22 / 11 / 2024
fuzul

Roy Strickland, 10. Gayrimenkul Zirvesi'nde konuşacak!

Roy Strickland, 10. Gayrimenkul Zirvesi'nde konuşacak!

ABD'li fütürist mimar Roy Strickland 10. Gayrimenkul Zirvesi'nde Türkiye'ye dair son derece parlak bir vizyon çiziyor




Kentsel planlamada 20. yüzyılın yıldızı ABD idi, 21. yüzyılınki ise Türkiye olacak!

GYODER'in davetlisi olarak Türkiye'ye gelecek olan ABD'li fütürist mimar Roy Strickland 10. Gayrimenkul Zirvesi'nde Türkiye'ye dair son derece parlak bir vizyon çiziyor. Michigan Üniversitesi Şehir Planlama Bölüm Başkanı olan ve çalışmalarıyla Londra, Paris, Tokyo ve New York gibi büyük kentlerin planlama süreçlerini etkileyen Strickland'e göre Türkiye 21. yüzyılın örnek ülkesi olacak!

2000 yılından bu yana düzenlediği gayrimenkul zirvelerini 2009 yılı itibariyle ISTANBUL REstate Gayrimenkul Fuarı ile birleştirerek Türkiye'nin ilk uluslararası katılımlı bölgesel gayrimenkul fuarını sektöre kazandıran GYODER'in davetlisi olarak Türkiye'ye gelecek olan fütürist mimar Roy Strickland Türkiye'nin kaydettiği gelişmelerden son derece ümitli. Kentsel dönüşüm çalışmaları, ulaşım ağları ve alt yapı çalışmaları ile Türkiye'nin 21. yüzyılın yıldızı olacağına inanan Strickland, 20. yüzyıldaki ABD ile Türkiye arasında bir karşılaştırma yapacak ve yeni yüzyılın planlama çalışmalarında, Türkiye'deki özel ve kamu sektörlerinin faydalanacağı uluslararası modelleri de anlatacak.

15 Haziran 2010 Salı günü düzenlenecek olan 10. Gayrimenkul Zirvesi'nin konuk konuşmacısı Strickland, konu hakkındaki görüşlerini şöyle dile getiriyor: "Türkiye bir yandan küresel siyasi ve ekonomik sahnede varlığını gitgide daha güçlü bir şekilde ortaya koyarken bir yandan da kent, kasaba ve bölgelerindeki bu gelişme çabalarının pek çok fırsatı da beraberinde getirmesinin avantajından faydalanıyor. Bu fırsatlar, II. Dünya Savaşı'nın ardından ABD'nin yakaladığı fırsatlarla büyük bir benzerlik taşıyor. O sıralarda ABD'de ülke ekonomisinin toparlanmasıyla evler, eğitim kurumları ve yollar, tüm ülkeyi kapsayan geniş çaplı bir hamleyle yeniden yapılandırılmıştı. Türkiye'de yükselen orta sınıf, sayısı giderek artan eğitimli ve fırsat arayışı içindeki genç nüfus, dinamik bir özel sektör var. Ayrıca, uluslararası yatırımlar için de oldukça cazip bir ülke haline gelen Türkiye, sürdürülebilir kentler ve kasabalar, ulaşım sistemleri, eğitim merkezleri, temiz endüstriler ve ekonomik büyüme fırsatını yakalayarak,  kamu ve özel sektör işbirliğiyle geleceğini planlayabilir. Bu süreçlerin başarıyla tamamlanmasının ardından Türkiye 21. yüzyılın örnek ülkesi olacaktır.”

