Sektörel

Rusya krizi turizm yatırımcısını konuta yöneltecek!

2016'da Türkiye konut sektörünü odağına alacak yabancı yatırımcıların sadece Arap yarımadası ve körfez ülkelerinden değil hatırı sayılır bir ölçüde Kuzey Avrupa ülkelerinden de olacak.

2016'da Türkiye konut sektörünü odağına alacak yabancı yatırımcıların sadece Arap yarımadası ve körfez ülkelerinden değil hatırı sayılır bir ölçüde Kuzey Avrupa ülkelerinden de olacağını düşünüyorum. Zira 2015'in ikinci yarısı Avrupa'da küresel ısınma ve iklim değişikliği konferansları, oturumlarıyla geçti. Tüm dünyada ama özellikle Avrupa'da bu bilinç her geçen gün yaygınlaşıyor. Hal böyle olunca da coğrafi açıdan en şanslı ülkelerden biri olan Türkiye'ye hızla Kuzey Avrupa'dan çok daha fazla yatırımcı alacak. Rusya krizi yüzünden turizmin alacağı yaranın bu yolla sarılacağını düşünmek hayalperestlik olur belki ama kuşkusuz iklim değişikliği bilinci, sezonluk turizm yatırımcısını konut yatırımcısına dönüştürecektir. 


BELLİ Kİ OLMAYACAKLAR: 


-150 m2 nin altındaki evlere %1 KDV uygulaması 

-Rant vergisine konu olacak emsal artışlarının doğru ve eksiksiz tanımlarının yapılarak nazım planlarına işlenmesi 

-Tapu kayıtlarındaki eksik ve yanlış verilerin düzenlenmesi 

- %8 ve %18'lik Kdv uygulanan konutlar arasındaki adaletsiz uygulamanın yeniden düzenlenmesi 

-Tüketici tamamen yanıltmaya yönelik proje reklamların denetlenmesiyle ilgili herhangi bir hazırlık 


MUTLAKA OLACAKLAR:


-Yabancıya satışın kısmi ihracat sayılması için gerekli düzenlemeler

-İmar planlarında "eski hakların korunması" maddesini eklenmesi 

-İmar kanununun şeffaflık esasına uygun olarak yönetmeliklerle desteklenmesi 

-2016 yılının Türk ekonomisi için herhangi bir tahminde bulunmak ne yazık ki çok zor. 


Ancak koşullu tahminlerden ve koşullu beklentilerden bahsetmek akılcı görünmüyor. Bu yıl, bütün olumsuz gelişmeleri de dikkate aldığımız koşuluyla bile 2015'te bekleyen talepler dikkate alındığında 2016'nın büyüme rakamının 4-4,5 seviyesinde olacağını tahmin ediyorum. Özellikle Arap yarımadasının ama sürpriz bir şeklide Kuzey Avrupa ülkelerinin de yatırımcı listelerinde adını görmemiz şaşırtıcı olmayacaktır. 


İnşaatın 250'ye yakın alt sektörü açısından Türkiye'nin iç ve dış dinamikleri konut sektöründen çok daha etkili dolayısıyla bölgesel olarak alt sektörlerde küçülme beklenebilir. Zira bu sektörlere konu olan ürünlerin üretimi %60 oranında Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde. 


Ekonomi, bireylerin psikolojik durumlarının günlük hayatlarındaki tezahürleriyle şekillenir. İçinde bulunduğumuz topraklar belli ki bu yıl da sıkıntılı günlere gebe. Ancak bir yandan ne mutlu ki toplum olarak biz bu sıkıntılara kodlanmış olarak dünyaya gelmişiz. Ancak sektörel bazda ekonomik verilerin yükselmesindeki en önemli etken iç Pazar dinamikleri değil. Dolayısıyla eğer dış politikada hayati hatalar yapılmaz, terörle mücadelede radikal adımlar atılmazsa sadece yerli yatırımcılarla ülke ekonomisinin büyümesi -üstelik üretim de istihdam da en yükselişteki yıllarda bile beklenenin gerisindeyken- mümkün değil. 


2016 umarım önce adaleti, sonra eğitimi ve ancak ardından sektörel büyümeleri getirir ki Türkiye ekonomik göstergelerin yükselişiyle sadece iyi bir tüketim toplumu olmanın ötesine geçebilir. 


Cumhuriyet/ Ceren Kumbasar