Rönesans, İran'da 1 milyar dolarlık AVM inşa edecek
Rönesans İnşaat, işletmesini de yapacağı projeyi 2013'te tamamlamayı planlıyor
Rönesans İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak, taahhüt işleri haricinde Rusya'dan sonra direkt yatırım yapacakları en büyük ikinci pazarın İran olacağını açıkladı. Ilıcak, İran'ın başkenti Tahran'da şehrin en büyük meydanlarından biri olan Vanak'ta 1 milyar dolarlık bir alışveriş merkezi (AVM) projesine başladıklarını ve Nisan 2013'te projeyi tamamlayacaklarını söyledi. AVM yatırımını Settat adı verilen bir vakıf ile birlikte yaptıklarını da dile getiren Ilıcak, vakfın arazinin sahibi olduğunu kendilerinin ise hem inşaat hem de işletmeyi üstleneceklerini söyledi. Ilıcak, yatırımın 700 milyon dolarını arsa bedelinin oluşturduğuna da değinerek "İran'da hiçbir yerde olmadığı kadar yüksek, metrekare başına 10 bin dolar ruhsat harcı var" diye konuştu. Ilıcak, AVM'yi Optimum markası ile açmayacaklarını da dile getirirken bu yatırımın ardından pek çok Türk şirketin İran'da işlerinin açılacağını kaydetti. Ilıcak, "Yurtdışında yatırımını hangi firmanın yaptığına bakmıyorlar. Orada ülkenizi temsil ediyorsunuz. İyi de yapsanız kötü de 'Türkler yaptı' diyorlar. Kimse Rönesans ya da şu şirket diye bilmiyor" diye konuştu. Ilıcak, böylece Türk perakendecisini de İran pazarına taşıyacaklarını söyledi.
YABANCI CEO TRANSFERİ
Ilıcak, Rönesans İnşaat'ın, geçtiğimiz yıl Avusturyalı Porr AG ile ortaklığının ardından uluslararası çapta hedeflerini büyüterek yönetici transferleri ile şirketi dünya çapında konumlandırmaya odaklandılarını söyledi. Dünyanın dördüncü büyük inşaat şirketi Strabag'ın yönetim kurulu üyesi Nematullah Farrokhnia'yı CEO olarak transfer eden Rönesans İnşaat, holdingin satın almadan sorumlu işler görevine de Deutsche Bank'taki Türk yönetici Özgür Canbaş'ı transfer ederek hedeflerini büyüttü. Erman Ilıcak, hedefimiz Almanca konuşulan pazarlarda bizim bulunmadığımız raylı sistemler, metro gibi alanlarda uzman şirket satın alarak altyapımızı geliştirmek.
Zeyport olmazsa başka bir port
ERMAN Ilıcak, Zeytinburnu'nda aldıkları ancak yürütmeyi durdurma kararı bulunan Zeyport projesinin İstanbul turizmine katkı sağlayacağını da söyledi. Bu projeyi araştırma süresinde kruvaziyer turizminde önemli deneyimler elde ettiklerini söyleyerek "Danıştay kararını bekliyoruz" dedi. Zeyport olmazsa Galataport gibi projelere de talip olabileceklerini söyleyen Ilıcak, Şişli'de 4 yıldızlı bir otel projeleri de olduğunu, AVM sektöründe Optimum markası ile de büyüme hedefinde olduklarını belirtti. Ilıcak, Adana ve İzmir Gaziemir'de projelerinin devam ettiğini ayrıca İstanbul Avrupa Yakası, Bursa, Samsun ve Antalya için de arsa geliştirdiklerini kaydetti.
