Teknoloji

Rusya kendi uzay istasyonunu kuruyor!

Rusya, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan ayrılarak kendi uzay istasyonunu kurmaya hazırlanıyor. Ülke ilk çalışmalarını askeri bir fuarda tanıttı. İşte detaylar... İşgalden sonra gelen yaptırımların üzerine batı ülkelerine olan bağımlılığını azaltmak isteyen Rusya, bu konuda da çalışmalarını hız verdi

Rusya’nın Uluslararası Uzay İstasyonu‘ndaki (ISS) varlığı Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından tartışılmaya başladı. İşgalden sonra gelen yaptırımların üzerine batı ülkelerine olan bağımlılığını azaltmak isteyen Rusya, bu konuda da çalışmalarını hız verdi. Ukrayna işgali sonrası birçok yaptırıma maruz kalan ülke, Çin ve İran ile işbirliğine girişti.

RUSYA, ISS'DEN AYRILIYOR MU?

Rusya Federal Uzay Ajansı, Rus yapımı uzay istasyonunun nasıl görüneceğine dair ilk prototipi hazırladı ve “Ross” lakaplı uzay istasyonunun bir modelini bir askeri fuarda tanıttı. Tüm bu gelişmeler, Moskova’nın ISS’yi terk etme ve yalnız başına hareket etme konusundaki ciddiyetini de gözler önüne serdi.

1998’de fırlatılan ISS, Kanada, Japonya ve 11 Avrupa ülkesini de kapsayan ABD-Rus liderliğindeki bir ortaklık içerisinde Kasım 2000’den beri uzay araştırmalarına hizmet ediyor. ISS’nin çalışmalarına 2030 yılına kadar devam edeceği belirtiliyor.

Öte yandan NASA, Rusya’dan ayrılıkla ilgili henüz bir girişim gelmediğini açıkladı.. Fakat görünen o ki Rusya şimdiden uzay istasyonu çalışmalarına başlamış durumda. Roscosmos uzay istasyonunun iki aşamalı olarak uzaya fırlatılacağı düşünülüyor. Fakat fırlatmayla ilgili henüz net bir tarih ortaya koyulmuş değil.

DÖRT MODÜLLÜ UZAY İSTASYONU...

Rusya, ilk aşamada dört modüllü bir uzay istasyonu fırlatmak istiyor. Daha sonra bu istasyona 2 modül ve bir hizmet platformu daha ekleneceği öngörülüyor.. Uzay istasyonu tam kapasite ile çalışmaya başladığında 4 kozmonot (astronot) ve bilimsel ekipman için yeterli olacağı tahmin ediliyor.

HEDEF 2025

Roscosmos, kurulacak yeni istasyonun Rus kozmonotlarına Dünya’yı izlemek için mevcut durumdan çok daha iyi imkanlar sağlayacağını söylüyor . İstasyonun bazı modülleri için tasarımların tamamlandığını açıklayan uzay ajansı, diğer bölümler üzerindeki çalışmaların hızlı bir şekilde devam ettiğini belirtiyor.

Fırlatmayla ilgili henüz net bir tarih verilmemiş olmasına rağmen uzay istasyonunun ilk aşaması için 2025-26 yılları hedef olarak gösteriliyor.  Eğer bu hedefe ulaşılamazsa 2030 yılına kadar ilk istasyonun aşamalarının tamamlanacağı tahmin ediliyor. İkinci ve son aşamanın ise 2030-35 yılları arasında bitebileceği öngörülüyor. 

iPhone kullananlar dikkat! Apple'dan yeni adım; Artık reklam göstermeye başlayacak!

Merakla beklenen Galaxy Buds 2 Pro'nun Türkiye fiyatı açıklandı!

Bayraktar İHA’lar için yeni yatırım!