Roy Strickland kimdir?
ABD'de bulunan Michigan Üniversitesi'nde Şehir Planlama Bölüm Başkanı olarak görev yapan Roy Strickland, çalışmalarıyla Londra, Paris, Tokyo ve New York gibi dünyanın önde gelen kentlerindeki yapılandırma çalışmalarını büyük ölçüde etkilemiştir. Mimari ve şehir planlama çalışmaları yürüten Strickland'ın uzmanlık konusu ise yerleşim bölgeleri ve kamusal alanlardır. Birçok tasarım projesinin yaratıcısı ve yöneticisi olarak görev yapan ve tasarladığı kentsel planlama projeleri Amerika'nın pek çok üniversitesinde ders olarak okutulan Roy Strickland, geliştirdiği öğrenim kenti stratejik planıyla da yeni bir eğitim sistemi ortaya koymuştur. Bu kapsamda sağlıklı bir mahallenin başarılı eğitim sağladığını ve bunun okul sistemine de çevre mahalleler olarak yayılması yaklaşımını savunan Strickland, okulları şehir planlamacılığının yeni neferleri olarak görevlendirmiş ve ülke genelinde 1 milyar dolar değerinde okul ve kamusal alanları geliştirme amaçlı projenin oluşumuna ve gelişimine katkıda bulunmuştur. New York'taki Union Square ve Bryant Park gibi önemli kamusal alanların da tasarımcısı olan Roy Strickland'ın okullar, şehircilik ve yerleşim birimleri üzerine yayınlanmış pek çok makale ve eseri bulunmaktadır. Türkiye'yi de yakından takip eden ve çeşitli kuruluşların davetlisi olarak daha önce pek çok kez ülkemize gelen Roy Strickland, 2050'li yılların Rize'sinin nasıl olması gerektiğine dair bir raporun hazırlanmasında da görev almıştır.

GYODER hakkında
2 Ağustos 1999'da Türkiye'deki gayrimenkul yatırım ortaklıklarının mevcut ve kurulmakta olan temsilcileri tarafından kurulan GYODER Türkiye'de yeni ve gelecek vadeden, ekonomiye dinamik bir yön vermede lokomotif olacak gayrimenkul sektörünün tanıtım ve temsilini sağlamak, gelişimini teşvik etmek, sektöre kalite, kontrol ve eğitim konularında standartlar getirmek ve korumak amacıyla çalışmalarını sürdürmektedir. İlk kez 2000 yılında düzenlediği, sektörde ilk ve tek olan, Gayrimenkul Zirveleri gayrimenkul sektöründeki aktörlerden oluşan değerli katılımcıları ve gündem yaratan içerikleri ile Türkiye'de gayrimenkul sektörünün tüm yönleriyle tartışıldığı geleneksel platformlar haline gelmiştir. Düzenlediği konferanslar, paneller, sempozyumlar ve eğitim seminerleri ile gayrimenkul sektöründeki kişi ve kuruluşlarca yakından takip edilen GYODER bugün 300'e yaklaşan üye sayısıyla sektörde bir sinerji oluşturmaktadır. GYODER kuruluşundan bu yana aralarında gayrimenkul hukuku, gayrimenkule dayalı enstrümanlar, gayrimenkul finansmanı ve ipotekli konut kredileri, kamu yönetimi yasa tasarısı, gayrimenkul endeksleri, gayrimenkulde gelişen pazarlar, imar mevzuatı, kadastro mevzuat uygulaması, tapu işlemleri uygulamaları, değerleme hizmetleri, proje yönetimi, kat mülkiyeti konularında, ulusal ve uluslararası tartışma ve eğitim platformları yaratmakta, MIPIM, Barcelona Meeting Point, REAL VIENNA, ULI, EPRA ve Nareit gibi gayrimenkulün uluslararası markaları arasında ülkemizin ismini başarıyla temsil etmektedir. GYODER ilk kez 2000 yılında düzenlediği sektörde ilk ve tek olan Gayrimenkul Zirveleri'ni, 2009 yılı itibariyle ISTANBUL REstate Gayrimenkul Fuarı ile birleştirerek, Türkiye'nin ilk uluslararası katılımlı bölgesel gayrimenkul fuarını sektöre kazandırmıştır. Ayrıca gelişen kentlerin yatırım fırsatlarını sektör temsilcileri ile buluşturmak ve bu kentlerin sesini ulusal ve uluslararası alanlarda duyurmak, gelişmeye açık, vizyon sahibi ve önemli potansiyel barındıran kentlere yatırım yapılmasına ön ayak olmak amacıyla “Gelişen Kentler Zirvesi” düzenleme kararı almıştır. Gelişen Kentler Zirvesi'nin ilkini 7-8 Ocak 2010 tarihlerinde Bursa'da, Bursa Büyükşehir Belediyesi ile birlikte düzenlemiştir.