Rusya'da sanayi tesisleri trendi
İRAN gibi ülkelerde Türkiye'nin popülaritesinin olduğunu belirten Erman Ilıcak "Benzer olayları 90'lı yılların başında Türki Cumhuriyetler'de yaşadık. Ancak bu avantajımızı iyi kullanamadık. Yeterince bilgi birikimimiz yoktu" diye konuştu. Ilıcak, taahhüt işlerinde Türkmenistan pazarında büyüme hedeflediklerini söyledi. Ilıcak, Rusya'da gayrimenkul sektörünün krizin ardından hâlâ kendine gelemediğini belirterek bu ülkede sanayi yatırımlarının artması nedeniyle kendilerinin de bu alana yöneldiklerini belirtti. Ilıcak, Rusya'da 10 sanayi tesisi, 3 AVM, bir de havaalanı projesine devam ettiklerini, sanayi tesislerin aldıkları işler içinde yüzde 60-65'lere çıktığını eskiden ise bu dengelerin tam tersine olduğunu söyledi. Ilıcak bu yıl Rusya'da 600 milyon euro, toplamda ise 1.1 milyar euro ciro hedeflediklerini belirtti.
Daha çok özkaynakla daha az iş
YATIRIMLARI finanse etmede son dönemde bazı değişikliklerin gözlemlendiğine de değinen Erman Ilıcak, "Şimdi yatırımlar yüzde 40 özkaynak, yüzde 60 kredi ile yapılıyor. Eskiden yüzde 20'ler seviyesinde özkaynakla yatırım yapılabiliyordu. Şimdi daha çok özkaynakla daha az iş yapılabilir hale geldi" diye konuştu. Ilıcak Türk bankalarının kredi vermede çok titiz davrandığına da değindi.
Dilek Taş/Sabah
Basında yer alan diğer haberler;
Rönesans İnşaat, bu gün 2 milyar dolar aktif büyüklüğü ile dünyanın en büyük 85. inşaat şirketi. "Krizle geçen 2009 yılını yüzde 12'ye yaklaşan büyüme ile kapattık" diyen Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak, İran ve Suriye'de yatırım atağına hazırlanırken yurtdışındaki müteahhitlik projelerini de es geçmiyor. Öyle ki, gelecek 2,5 yılı kapsayan 4 milyar dolarlık işi hazır. Çiçeği burnunda bir TÜSİAD Yönetim Kurulu üyesi olan Ilıcak ile 2010 yılını ve planlarını konuştuk.
2009 yılı itibariyle Rönesans'ın ulaştığı büyüklük nedir?
Grup olarak, 2milyor dolar aktif büyüklüğümüz var. Bunun büyük bir çoğunluğunu gayrimenkuller oluşturuyor. Yurtdışında müteahhitlik hizmetlerinde, önümüzdeki 2 buçuk yılda yapacağımız yaklaşık 4 milyar dolarlık proje var elimizde. Rusya, Suudi Arabistan, Türkmenistan ve Libya bu ülkeler arasında. Geçen yıl ciromuz 1.1 milyar dolar. Krize rağmen iyi ciro yaptık. Sektör genel anlamda yüzde 15 küçülürken biz yüzde 10-12 civarında artırdık ciroyu.
İŞTEN ÇIKARILANLARI ELEYEREK GERİ ALIYORUZ
2008'in ikinci yarısında 7 bin kişiyi işten çıkarmıştınız. Yeniden istihdam yaratmaya başladınız mı?
2009'da yeni pazarların açılmasıyla yavaş yavaş tekrar geri almaya başladık. 15 bin kişiyi bir anda 8 bin kişiye inmiştik. Ancak bir eleme yaparak toparlıyoruz. O zaman çok hızlı büyüyeceğiz diye neredeyse her mavi ve beyaz yakalıyı işe almışız. Daha dikkatli adımlar atıyoruz. Eskiden yalnız Rusya vardı. Şimdi Libya'da yerleşik firmayız. Katar'da, Suudi Arabistan'da ofisler açtık. Alt yapıda Avusturyalı Porr ile ortak olduk.
ÖNCE PİYASANIN ŞEKLİNİ GÖRMEK GEREK
2010 yılının Türkiye'de sektör açısından nasıl geçmesini bekliyorsunuz? Yatırım perspektifiniz nedir?
