27 / 04 / 2024

Rusların otel yatırımı 2.5 milyar dolara ulaştı

Rusların otel yatırımı 2.5 milyar dolara ulaştı

Rus turist Antalya'yı tercih edince, Rus yatırımcı da bölgede otel toplamaya başladı. Mardan Oteli dahil, Rusların otel yatırımları 2.5 milyar dolara dayandı



Ruslar Ege ve Akdeniz'de otel topluyor. Geçtiğimiz günlerde Hollywood starlarının katılımıyla açılışı yapılan Mardan Palace, Rus işadamlarının turizmdeki tek yatırımı değil. Rus işadamları daha önce de otel yatırımı yaptı. İzni alınmış yeni yatırımlar geliyor. `En zengin Rus' Prohorov'un oteline de izin çıktı. Mardan'la birlikte Rusların Türkiye'deki otel yatırımları 2.5 milyar dolara gidiyor.
Telman İsmailov, Mardan'a bazı ifadelere göre 1.5 milyar dolarlık yatırım yaptı. Turizm Yatırımcıları Derneği'nin verilerine göre Rus şirket Mirax, Sungate Port Royal otelini 450 milyon dolara aldı.
Rus şirket KAF Hotel International, Crown Plaza Antalya'yı aldı. Rus Intourist ise Antalya'da beş yıldızlı Justiniano Side Oteli kiraladı. Dünyanın en zenginleri arasında yer alan ve 14.1 milyar dolarlık servetiyle geçen yıl Rusya milyarderler listesinin zirvesine oturan Mihail Prohorov'un  İzmir  Çeşme'de 7 yıldızlı otel yapacağı duyuruldu.
Turizm çevrelerinde Rusların otel yatırımları konuşuluyor. Birçok otele satın alma teklifiyle Rus yatırımcıların geldiğini söyleyen bir yetkili, "İyi fiyat teklif ediyorlar. Özellikle Antalya bölgesi, Rus yatırımcıların gözdesi oldu" dedi. Son iki yıl içerisinde Rusya'dan Türkiye'ye yapılan turizm yatırımlarının 2 milyar doları geçtiği belirtiliyor. Bazı hesaplamalara göre rakam 2.5 milyar dolara dayanıyor. Yeni yatırımlar da yolda. Bu gidişle rakamın hızla artması bekleniyor.

Rus turist Antalya'yı seviyor
Rusya, Türkiye'nin turizmde ikinci büyük pazarı. 2008 yılında Rusya'dan 2.8 milyon kişi Türkiye'ye geldi. Antalya'yı çok seven Rusların gayrimenkul almak için de yasal düzenlemeleri beklediği belirtiliyor.
Rus turistlerin Türkiye aşkı, Rus yatırımcıların gözünden kaçmadı. Antalya çevresinde otel toplayarak, özellikle kendi yurttaşlarının turizm harcamalarından pay almak istiyorlar.
Rusya'dan turist akını son yıllarda sürekli artıyor. Türkiye'ye tatil yapmak için 2005 yılında 1.5 milyon Rus gelmişti. 2007'de rakam 2.3 milyona ulaştı. 2008'de 2.8 milyona çıktı. Türkiye'ye Almanlardan sonra en fazla Rus turistler geliyor.
 
Neden Türkiye'ye yatırım yapıyorlar?
-  Türkiye- Rusya arasında direkt uçuş yapan charter ve tarifeli uçak seferleri arttı. Sadece 2.5 saatte Türkiye'ye ulaşabiliyorlar.
-  Türkiye şu anda fiyat - kalite dengesi açısından en iyi noktada. Avrupa'da Türkiye'dekilere benzer otel almak için çok daha fazla yatırımı gözden çıkarmak gerek.
-  Rusların Türkiye'ye girmesi için vize almalarına gerek yok. Havalimanında 10 dolar para ödemeleri yeterli.
-  Rusya'da faaliyet gösteren birçok tur operatörü (OTI, TEZ, Coral) başarılı bir şekilde yıllardır Rusya'dan Türkiye'ye turist getiriyor. Bu şirketler Rusya'da Türkiye'nin tanınırlığını artırdı.
 
Kimler, nereyi aldı?
-  Rus inşaat firması Mirax, Antalya Kemer'de 2 bin 500 yataklı Sungate Port Royal'i satın aldı.
-  Moskova merkezli KAF Hotel International, 390 yataklı Antalya Konyaaltı'nda bulunan Crown Plaza Antalya'yı aldı. Kaç liraya aldığı açıklanmadı.
-  Telman İsmailov'a ait AST Group, bin yataklı Mardan Otel'e 1.5 milyar dolar yatırım yaptı.
-  İstanbul'da bombalı saldırıya uğrayan eski HSBC merkez binasını Rus-Azeri ortaklığı aldı. Bina şehir oteline dönüştürülecek.
-  Rus Intourist,  Antalya'da bulunan beş yıldızlı Justiniano Side Otel'i kiraladı.
-  Krizle birlikte en zengin Rus unvanını ele geçiren Rus işadamı Prohorov, İzmir Çeşme'de, Altınkum Mevkii'nde Tur Site denilen bölgede 184 dönüm arazi aldı. Burada 7 yıldızlı otel kurmak için izin başvurusu yaptı. Planları ilgili kurullardan geçti. Prohorov'un burada 140 villa yapacağı belirtiliyor. Otelin inşaatı, inşaat yasağının bitmesiyle eylül sonunda başlayacak.
Milliyet


Geri Dön