29 / 04 / 2024

Rönesans'ın yeni yatırımları neler?

Rönesans'ın yeni yatırımları neler?

Rönesans'ın kurucusu Erman Ilıcak, yeni yatırımları hakkında bilgi verdi



Renaissance Construction, 16 yıl l önce Rusya'da kurulan bir Türk inşaat şirketi. Bu süre zarfında, pek çok başarılı projeye imza attı. Şirket, Rusya'daki yabancı inşaat şirketleri arasında ENKA'dan sonra ikinci sıraya yerleşti. Renaissance Construction'ın bu başarısının ardında, kurucusu ve başkanı Erman Ilıcak ismi var.

Ilıcak, ODTÜ İnşaat Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra ENKA İnşaat'ta profesyonel olarak iş hayatına başladı. Çalıştığı süre içinde biriktirmiş olduğu 30 bin doları, kendisine sermaye yaparak, 1993 yılında yani 26 yaşındayken Rusya'nın St. Petersburg kentinde Rönesans İnşaatı kurdu. "İtinayla tadilat işleriniz yapılır" sloganıyla girdiği iş dünyasında cesur ve sağlam adımlar atarak ilerleyen ve şirketini büyüten Ilıcak, bugün Ukrayna ve Rusya'nın ENKA'dan sonra ikinci büyük müteahhitlik firmasının sahibi.

Tecrübesiz bir mühendis olarak gittiği Rusya'da 1.7 milyar dolarlık uluslararası inşaat şirketi yaratan Erman Ilıcak, dünya devleri arasında Engineering News-Record dergisi  tarafından 2007 yılında 61'inci en büyük uluslararası inşaat taahhüt şirketi seçildi. Bugün ise 60'ıncı sırada...

4 kişi, 14 bin oldu
Erman Ilıcak, dört çalışanıyla çıktığı iş dünyası yolculuğunu bugün 14 bin 100 kişiyle sürdürüyor. Fabrikalar, alışverişveriş merkezleri ve lüks nitelikli konutların inşaaüarında uzmanlaşan Rönesans inşaat, çoğunluğu Rusya'da olmak üzere 410 projeyi tamamladı. Ankara'da Türkiye'nin en büyük outlet alışveriş merkezi olan Optimum'u açarken, onu İstanbul, Gaziantep, İzmir,  Adana  ve Malatya'da alışveriş merkezleri izledi.

Her ne kadar işe müteahhitlikle başlasa da asıl büyümesini gayrimenkule yaptığı akıllıca yatırımlara borçlu. Rönesans İnşaat, sahip olduğu 200 bin metrekarelik kiralanabilir alanıyla St. Petersburg'un en büyük ofis yatırımcısı. Rönesans'ın Rusya ve Türkiye'de bulunan ofis ve alışveriş merkezlerinden elde ettiği kira geliri, 2009 yılında 100 milyon dolar. Bu rakamı, yaptığı yeni yatırımlarla 2010 yılında 600 milyon dolara çıkaracak. 2012 yılındaki kira hedefleri ise 750 milyon dolar.

Erman Ilıcak'ı oldukça heyecanlandıran önemli projelerden biri ise Zeytinburnu'nda yapılması planlanan Seaport. Akdeniz çanağının başlangıç ve bitiş noktası olan İstanbul'u kruvaziyer ve yat turizmi açısından, Karadeniz yat turizmi sektörünün merkezi yapmayı amaçlayan Seaport projesinin toplam maliyeti 3 milyar doları bulacak. 470 dönümlük alana, 12 kruvaziyer gemisinin yanaşabileceği ana rıhtım, 200 mega ve 800 standart yat kapasiteli 2 adet yat limanı, alışveriş merkezleri, kongre ve fuar alanları, yeme içme tesisleri, eğlence, spor ve sağlık alanları, 3-4-5 yıldızlı oteller ve apart otel grupları inşa edilecek. Şu an Danıştay'da olan yürütmeyi durdurma kararı lehlerine sonuçlanırsa, proje tamamlanıp işletmeye açılacak. Bövlelikle 55 sektörden 75 bin kişiye iş olanağı sağlaması ve ülke turizmine vılda 4 milyar dolar gelir getirmesi bekleniyor.

