Sektörel

Rusların akın ettiği Antalya'da konut sektörü resmen durdu! 

Rusların akın ettiği Antalya'da inşaat faaliyetleri her geçen gün azalıyor. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şubesi Başkanı Mehmet Soner Akdoğan, sektörde 2025'in ikinci çeyreğinden sonra bir hareketlilik beklediğini açıkladı. 

Antalya'da inşaat faaliyetlerinin durma noktasına geldi. Öte yandan sektörde çalışacak işçi sayısındaki azalmalara ve işçi maliyetlerine de değinen İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şubesi Başkanı Mehmet Soner Akdoğan, "Sektörde en iyi ihtimalle 2025'in ikinci çeyreğinden sonra bir hareketlenme bekleniyor. Buraya kadar dayanamayan, kendi öz kaynaklarıyla yatırım yapmayan firmaları ise çok zor günler bekliyor" dedi.

DAR VE ORTA GELİRLİ AİLELER KONUTA ERİŞEMİYOR

Antalya'nıngündemicom'da yer alan habere göre; İnşaat faaliyetlerinin durma noktasına gelmesinin en büyük nedenlerinin artan maliyetler ve yüksek faiz politikaları olduğunu söyleyen Akdoğan, ekonomi yönetiminin reel bir ekonomi politikasına döndüğünü söyledi.

Daha önceden yapılması gerekenlerin yapılmadığına dikkat çeken Akdoğan '' Şu anda reel bir ekonomi politikası izleniyor ve burada da yüksek faiz getirisi veriliyor. Faizler şu an yüzde 50 bandında. Haliyle yüksek maliyetlerden dolayı dar ve orta gelirliler konuta ulaşamıyor" dedi.

KONUT, YATIRIM ARACI OLMAKTAN ÇIKTI!

Konutların artık yatırım aracı olmaktan çıktığını parası olan yatırımcıların paralarını faizde tuttuğunu dile getiren  Akdoğan, 'insalar artık konutu yatırım aracı olarak görümüyor'' dedi.

YÜKSEK FAİZLER İNŞAAT SEKTÖRÜNÜ SEKTEYE UĞRATTI

İnşaat sektörünün büyük sıkıntı içinde olduğunu söyleyen Başkan Akdoğan, "Faizler makul seviyelere düşmediği sürece bu durum bu şekilde devam edecektir. Söz konusu durumlar için en iyi ihtimalle 2025'in ikinci çeyreğinden sonra bir hareketlenme bekleniyor. Buraya kadar dayanamayan, kendi öz kaynaklarıyla yatırım yapmayan firmaları ise çok zor günler bekliyor" dedi.

İŞÇİLİK MALİYETLERİ ARTMAYA DEVAM EDİYOR

Akdoğan,İşçilik maliyetleri ve işçi sayısındaki azalmalara da değindi. Akdoğan, İnşaat maliyetlerinde enflasyonla doğru orantılı olarak malzeme girdi fiyatlarındaki  artıştan bahsederek '' Bunun yanında da en büyük artış işçilik maliyetlerinde meydana geliyor.

Bunun en büyük nedeni şu, her yerde üniversiteler açıldı. Haliyle herkes kendi çocuğunun üniversite okumasını istiyor ve bu sadece inşaat mühendisliği için değil, tüm meslek alanları için geçerli. Bugün gazetecilikte de, hukukta da, tıpta da ve tüm mühendislik disiplinlerinde durum böyle. İhtiyaçtan çok fazla teknik eleman yetiştirilmeye başlandı” dedi.

ARA ELEMAN SORUNUN TEMEL NEDENİ

Sektördeki ara eleman sorununu eğitim politikalarına dayandıran Akdoğan, "Ben inşaat mühendisliğinden örnek verecek olursam, 2000-2005 yıllarında, yılda 2.000-2.500 inşaat mühendisi mezun olurken, geçen yıl 12.000, bu sene 8.000 civarında inşaat mühendisi mezun oldu. Şu anda 6.000 civarında kontenjan var. Ve bu kontenjanlar da artık iş bulunamadığı için dolamıyor.'' dedi.

Yatırımcılar konut almak için piyasanın normale dönmesini bekliyor!  

Kiralık ev sayısı azalıyor! Yakında kiralanacak ev bulunamayacak! İşte nedeni...