26 / 11 / 2024

Ruhsat almadan tadilatı başlatmamak gerekir!

Ruhsat almadan tadilatı başlatmamak gerekir!

Yazın gelmesiyle iskeleler de kurulmaya başlandı. Pek çok bina ve apartman dairesi, tadilat için uğraşan ustalarla dolu. Herkes kış ve yağmur gelmeden binasını boyatmak, izolasyon yaptırmak, hatta mümkünse dairesini yıkıp baştan yaptırmak istiyor




Yazın gelmesiyle iskeleler de kurulmaya başlandı. Pek çok bina ve apartman dairesi, tadilat için uğraşan ustalarla dolu. Herkes kış ve yağmur gelmeden binasını boyatmak, izolasyon yaptırmak, hatta mümkünse dairesini yıkıp baştan yaptırmak istiyor. Ancak tadilat işlemleri sadece bir kez yaptırılan bir şey olduğundan, dikkat edilmesi gereken çok basit ama önemli noktalar var.

Öncelikle tadilat için gereken izinleri almalısınız. Mal sahibi olarak belediyeye gidip ruhsat almak sizin yükümlülüğünüzdür ve ruhsat almadan tadilatı başlatmamak gerekir. Öte yandan doğalgazla ilgili yapılacak her iş için, İGDAŞ'tan sertifikalı, gaz açma ve kapama yetkisi bulunan mühendislerle çalışılması gerekiyor. Aynı zamanda proje oluşturulduktan soma, beraber çalıştığınız mimann İGDAŞ'dan onay alması gerekiyor. Tadilat süresince İGDAŞ yetkilileri projeye uygun gidilip gidilmediğini kontrol ediyor, proje tamamen onaylanıncaya kadar da doğalgaz açılmıyor.

Masrafları tam olarak hesaplayın:

Tadilat masraflarını iyi hesaplayın. Altından kalkamayacağınızı düşünüyorsanız, tadilatı bir süre daha ertelemeyi göze alın. Eğer tadilata başlıyorsanız "Hazır fayanslar kırümışken banyo tesisatını da değiştirelim" gibi - çıkarımlardan uzak durun. Bu hem bütçe sıkıntısı yaratır, hem de süreyi uzatır. En başta ne yapılacağına karar verip bütçeyi buna göre belirlerseniz, her şey daha çabuk biter.

Denema duvarı yapın

Duvarlar alçılanırken nereye alçı yaptırmak gerekiyor, nerenin durumu iyi diye kontrol edilmesi gerek. Boya yaptırırken nerelerin boyanacağım, yağlı boya mı, saten boya mı yoksa plastik boya mı kullanılacağım ve özellikle boyanın tam kodunu iyi belirleyin. Sonradan "Ben nar kırmızısı istemiştim, kiremit kırmızısı yapılmış" dememek için bu nokta önemli. Bir de katalogdan renk seçtiğinizde, daha sonradan beğenmeyebilirsiniz. Bu yüzden bir duvarın bir kısmında seçtiğiniz boyaları kullanarak deneme yapın.

Boya işleminin ardından, içerdeki kapılarla giriş kapışma sıra geliyor. Şayet kapılann değiştirilmesi gerekiyorsa, boya yapıldıktan sonra değiştirilmeleri daha uygun olur. İç kapılar takıldıktan soma, tek tek bütün kapüan açıp kapatın, kilitlerini kontrol edin ve ses çıkartıp çıkarmadıklarına balan. Sokak kapısı takıldıktan soma kapının önündeki fayans kırılabilir. Ustaların yeni fayanslan taktığından emin olun.

Fayansları temizleyin

Mutfak ve banyoda kullanılacak ürünleri teslim alırken, ambalajından çıkartıp bir hasar var mı diye kontrol edin, irsaliyeye imzanızı öyle atın. Fayansları tutan macun kıvamındaki derz dolgusu yapıldıktan sonra, hem kuruması hem de fayansların yerlerine iyice oturmalan için bir gün beklemeniz gerek. İş sırasında taşların uçlarında kopma, çatlama gibi hasarlar olduğunda, derz dolgusunun tozu nedeniyle bunlar görünmeyebilir. Dolgu kuruduktan sonra yerleri temizlediğinizde bir sorun olup olmadığım görebilirsiniz. Herhangi bir aksiliğe karşı birkaç kutu fazladan fayans almanız gerekebilir.

Su ve elektrik işleri beraber yürüme!

Su ya da elektrik tesisatında yapılacak işlemler birbirini etkileyebilir. Örrıeğin çamaşır makinamzm, buzdolabınızın ya da bulaşık makinamzm yerini değiştirmek istediğinizde, hem elektrik tesisatının hem de su çıkışının uygun olduğu bir yere konması, ya da bu sistemlerin elden geçirilmesi gerekir. Bu işler yapılırken mutfak tasarımcınızdan mutlaka elektrik şemasını alın. Elektrik tesisatı yapılırken evin yerleşimi çok önemli. Nerelere priz yapılacağı, hangi eşyanın nereye konulacağı gibi konulara, evdeki elektrik tesisatına göre karar verilmeli. Kötü bir boya işi düzeltilebilir, ancak kötü bir elektrik ve su tesisatı ilerde büyük problem olur. Bu yüzden işinin ehli bir usta ve kaliteli malzeme kullanımına dikkat edin. Tesisat döşeme işi bittikten sonra kaçak testi yaptırmayı unutmayın.

Günlük ihtiyaçlar için çanta hazırlayın

Tadilat sırasında mümkünse evde oturmamaya çalışın. Şayet evde olacaksanız, deprem çantası gibi bir çanta hazırlayın. Günlük olarak kullandığınız telefon şarjı, diş macunu ve fırçası, lens solüsyonu gibi eşyalar bir arada olsun. Bazı ev sahipleri anahtarı ustalara ya da şirkete teslim edip bu sürede tatile gidebiliyor. Bunu yapmamaya çalışın ve genellikle işlerin başında olun. Bu arada komşular açısından sıkmtı olmaması için, onlara tadilat yapılacağını ve tadilatın ne kadar süreceğini bildirmek gerekir.

Eda Utku/Hürriyet Emlak


Geri Dön