29 / 04 / 2024

Rum Mehmet Paşa Bedesteni restorasyonu başlatıldı!

Rum Mehmet Paşa Bedesteni restorasyonu başlatıldı!

Manisa'da tarihi Rum Mehmet Paşa Bedesteni'nin restorasyon çalışmasının başlatıldı



Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Manisa'da tarihi Rum Mehmet Paşa Bedesteni'nin restorasyon çalışmasının başlatılması nedeniyle Çarşı Mahallesi esnafının düzenlediği kahvaltıya katıldı.

Manisa Valisi Celalettin Güvenç, Manisa Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt, AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber, AA Yönetim Kurulu Üyesi Reşat Yazak, resmi kurum yöneticileri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile çarşı esnafının da katıldığı kahvaltı, dua ile başladı.

Arınç, kahvaltının ardından yaptığı konuşmada, Manisa'da vakıf eserleri konusunda bir çalışma gerçekleştirmeyi düşündüklerini kaydetti.

Restorasyonu yapılacak Rum Mehmet Paşa Bedesteni'nin 600 yıllık tarihi olduğunu ifade eden Arınç, "Bedestenle ilgili olarak Sayın Valimizin gayreti çok oldu. Bedestenin mirasçıları tespit edildi ve kamulaştırma işlemi yapıldı. Şimdi Vakıflar Genel Müdürlüğü ile inceleyerek en güzel şeklini kazandıracağız"
dedi.

Manisa'da son 3-4 yıl içinde önemli vakıf eserlerinin restore edildiğini söyleyen Arınç, bu çalışmaların kentin tanıtımı ve turizm açısından da önem taşıdığını dile getirdi.

Arınç, Manisa'da eski garajın yıkılıp, kente ekonomik katkı sağlanması amacıyla çalışmalar yapıldığını da hatırlatarak şöyle konuştu:
"Ama bu tarihi ve kültür varlıklarının restoresinde de tadilatında da çok büyük engel var. Doğru olanı, aslına uygun olarak eserin yeniden hayata kazandırılması. Ama izin olmadan bir çivi bile çakamıyorsunuz. Aylar süren incelemeler yapılıyor. Bazen çöplük gibi, bazen herkesin gelip geçtiği, perişan haldeki o eserler ayakta duruyor. Bu konuda kurul kararları var. 'Fark etmezler' diye yaparsanız kendinizi ağır cezada bulursunuz. Sonra telefonla arayıp 'Başkanım kurtar bizi' dersiniz. Kanun böyle. Çivi çaktın mı ananın adı, babanın adı sormaya başlarlar. Kurul kararlarıyla çalışma yapmakta fayda var. Çünkü cezası ağır."

AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber'in TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanvekili seçildiğini kaydeden Arınç, bu gelişmenin Manisa için de çok büyük bir kazanım olduğunu belirterek, "Türkiye'nin ne kadar bütçesi varsa Recai Berber'in elinden geçecek. Manisa adına bundan gurur duyuyoruz" diye konuştu.

Manisa Lokantacılar Odası Başkanı Mehmet Akgül de 10-15 metrekarelik dükkanlarda çalışan esnafın gönlünün zengin olduğunu söyledi.

Akgül, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a, isminin dokunduğu küçük halıyı hediye etti.
AA


Geri Dön