Genel

Rum Yetimhanesi'nin tapusu patrikhaneye verilecek!

Ortodoks Kilisesi’nin kurucusu Aziz Andrea Yortusu’ndan bir gün önce Rum Yetimhanesi’nin tapusu Fener Rum Patrikhanesi’ne teslim edilecek. Tapu Patrikhaneye doğum günü hediyesi olacak

Büyükada’daki Rum Yetimhanesi’nin Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi’ne devri, tüm Hıristiyan dünyasında kutlanan Aziz Andrea Yortusu’na rastladı. 1898 yılında yapılan ve 1960’lı yıllarda kapatılan Avrupa’nın en büyük ahşap binası olan yetimhaneyi Fener Rum Patrikhanesi tapu devrini bugün alacak, yarın ise İstanbul Kilisesi’ni kuran Aziz Andrea Yortusu’nu kutlayacak. Patrikhane çevresinden edinilen bilgiye göre, yetimhanenin devrinin yortudan bir gün öncesine rastlaması hükümetin patrikhaneye doğum günü hediyesi olarak değerlendiriliyor.  Hıristiyanlık dünyasının en önemli günlerinden biri olan Aziz Andrea Yortusu her yıl 30 Kasım’da kutlanıyor. Doğu Roma kilisesi yani İstanbul Kilisesi’nin kuruluş yıldönümü olan 30 Kasım Katolik Kilisesi ile Ortodoks Kilisesi’nin uzun yıllar süren çekişmesinin ardından sağladıkları barışı da temsil etmesi bakımından önem taşıyor.

30 KASIM’IN ÖNEMİ

Papa 16.Benediktus’un 2005 yılında İstanbul’a gerçekleştirdiği ziyaret için 30 Kasım tarihi seçilmiş, Papa 16. Benediktus Fener Rum Patriği Bartohomeus ile birlikte Aziz Andreas Yortusu’na katılıp dua etmişti.
Star/ERDİNÇ AKKOYUNLU