14 / 05 / 2024

Rumların, KKTC'de kalan evleri için 1.3 milyon euro tazminat

Rumların, KKTC'de kalan evleri için 1.3 milyon euro tazminat

AİHM, KKTC'de kalan evlerini kaybettikleri gerekçesiyle başvuran Rumlar'dan Kostas Kalisperas'a Türkiye'nin 1 milyon 300 bin euro tazminat ödemesine karar verdi...



Türkiye, 'mülkün korunması hakkını ihlal ettiği' gerekçesiyle Rumlara yüklü bir tazminat ödeyecek. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 'Türklerin Kıbrıs'ın kuzey bölümünü işgal etmesinin ardından Loizou ve diğer başvuru sahiplerinin evleri ve mülklerinden mahrum edildikleri dolayısıyla mülkün korunması ve aile, ev ve özel hayat hakkının ihlali' gerekçesiyle Türkiye'nin 1 milyon 300 bin euro tazminat ödemesine karar verdi. AİHM, Loizou ve diğerlerinin başvurusu üzerine açılan davaya ilişkin 2009'da Türkiye'nin mülkün korunması ve aile, ev ve özel hayat hakkını ihlal ettiği kararını verdi. Bunun üzerine, AİHM, Türkiye'nin, başvuru sahiplerinden Kostas Kalisperas'a 1 milyon 300 bin euro, diğer başvuru sahiplerine ise mahkeme masrafları için 15 bin euro ödemesine hükmetti. Öte yandan AİHM 3 davada daha Türkiye'yi tazminata mahkÜ»m etti:
 
SORUşžTURMA EKSİKLİĞİ: AİHM, 2005'de çete lideri olduğu şüphesiyle gözaltına alınan Ceylan Kaplan'ın etkili soruşturma eksikliği gerekçesiyle Türkiye'nin 7 bin euro tazminat ödemesine hükmetti. Kaplan, 'işkence ve kötü muamele gördüğü' gerekçesiyle başvuruda bulunmuştu.
 
SAKAT KALAN ASKER: Askerde yaralanarak maddi-manevi tazminat almasına karşın ek tazminat talebinde bulunan Sabri Güneş'in başvurusunu da karar bağlayan AİHM, 'adil yargılanma hakkı ihlal edilen Güneş'e Türkiye'nin 10 bin euro tazminat ödemesine hükmetti.
 
ORMAN ALANI GÖSTERİLEN MÜLK: Orman alanı olarak gösterilen mülkünden yoksun bırakıldığı gerekçesiyle başvuran çağlar V. de Türkiye'den tazminat kazandı. Türkiye'nin mülkiyetin korunması hakkını ihlal ettiğini belirten AİHM başvuru sahibine 910 bin eu.ro tazminat ödenmesine karar verdi.
Sabah


Geri Dön