30 / 04 / 2024

Rus inşaat sektörü iflasın eşiğinde

Rus inşaat sektörü iflasın eşiğinde

2000 birlik üyesiyle yaptıkları anketin inşaatçıların yüzde 70'nin batacağına işaret ettiğini söyledi



Rusya İnşaatçılar Birliği Başkan Yardımcısı Vladimir Ponomaryev'in sözleri inşaat sektöründe bomba etkisi yaratacak türden. Ponomaryev, 2000 birlik üyesiyle yaptıkları anketin inşaatçıların yüzde 70'inin batacağına işaret ettiğini söyledi, sektör kırmızı alarm durumuna geçti. Ponomaryev, ankete katılan inşaat şirketlerinin büyük bölümünün iflasın eşiğine geldiğini ve birçoğu için iflasın kaçınılmaz olduğunu kaydetti. Şirketlerin borç ödemelerinde ikinci ve üçüncü çeyrekte çok zorlanacağını belirten Ponomaryev, "Şirketlerin borcunu ödemesi neredeyse imkânsız. İflaslar da kaçınılmaz" dedi. Ponomaryev, bankaların kredi ödemeleriyle ilgili uyguladığı yeniden yapılandırma programlarının sadece bazı banka ve şirketler yararlandığı için yeterli olmadığını söyledi.

Kremlin tüketiciye önlem alsın

2009'un ortalarına doğru inşaat sektöründe yeni iflas dalgalarıyla karşı karşıya kalınacağını ifade eden Ponomaryev, "Bankalardan kredi alan inşaat şirketleri bankalara olan borçlarını ödeyemeyecek. Bu satışların düşmesiyle de doğrudan ilgili" dedi. Hükümetin kriz önlemlerini de yetersiz bulan Ponomaryev, tüketicilerin ve onların aracılığıyla da şirketlerin destekleneceği önlem paketlerinin uygulanması gerektiğini savundu.
Kriz öncesine göre inşaat fiyatlarında önemli ölçüde düşüş olduğu kaydeden Ponomaryev, "Resmi olarak inşaat şirketleri fiyatlarda önemli bir indirime gitmemiş görünüyor. Ancak pazarlığa oturulduğunda yüzde 40-50'lere varan indirimler söz konusu. Uygun fiyata konut alınabilmesi için tüketicilere destek sağlanması gerekli" dedi.

Taraf


Geri Dön