27 / 04 / 2024

Rönesans Grubu, Rusya'ya OSB yapacak!

Rönesans Grubu, Rusya'ya OSB yapacak!

Rusyaya Türkiyedeki organize sanayi bölgelerini örnek aldı, Rönesans Grubu inşaat ve işletmesini üstlenecek. Leningrad Sanayi Odası Başkanı Rashid İsmagilov, ASO ile ortak yapılacak OSB için, Türkler, Avrupalılara göre yavaş ama sonuç hep çok iyi oluyor d



LENİNGRAD Bölgesi Vali Yardımcısı, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Rashid İsmagilovun  Ankara  Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebire Sizin Organize Sanayi Bölgesinden (OSB) etkilendik bize yardım edin benzereni yapalım çağırısıyla başlayan işbirliğinde önemli adımlar atıldı. İsmagilov, ASOdan alınan mavzuat örneğinin ülkelerine uyarlanarak çıkarıldığını söyledi.

Türkiye yılı kapandı
ASO Başkanı Özdebir ve ekibi, Rashid İsmagilovun yaklaşık bir yıl önce Türkiyeye ziyaretle başlayan işbirliğine son şeklini St. Petersburgda verdi. Leningradda ilan edilen 2011 Yılı Türkiye Yılı kapanış gecesine katılan Özdebire, Türkiyenin ünlü caz sanatçı Kerem Görsev ve Kültür Bakanlığında görevli müzik grubu eşlik etti. Özdebir, Biz buraya mevzuat ihracatı yaptık. OSBlerde altyapı hizmetlerini, üretim sistemini anlattık. Türkiye için büyük gurur. Burada yapılacak OSBde Rönesans ve Leningrad Ticaret Odası gibi biz de yönetimde olacağız diye konuştu.

Rusyanın Leningrad Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Rashid İsmagilov, Türkiyenin son 20 yıl içinde sanayide önemli atılımlar yaptığını vurgulayarak, şunları dile getirdi: Ankaraya yaptığmız ziyaret bizi çok etkiledi. Ankara Sanayi Odası işbirliği tefklifimize olumlu yanıt verdi. Bize gönderdiği mevzuatı kendimize uyarlayarak hazırladık ve onaylandı. Daha önce Avrupa ve Güney Kore Organize Sanayi Bölgelerini ziyaret ettik. Türkiyedeki gibi yapıyı görmedik. Yeşil alanlar, eğitim alanları yönetim yapısı şekliyle çok büyük bir örnek oldu. Türkiyedeki OSBni gördükten sonra Türkiyenin potansiyelini anladık.

Üçüncü ülkelere açılalım
İsmagilov, Türkiye örneğiyle hazırlanan ve onaylanan teşvik sistemini şöyle anlattı: İlk 6 yıl bazı vergiler düşürülecek. Toprak vergisi olmayacak. Mühendislik, teknik işler, müşavirlik hizmetleriyle ilgili teşvikler olacak. Toprağı işleten kurumlar için teşvikler olacak. Devlet finansman ihtiyacına katkı verecek. Şirketler için farklı teşvikler olacak. Gelir vergisi düşük olacak. İki ülkenin başkanları 100 milyar dolarlık ticaret hedefi koydu. Bu hedef uzaya gitmek gibi. Ama biz bunu başaracağız. Bu özellikle bu OSBler yoluyla başarılabilir bir hedeftir. Üretip, birlikte üçüncü ülkelere de satabiliriz.

Türkiyede vaziyeti idare eden Rusyada köşeyi döner

ANKARA Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, Türk sanayicilerin Rusyaya gitmesi gerektiğini belirterek, şöyle konuştu: Gümrük duvarları var ve yerli sanayiciyi koruyorlar. Burada önemli fırsat olduğunu düşünüyorum. Bizim sanayicilerimizin buraya gelmesi lazım. Tükiyenin daha fazla iş yapabilmesi için firmalarımızın yurtdışında da iş yapması gerekiyor. Ben insanlarımızın dikkatini Rusyaya çekmek istiyorum. Burada şimdilik sadece müteahhitlerimiz var. Türkiyede vaziyeti idare eden firmalar Rusyaya gelip köşeyi dönebilirler. Burada yüzde 30-40 kâr marjları var.  Özellikle küçük ve orta ölçekliler bunu başarabilir. Kule vinç ihtiyacı yüksek. 7 bin tane nehir gemisi ihtiyacı var OSBnin yasal düzenlemesi onaylandı, hızlı kurulacak.

Türkiye biraz fazla kibar

LENİNGRAD Bölgesi Vali Yardımcısı ve Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Rashid İsmagilov, Türk firmaları için Biraz fazla kibarlar diyerek şöyle konuştu: Dikkatli olmaya çalışıyorlar. Bizim bir numaralı partnerimiz ABDli şirketler. Bizde en fazla yatırım yapan şirketler onlar. Diğer yabancı şirketler de var. Ama yabancı şirketlere baktığınızda onlar çok güçlüler, cesaretliler. Hızlı karar alıyorlar. ABDli şirketler gelir gelmez çalışmaya başlarlar. Halbuki Türk şirketleri önce gelirler, bakarlar. Sonra kendilerini gösterirler. Ama o aşamaya gelene kadar biraz yavaşlar.

Türkiyede enerji hedefliyor

RUSYAnın en büyük yabancı sermayeli şirketleri arasında yer alan Rönesans Grubu, ASO ve Leningrad Sanayi Odasının işbirliği ile yapıcak OSByi yapıp-işletecek. Rönesans Grubunun Rusya Direktörü Avni Akvardar, Rusyada hızla büyüdüklerine dikkat çekerek, şöyle konuştu: Rusyada 13 dev mağaza açan İkeanın 8 mağazasını biz yaptık. Rönesanas Grubu inşaat yatırımının yanı sıra önümüzdeki dönemde çimento ve petro kimya alanına da girmeye hazırlanıyor. Türkiyede ise enerji sektöründe en büyükler arasına girmek istiyoruz. Bu alanda yatırımlarımız olacak.
Hürriyet


Geri Dön