İstanbul'u çok ayrı tutmak gerekiyor. Bence her geçen gün değerini artırarak büyüyecek. Potansiyelinin 3'te birinde. 2010 bence yatırım değil de projeler üzerinde çalışmak ya da satın almak için uygun sene ama inşaat yapmak için çok uygun değil bence. Yeniden şekilleniyor piyasa ve ne olacağını bilemiyoruz. Önce şekli görmek gerekiyor. Krizin, resesyonun daha ne kadar süreceğini hiç birimiz bilemiyoruz. Herkes 2012'de yeniden yükseliş diyor da neye istinaden dediğini kimse bilmiyor. Durgunluk bitmiş değil. 2010'da temkinli davranmamız gerekiyor. Satın alma olabilir ama yeni proje biraz daha temkinli hareket etmemizi gerektiriyor. Satın alma olabilir ama yeni proje biraz daha temkin gerektiriyor. Buna rağmen tabii bazı projelerimiz olacak. Türkiye'de toplam 250 milyon dolar gibi bir yatırım bütçemiz var bu yıl için.
İran'da 1.1 milyar dolarlık AVM projesine ortak oldu
Yatırım için girmeyi düşündüğünüz yurtdışı pazarları var mı?
İran ve Suriye Türk müteahhit ve perakendeciler için yakın zamanda parlayacak çok önemli iki pazar. İran vizesiz girip çıkabildiğimiz 70 milyonluk büyük bir pazar. Tahran kentinin en önemli meydanı Vanaq'da bir alışveriş merkezi ve ofis projesi yapacağız. 1.1 milyar dolarlık bir iş. 200 bin metrekare. Yalnız Ruhsatı 350 milyon dolar. Türkiye'dekinden 30 kat pahalı. Yerel ortakla çalışıp 300 milyon dolar yatıracağız. Bu yıl ekimde inşaat başlıyor. Suriye'de yerel bir ortakla AVM yapacağız. Hollandalıların Almanların Türkiye'de yaptığını biz orada yapmalıyız. Cesaretle Avrupalılardan ve herkesten önce bu pazara girmeliyiz. Yoğun bir şekilde Suriye'deki yatırımcılarla görüşüyoruz. Türkiye'de Türk müteahhitlerin yaptıklarını ve perakendenin geldiği noktayı anlatarak yeni ticaret kapıları oluşturuyoruz. Herkes için çalışıyoruz. Biz burada AVM yaptığımızda perakendecileri de götüreceğiz.
SEA PORT'UN GÖKDELENLERİ GİTTİ, 6 KATLI BİNALAR GERİ GELDİ
Zeytinburnu Seaport'ta revizyon oldu sanırım?
Evet, Anıtlar Kurulu revize projemizi onayladı. Pek çok sınırlama geldi ama hepsi projenin lehine. Surlardan 200 metre geri çekildik. 6 katlı binalar olacak. Kuleler düşünürken böyle oldu. Danıştay'dan onay alırsak, kruvaziyer liman projesini 2011'de yapacağız. Akdeniz'de yılda 2 milyon kişinin ve bin tekne kapasitesiyle Barcelona'dan sonra en büyük marina olacak. 470 dönümün kullanım hakkını Maliye Bakanlığından 5 yıl kadar önce 6.3 milyon lira kira bedeliyle aldık. Mimarlar Odası'nın başvurusuyla proje durdu ama 30 milyon liraya yakın kira ödedik, bu sürede yapmadğımız için.
ATAŞEHİR'E 35 KATLI KULE
Türkiye'deki yeni projeleriniz neler?
Ataşehir'de Marriot Otel'in yanında 35 katlı bir ofis kulesi dikeceğiz. Şirket yönetim bölümünü de oraya taşıyacağız. Ankara'da yalnız holding şirketi kalacak. Kalan kısmı kiralanacak. 70 milyon Euro'luk bir iş. Mecidiyeköy'de Vatan Hastanesi'nin yanındaki Mustafa Nevzat İlaç Sanayi'nin yerine de bir şehir oteli ve çarşısı inşa edeceğiz. 25 milyon euro inşaat bedeli var. Gaziemir Optimum 2011'de açılacak. Adana'daki AVM'miz gelecek yıl martta açılacak. Rusya'da 200 odalı bir otelimiz var, St Petersburg'da. Eylül'de o da açılıyor. Bunu yanında birde ofis var; karma bir proje. Ayrıca, bir de büyük AVM'miz var, eylülde açılıyor.
