise iki gelişmeyi önemli görüyor. Bunlar, kalkınma ajansının kurulması ile üniversitenin etkinliğini her geçen gün artırması.

"Teşvik bitti, durduk"

Kentte sanayinin son 30 yıldaki gelişiminin önemli tanıklarından olan Yırcalı "Yurtdışı olduğu kadar yurtiçinden de yatırım çekmeyi hedefliyoruz" diyor.

Balıkesir sanayisinin büyümesindeki büyük sıkıntıyı ise Yırcalı'ya göre, Teşvik Yasası'nın sağladığı avantajların bitmesi oluşturuyor.

Yılların sanayicisi gelecek adına yapılması gerekenleri ise şöyle sıralıyor:
"Gelecek vizyonumuzu yine tarım ve hayvancılığı derinleştirmek üzerine kurmalıyız. Kırmızı et ve kanatlı önemli yol almaya başladık. Balıkesir'in topraklan bu alanda kümelenmeye müsait. Bunları teşvik edecek kolaylıkların getirilmesi gerekiyor. Ayrıca kentte turizmin kalkındırılması lazım.
Körfezde turizm tesisleri kurmak çok zorlaştı. Bir girişimci isterse yedi yıldızlı tesis yapmak istesin. Geniş arazi bulması kolay değil. Ancak bir yandan da birçok eski tesis var. Bu dönüşümü yaşatacak bir cazip fırsat sunmak da kentin çehresini değiştirebilir"

Balıkesir'in avantajlarını da vurgulayan Yırcalı, sanayinin batı şeridinde büyük kentlere doyduğunu, masrafların kısılması amacıyla daha mütevazı şartlarda üretime yöneldiğini kaydediyor.

Yırcalı bu düşüncesini şöyle açıklıyor: "Burada yatırımları daha uygun maliyetlerle yapabilmek mümkün. Teknik eleman bulmakta da zorluğumuz yok. Şehircilik oldukça ilerledi. Hastane ve eğitim imkanlarımız büyükşehirleri aratmayacak boyuta ulaştı. Her yatırımcıyı bekliyoruz"
Milliyet


Geri Dön