Endüstri yatırımları önde
Halihazırda Rusya'daki AVM başta olmak üzere gayrimenkul projelerinin durduğunun altını çizen ve "Ancak endüstriyel yatırımlar sürüyor" diyen Ilıcak, şöyle devam ediyor:

"Rusya'daki yabancı yatırımcılar giderek artıyor. İthalata dayalı ekonomiyi imalata dayalı hale getirmeye çalışıyorlar. Yatırımcıları çekecek birçok paket açıkladılar. Beş yıl vergisiz süreçler, bedava arsa tahsisi gibi. Biz de bu yatırımcıların fabrikalarını yapıyoruz. Şu an 3 üç tane çimento, dört tane otomotiv fabrikası ve Rusya'nın en büyük iki alışveriş merkezini yapıyoruz."

Erman Ilıcak, yeni yatırımlarına ilişkin ise şu bilgileri veriyor:

"Hedefimiz, 2014 yılına kadar Rönesans'ın dünyanın en büyük 5 şirketinden biri olmasını sağlamak ve halka açmak. Gayrimenkulde de yine bütün birikimlerimizi değerlendirdiğimiz için orada da büyüyebildiğimiz kadar büyümeye çalışıyoruz.

Beş yılda enerjiyi geliştirmek, gayrimenkulde daha çok ilerlemek ve inşaat şirketine ağırlık vermeyi düşünüyoruz, inşaatta çok daha fazla büyümek, Türkiye'den 70 bin 100 bin çalışanı olan, Türk mühendislerin ve çalışanların önünü açabileceğimiz bir platform oluşturmaya çalışıyorum. Şahsi olarak şu an ki hedefim, bunu yapmak. Bunu yaptığımız zaman. Türkiye'de birçok kişiye dünyanın birçok yerinde çok daha iyi şartlarda çalışma imkânı sunacağız."

AVM'LERDE DAHA ALINACAK YOL YAR"

Rönesans'ın uzman olduğu alanların "başında AVM inşaatları geliyor. Genel anlamda dünyanın en büyük 18'inci inşaat şirketi olan Rönesans, alışveriş merkezi yapımında dünyanın en büyük üçüncü kuruluşu. Ilıcak, bu konudaki sorularımıza şu yanıtları verdi:

Ekonomist: Projelerinizden bahseder misiniz?
Erman Ilıcak: Toplam 2 milyon 800 bin metrekare kapalı alan yatırım projemiz var. 800 bin metrekaresi tamamlandı. 2 milyon metrekare de inşa halinde ya da projesi tamamlandı. Yaklaşık 100 milyon dolar yıllık kira gelirimiz var. Proje bittiğinde 600 milyon dolar olacak. 2013'te de 750 milyon dolar olacak. Rusya'da ağırlıklı olarak ofis binalarımız, dört yıldızlı ve 200 odalı bir otelimiz var.

Türkiye'deki yatırımlarınız neler?
Ilıcak: Adana ve Malatya'da alışveriş merkezi projelerimiz var. Gaziantep'te iki proje vardı. Onları bitirdik. 2011 yılında Adana'yı açacağız. Yine aynı yıl İzmir'i açacağız, İstanbul'daki ikinci projemizi de önümüzdeki yıl bitireceğiz.

Alışveriş merkezi yatnmlannı nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu sektör, doymadı mı? Daha açık bir ifadeyle tıkanma noktasına gelmedi mi?
Ilıcak: Sektörde bazı noktalarda özellikle  Ankara  ve İstanbul'da yatırım fazlaları oluştu. Ancak diğer taraftan Samsun ve Kahramanmaraş gibi orta ölçekli ve büyük şehirlerde hiç alışveriş merkezi yok. Bu açıdan bakıldığında daha kat edecek çok yol var. Yeter ki doğru noktayı bulalım. Türkiye olarak yolun başında olmasak da, ortanın biraz gerisindeyiz.

Sizin yaptığınız Outlet tarzı yapı, doğru bir strateji mi?
Ilıcak: Biz bunu özellikle uyguladık. Ama biraz geliştirdik. Alışveriş merkezlerinin içine Migros, Koçtaş gibi mağazaları koyduk. Bunlar ayak alışkanlığını artırdı.
Ekonomist/Erdal İpekeşen


Geri Dön