TÜSİAD PATRONLARI KORUR ZANNEDERDİM, ÖYLE DEĞİLMİŞ
Ne kadar zamandır TÜSİAD üyesisiniz?
3 yıl oldu.
3 yıllık üyeliğin ardından yönetim kuruluna davet edildiniz...
Gerçekten öyle oldu. Ben de çok şaşırdım Ümit (Boyner) Hanım'dan geldi teklif. Ben de beklemiyordum. Şaşırdım. Hem Ankara'da olmam, hem de aktif olarak bu güne kadar çok katılamamam nedeniyle sürpriz oldu. Ciddi sorumluluk. Ciddi görev... Herkesin çok ciddiye alıp çalıştığı bir kurum. Ciddi bir düşünce merkezi. Bu anlamda benim de daha çok çalışmam gerekiyor. Bilgi toplumu ve yeni teknolojiler bölümden sorumluyum. O da benim için yeni bir alan. Ülkenin önünü açacak stratejiler oluşturup kamuoyunun önüne koymaya çalışıyoruz.
Neden bu kadar şaşırdınız?
Yeni bir üyeydim. Bugüne kadar çok çalışmamıştım TÜSİAD için. Aslında TÜSİAD International'ın yönetim kurulundaydım daha önce. Ümit Hanım ile de ilk defa davetten sonra karşılaştım. Daha önce tanışıklığım yoktu. Onur duydum listede olmaktan. Hiçbir üyeyi tanımıyordum aslında. Tayfun Beyazıt ve Haluk Dinçer'i tanıyordum yalnız. Onlarla da yakın tanışıklığım yoktu. Aniden kendini orada buldum. Ama havası patronlar kulübünden çok Türkiye yararına çalışan bir düşünce kuruluşu şeklinde. Ekonomik kalkınma hamlesinin çalışmaları yapılıyor. Eskiden böyle sanmazdım.
Nasıl görüyordunuz peki?
Üniversite yıllarında ODTÜ'de öğrenciyken, çok az sayıdaki birkaç patronun hakkını korumak için kurulmuş bir örgüt sanırdım. Ancak şimdi böyle bir şey olmadığını görüyorum. Böyle genel, yanlış bir kanı var. Bende bu kanıdaydım. Şimdi anlıyorum ki, fikir önderi bir kuruluş.
Menekşe Ataselim/Habertürk
Konuyla ilgili basında çıkan diğer haberler
Rönesans İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak, taahhüt işleri haricinde Rusya'dan sonra direkt yatırım yapacakları en büyük ikinci pazarın İran olacağını açıkladı. Ilıcak, İran'ın başkenti Tahran'da şehrin en büyük meydanlarından biri olan Vanak'ta 1 milyar dolarlık bir alışveriş merkezi (AVM) projesine başladıklarını ve Nisan 2013'te projeyi tamamlayacaklarını söyledi. AVM yatırımını Settat adı verilen bir vakıf ile birlikte yaptıklarını da dile getiren Ilıcak, vakfın arazinin sahibi olduğunu kendilerinin ise hem inşaat hem de işletmeyi üstleneceklerini söyledi. Ilıcak, yatırımın 700 milyon dolarını arsa bedelinin oluşturduğuna da değinerek "İran'da hiçbir yerde olmadığı kadar yüksek, metrekare başına 10 bin dolar ruhsat harcı var" diye konuştu. Ilıcak, AVM'yi Optimum markası ile açmayacaklarını da dile getirirken bu yatırımın ardından pek çok Türk şirketin İran'da işlerinin açılacağını kaydetti. Ilıcak, "Yurtdışında yatırımını hangi firmanın yaptığına bakmıyorlar. Orada ülkenizi temsil ediyorsunuz. İyi de yapsanız kötü de 'Türkler yaptı' diyorlar. Kimse Rönesans ya da şu şirket diye bilmiyor" diye konuştu. Ilıcak, böylece Türk perakendecisini de İran pazarına taşıyacaklarını söyledi.
