Mimarlık

Rotterdam Mimarlık Bienali’nin bu seneki konusu Making City!

Geçtiğimiz günlerde beşincisi düzenlenen ve halen devam eden Uluslararası Rotterdam Mimarlık Bienali’nin (20 Nisan – 31 Ekim 2012) bu seneki konusu 'Making City'...

Kentin alışılageldik mekanları dışında, farklı alanlarının da deneyimlenmesine fırsat veren söz konusu etkinlik; Rotterdam, İstanbul ve Sao Paulo’yu test alanı ilan ediyor.


Geçtiğimiz günlerde beşincisi düzenlenen ve halen devam eden Uluslararası Rotterdam Mimarlık Bienali’nin (20 Nisan – 31 Ekim 2012) bu seneki konusu 'Making City'... Kentin alışılageldik mekanları dışında, farklı alanlarının da deneyimlenmesine fırsat veren söz konusu etkinlik; Rotterdam, İstanbul ve Sao Paulo’yu test alanı ilan ediyor. Önümüzdeki günlerde Türkiye’de ilki gerçekleştirilecek olan İstanbul Tasarım Bienali’nde Making City etkinliğinin İstanbul ayağını oluşturan Test Alanı İstanbul (Test Site İstanbul) projesinin sergilenmesi bekleniyor. 


Uluslararası Rotterdam Mimarlık Bienali, dünyanın her yerinden mimar ve şehir plancılarını  bir araya getiren bir organizasyon. Kenti yapmayı yeniden sorgulayan  'Making City', kentin çeşitli bölümlerinde konumlandırılmış pavyonlar aracılığıyla ziyaretçilerinin Rotterdam’ı tanımasına aracı oldu. Söz konusu pavyonlara ulaşmak için kentin hemen her yerinde bulunan haritalardan edinilmesi gerekiyor. Katılımcılar, bu haritalara göre önceden belirlenen rotayı takip ederek, rota dahilinde çeşitli işaretleri bulmaya çalışıyor ve kenti yeniden deneyimliyor böylelikle alışılagelmiş turistik rotanın biraz olsun dışına çıkmak mümkün oluyor. 


Katılımcıların alışveriş aksından iç avlulara, ara sokaklardan arka bahçelere kadar gezmeyi akıllarına getirmeyecekleri mekanları keşfetmelerini sağlayan söz konusu güzergah, Hollanda Mimarlık Enstitüsü’nde son buluyor. Bienal dahilinde hazırlanan rotayı tek başına yürümek istemeyenler, organizasyon ekibi tarafından belirlenmiş rehberlerle 2 euro karşılığında turu tamamlayabiliyor.


5. Uluslararası Rotterdam Mimarlık Bienali’nde Rotterdam, Sao Paulo ve İstanbul’a oldukça geniş yer verilmiş. Sergileri gezerken aynı zamanda kentleri de kıyaslama fırsatı bulunuyor. Making City İstanbul adı altında sergilenen 'Test Site İstanbul' projesinin küratörlerinden biri de Asu Aksoy. Önümüzdeki günlerde İstanbul'da ilki gerçekleştirilecek olan İstanbul Tasarım Bienali’nde sergilenmesi beklenen Test Site İstanbul projesini 13 Ekim-12 Aralık tarihleri arasında ziyaret etmek mümkün.

Yapı/Duygu Kaban