Ekonomi

Anahtarları geride bırakan Ruslar ev ve arabalarını yok pahasına satıyor

Seferberlik ilanından sonra ülkelerini hızla terk etmeye başlayan Rusya vatandaşları ev ve arabalarını bir an önce nakde çevirmek için zarar etmeyi göze alıyor.TGRT Haberde yer alan habere göre Rus gazeteleri, Rus vatandaşlarının ev ve arabalarını satışa çıkararak ülkeyi terk ettiğini ve normal fiyatlarının çok aşağısında rakamlarla satmaya çalıştıklarını yazıyor

Rusya'nın kısmi seferberlik ilanıyla ülkeden ayrılmaya başlayan Rus vatandaşları anahtarlarını geride bırakarak ülkeyi terk ediyor. TGRT Haberde yer alan habere göre Rus gazeteleri, Rus vatandaşlarının ev ve arabalarını satışa çıkararak ülkeyi terk ettiğini ve normal fiyatlarının çok aşağısında rakamlarla satmaya çalıştıklarını yazıyor.  Nezavisimaya Gazeta'da yer alan haberlere göre kısmi seferberlik kararından sonra ülkeden ayrılan pek çok Rus vatandaşı evlerini ve arabalarını satışa çıkarmak zorunda kaldı.  Nezavisimaya Gazeta yaptığı değerlendirmede son bir haftada ülkedeki yeni araç satışının yüzde 20 oranında azaldığını, buna karşın satışa çıkarılan ikinci el lüks otomobillerin ise yüzde 10-30 arasında değişen indirim oranlarıyla alıcı aradığını yazdı.

Gazetedeki haberde konuyla ilgili görüşlerine yer verilen Avtostat temsilcileri, ülkedeki otomobil piyasasında satışların 20 Eylül’e kadar düşük de olsa istikrarlı bir seyir izlediğini, ancak Rusya Devlet Başkanı Putin'in seferberlik kararıyla ilgili açıklamasından sonra satışların sert bir şekilde düştüğünü söyledi. Gazetede yer alan habere göre, benzer bir trend konut sektöründe de yaşanıyor. IRN.RU verilerine göre, ikinci el konut satışlarında ciddi bir arz artışı yaşanıyor. Ağustos ayı verilerine göre ikinci el piyasasında satışa sunulan konut sayısının yüzde 15-20 oranında artış kaydedildi.  İkinci el konut satışlarıyla ilgili Eylül ayı rakamları ise henüz açıklanmadı, ancak oranın ağustos ayının çok daha üstünde olacağı tahmin ediliyor. Satışa çıkarılan ikinci el konutların fiyatlarının ise normal piyasa koşullarının yüzde 20 - 30 daha altında olduğu ifade ediliyor.

Binlerce Rus vatandaşı ülkeye terk etmişti

Eylül ayında ülkeyi terk eden Rus vatandaşlarının sayısı bilinmemekle birlikte Nezavisimaya Gazeta'ya konuşan Gaydar Enstitüsü analistleri, sayının yüzbinlerle ifade edileceğini belirtiyor. Forbes Dergisi ise bu rakamın 700 bin ile 1 milyon lira arasında olduğunu iddia atmış Rusya resmi kaynakları ise bu haberi yalanlamıştı. Ancak seferberlik kararından sonra Türkiye'ye gelen özellikle de Antalya ve ilçeleri ile İstanbul'a gelerek konut kiralayan ya da satın alan Rus vatandaşı sayısında büyük bir artış yaşanmıştı. Öte yandan ABD tarafından yapılan ve Rusya'ya getirilen yaptırımlar arasında yer alan Rusya'nın ödeme sistemi Mir'in Türk bankaları tarafından kullanılmasının 'yaptırımları delmek' anlamına gelebileceği açıklamasından sonra Türk bankaları bu sistemi askıya almış ve Türkiye'ye gelen Rus vatandaşlarının ödemeleriyle ilgili sorunlar yaşanmaya başlamıştı.