YABANCI CEO TRANSFERİ
Ilıcak, Rönesans İnşaat'ın, geçtiğimiz yıl Avusturyalı Porr AG ile ortaklığının ardından uluslararası çapta hedeflerini büyüterek yönetici transferleri ile şirketi dünya çapında konumlandırmaya odaklandılarını söyledi. Dünyanın dördüncü büyük inşaat şirketi Strabag'ın yönetim kurulu üyesi Nematullah Farrokhnia'yı CEO olarak transfer eden Rönesans İnşaat, holdingin satın almadan sorumlu işler görevine de Deutsche Bank'taki Türk yönetici Özgür Canbaş'ı transfer ederek hedeflerini büyüttü. Erman Ilıcak, hedefimiz Almanca konuşulan pazarlarda bizim bulunmadığımız raylı sistemler, metro gibi alanlarda uzman şirket satın alarak altyapımızı geliştirmek.
Zeyport olmazsa başka bir port
ERMAN Ilıcak, Zeytinburnu'nda aldıkları ancak yürütmeyi durdurma kararı bulunan Zeyport projesinin İstanbul turizmine katkı sağlayacağını da söyledi. Bu projeyi araştırma süresinde kruvaziyer turizminde önemli deneyimler elde ettiklerini söyleyerek "Danıştay kararını bekliyoruz" dedi. Zeyport olmazsa Galataport gibi projelere de talip olabileceklerini söyleyen Ilıcak, Şişli'de 4 yıldızlı bir otel projeleri de olduğunu, AVM sektöründe Optimum markası ile de büyüme hedefinde olduklarını belirtti. Ilıcak, Adana ve İzmir Gaziemir'de projelerinin devam ettiğini ayrıca İstanbul Avrupa Yakası, Bursa, Samsun ve Antalya için de arsa geliştirdiklerini kaydetti.
HEDEF EN BÜYÜK 5
Rönesans'ın hedefi 5 yıl içinde dünyanın 5 büyük inşaat şirketinden birisi olmak. Şirket bundan sonra Avrupa'da şirket satın alarak büyümeyi planlıyor.
Rusya'da sanayi tesisleri trendi
İRAN gibi ülkelerde Türkiye'nin popülaritesinin olduğunu belirten Erman Ilıcak "Benzer olayları 90'lı yılların başında Türki Cumhuriyetler'de yaşadık. Ancak bu avantajımızı iyi kullanamadık. Yeterince bilgi birikimimiz yoktu" diye konuştu. Ilıcak, taahhüt işlerinde Türkmenistan pazarında büyüme hedeflediklerini söyledi. Ilıcak, Rusya'da gayrimenkul sektörünün krizin ardından hâlâ kendine gelemediğini belirterek bu ülkede sanayi yatırımlarının artması nedeniyle kendilerinin de bu alana yöneldiklerini belirtti. Ilıcak, Rusya'da 10 sanayi tesisi, 3 AVM, bir de havaalanı projesine devam ettiklerini, sanayi tesislerin aldıkları işler içinde yüzde 60-65'lere çıktığını eskiden ise bu dengelerin tam tersine olduğunu söyledi. Ilıcak bu yıl Rusya'da 600 milyon euro, toplamda ise 1.1 milyar euro ciro hedeflediklerini belirtti.
Daha çok özkaynakla daha az iş
YATIRIMLARI finanse etmede son dönemde bazı değişikliklerin gözlemlendiğine de değinen Erman Ilıcak, "Şimdi yatırımlar yüzde 40 özkaynak, yüzde 60 kredi ile yapılıyor. Eskiden yüzde 20'ler seviyesinde özkaynakla yatırım yapılabiliyordu. Şimdi daha çok özkaynakla daha az iş yapılabilir hale geldi" diye konuştu. Ilıcak Türk bankalarının kredi vermede çok titiz davrandığına da değindi.
Sabah emlak/Dilek Taş