Genel

Ruhsatsız fırınlara kilit vurulacak!

Belediyeden ruhsatı olmayan, tarım il müdürlüklerinin işletme izniyle ekmek üretip satan fırınların tamamı kapatılacak.İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Fahri Özer sadece İstanbul'da bine yakın ruhsatsız fırının faaliyet gösterdiğini söyledi.

Belediyeden ruhsatı olmayan, tarım il müdürlüklerinin işletme izniyle ekmek üretip satan fırınların tamamı kapatılacak. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın başlattığı çalışmayla ilgili bilgi veren Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, bir süredir Bakanlık ile bu konuda çalışma yaptıklarını ve ülkede ciddi bir ekmek israfı olduğunu söyledi.


İSRAFIN YÜZDE 45'İ FIRINLARDA


Ruhsat alınana kadar işletme izni verilen fırınların istenen evrak ve altyapı çalışmalarını tamamlamaları için bir süre verileceğini bu süre bittiğinde hazır olmayan fırınların tamamının kapatılacağını vurgulayan Balcı, "Türkiye'de ciddi bir ekmek israfı var. 4 milyon 900 bin ekmeğin yüzde 40-45'i fırınlardaki fazla üretimden dolayı israf oluyor. Bunun önüne geçmek için 7-10 bin kişiye bir fırın düzenlemesi planlanıyor. Bunun yanı sıra fırınların birbirlerinden en az 1000 metre uzaklıkta açılmaları üzerinde çalışılıyor" diye konuştu. 7 bin nüfus ve altındaki semt ve beldelerde ise tekel oluşmaması için 3 fırın açılmasının tesis edileceğini kaydeden Balcı, "Bu şekilde tek bir fırının kafasına göre fiyat belirlemesinin de önüne geçilmiş olacak" dedi.


İSTANBUL'DA 1000 FIRIN KAÇAK


İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Fahri Özer ise sadece İstanbul'da bine yakın ruhsatsız fırının faaliyet gösterdiğini söyledi. İsrafın yanı sıra sağlıksız üretim riskinin de olduğunu dile getiren Özer, bu fırınların kapatılmasıyla haksız rekabetin de önüne geçileceğini söyledi. Ekmek Sanayii İşverenler Sendikası Genel Sekreteri Cihan Kolivar ise, İstanbul'da 3 bine yakın fırın bulunduğunu, bunların 4'te birinin ruhsatsız ve kaçak olduğunu söyledi.


İSRAF FIRINDAN BAŞLIYOR


Ekmek Sanayii İşverenler Sendikası Genel Sekreteri Cihan Kolivar şunları söyledi: "Kaçak fırınlar istediği kadar ekmek üretiyor. Fırınlar bakkala, markete ekmeği götürüp 'Satabildiğini sat, kalanı alırım' diyor, fiyatı düşürüyor. Çünkü fırın kaçak. Sigortası, vergisi, hiçbir şeyi yok. 1 liralık ekmeği 50 kuruşa düşürür. O zaman oraya ekmek veren ruhsatlı fırının ekmeği kenarda kalır. O bakkal kaçak olmayan fırının ekmeğini geri verir. Ve bütün ekmekler elde kalarak israf olur."


Sabah



Haber Milli Gazete Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Ekmek Sanayii İşverenler Sendikası Genel Sekreteri Cihan Kolivar, İstanbul genelinde faaliyet gösteren fırın sayısının 3 bini aştığını belirterek, bun- ların üçte birinin yani bine yakınının ruhsatsız olduğunu söyledi. Belediyelere, imar müdürlüklerine kaçak fırınları şikayet ettiklerini ancak "Burada böyle bir problem görülmemiştir" tarzında cevaplar aldıklarını anlatan Kolivar, "Binanın projesine bakacaksın. Projede 'fırın' yoksa orası kaçaktır ama kimsenin kılı kıpırdamıyor" dedi.

KAÇAKLARIN EN ÇOK OLDUĞU İLÇELER

Kaçak fırınların en çok bulunduğu ilçelerin başında Esenyurt, Avcılar, Ataşehir, Sultanbeyli, Pendik, Tuzla, Sultangazi ve Gaziosmanpaşa'nın geldiğini anlatan Kolivar, "Defalarca yazıyoruz ancak yasaya uygun olmayan bir şekilde ruhsat dahi veriyorlar" ifadesini kullandı.  Kolivar, Bayrampaşa, Be­yoğlu, Sarıyer ve Şişli'de ise ruhsatsız fırın açılamadığını, bu ilçelerde ilgili birimlerin ciddi şekilde denetim yaptığını ve kendileri ile koordineli çalıştığını aktardı.

FİYATLAR İLÇEDEN İLÇEYE DEĞİŞEBİLİR

Kolivar, İstanbul'da ekmek fiyatlarının dükkanların kirası nedeniyle ilçeden ilçeye değişebileceğini belirterek, bu yüzden fırınların imal ettikleri ekmeğin o ilçede satılması gerektiğinin altını çizdi. Kaçak fırınların giderleri az olduğu için ekmeği ucuza imal ettiklerini dile getiren Kolivar, "Belirlenen fiyatların epey altında ekmek üretip bakkallara, marketlere, halka satıyorlar. İnanın bu fırınlar kapatılsın 6-7 ayda zam yapılacaksa 2 yıl zam gelmez" dedi.


Milli Gazete