---

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) tarafından 15 Haziran 2010'da İstanbul'da yapılacak 10. Gayrimenkul Zirvesi'nin konuk konuşmacısı Michigan Üniversitesi Şehir Planlama Bölüm Başkanı Roy Strickland olacak.

GYODER'den yapılan açıklamaya göre, Strickland zirvede, 20. yüzyıldaki ABD ile Türkiye arasında bir karşılaştırma yapacak ve yeni yüzyılın planlama çalışmalarında, Türkiye'deki özel ve kamu sektörlerinin faydalanacağı uluslararası modelleri anlatacak.

Çalışmalarıyla Londra, Paris, Tokyo ve New York gibi büyük kentlerin planlama süreçlerini etkileyen ABD'li fütürist mimar Roy Strickland'in açıklamada yer alan görüşleri şöyle:
"Türkiye bir yandan küresel siyasi ve ekonomik sahnede varlığını gitgide daha güçlü bir şekilde ortaya koyarken bir yandan da kent, kasaba ve bölgelerindeki bu gelişme çabalarının pek çok fırsatı da beraberinde getirmesinin avantajından faydalanıyor. Bu fırsatlar, 2. Dünya Savaşı'nın ardından ABD'nin yakaladığı fırsatlarla büyük bir benzerlik taşıyor. O sıralarda ABD'de ülke ekonomisinin toparlanmasıyla evler, eğitim kurumları ve yollar, tüm ülkeyi kapsayan geniş çaplı bir hamleyle yeniden yapılandırılmıştı.

Türkiye'de yükselen orta sınıf, sayısı giderek artan eğitimli ve fırsat arayışı içindeki genç nüfus, dinamik bir özel sektör var. Ayrıca, uluslararası yatırımlar için de oldukça cazip bir ülke haline gelen Türkiye, sürdürülebilir kentler ve kasabalar, ulaşım sistemleri, eğitim merkezleri, temiz endüstriler ve ekonomik büyüme fırsatını yakalayarak, kamu ve özel sektör işbirliğiyle geleceğini planlayabilir. Bu süreçlerin başarıyla tamamlanmasının ardından Türkiye 21. yüzyılın örnek ülkesi olacaktır."
AA

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

ABD'ye benziyorsunuz yüzyılın ülkesi olabilirsiniz

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği(GYODER) tarafından 15 Haziran 2010'da İstanbul'da yapılacak 10. Gayrimenkul Zirvesi'nin konuk konuşmacısı Michigan Üniversitesi Şehir Planlama Bölüm Başkanı Roy Strickland olacak.

Londra, Paris, Tokyo ve New York gibi büyük kentlerin planlama süreçlerini etkileyen ABD'li fütürist mimar Roy Strickland, 20. yüzyıldaki ABD ile Türkiye arasında bir karşılaştırma yapacak ve yeni yüzyılın planlama çalışmalarında, Türkiye'deki özel ve kamu sektörlerinin faydalanacağı uluslararası modelleri anlatacak.
Türkiye'nin,ABD'nin gelişimine benzer bir süreçten geçtiğini düşünen Strickland'ın  görüşleri şöyle: “Türkiye'nin şu anda içinde bulunduğu fırsatlar, 2. Dünya Savaşı'nın ardından ABD'nin yakaladığı fırsatlarla büyük bir benzerlik taşıyor. O sıralarda ABD'de ülke ekonomisinin toparlanmasıyla evler, eğitim kurumları ve yollar, tüm ülkeyi kapsayan geniş çaplı bir hamleyle yeniden yapılandırılmıştı.

Türkiye'de yükselen orta sınıf, sayısı giderek artan eğitimli ve fırsat arayışı içindeki genç nüfus, dinamik bir özel sektör var. Ayrıca, uluslararası yatırımlar için de oldukça cazip bir ülke haline gelen Türkiye, sürdürülebilir kentler ve kasabalar, ulaşım sistemleri, eğitim merkezleri, temiz endüstriler ve ekonomik büyüme fırsatını yakalayarak, kamu ve özel sektör işbirliğiyle geleceğini planlayabilir. Bu süreçlerin başarıyla tamamlanmasının ardından Türkiye 21. yüzyılın örnek ülkesi olacaktır.”
Milliyet


Geri Dön