30 / 04 / 2024

Rusya Türk inşaat şirketlerine el koyabilir!

Rusya Türk inşaat şirketlerine el koyabilir!

Türkiye’nin Rus uçağını düşürmesinin ardından başlayan gerilim dinmek bilmiyor.Uzmanlar, iki ülke arasında imzalanan anlaşmaya rağmen Rusların ülkelerinde bulunan Türk inşaat firmalarına el koyabileceğini açıkladı.



Türkiye’nin hava sahasını ihlal eden Rus uçağının Türk jetleri tarafından düşürülmesinin ardından başlayan gerginlik devam ediyor. Türkiye-Rusya ilişkileri ile Rusya’nın kendi topraklarındaki Türk yatırımcılara yönelik baskıları, İstanbul Şehir Üniversitesi’nde gerçekleştirilen “Rusya’daki Türk Şirketlerinin Hukuki Durumu ve Alacaklarının Tahsili” başlıklı panelde tartışıldı. Panelde Rusya’da iş yapan Türk inşaat şirketlerine el koyulma ihtimalinin olduğuna dikkat çekildi.


Yapılan baskılar için tazminat istenebilir


Panele katılan İstanbul Şehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Çalışkan, Türkiye Cumhuriyeti ve Rusya Federasyonu arasında 1997 tarihli iki taraflı yatırım anlaşması bulunduğuna dikkat çekti. Anlaşmaya göre; yatırımcıların yatırım yaptığı ülkede adil ve eşit muamele görmesi gerektiğini ifade eden Çalışkan, “Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin başka ülkelerdeki vatandaşlarına yönelik yapılan baskı ve haksız uygulamalar nedeniyle Rusya’dan tazminat talep etme hakkı vardır” değerlendirmesinde bulundu.


Sorunlar Karma Hakem Mahkemesi’nde çözülür


Prof. Dr. Yusuf Aksar, yaşanan olayla Türkiye’nin sonuna kadar haklı olduğunu dile getirdi. Rusya’nın kendi sınırları içindeki Türk inşaat şirketlerine el koyabileceği uyarısı da yapan Aksar, “Temennimiz işlerin bu boyutlara gitmemesi. Her iki devlet birbirine muhtaçtır. Uluslararası arenada Karma Hakem Mahkemesi ile bu sorunlar çözülebilir” dedi. Bireyler, şirketler ve devletler düzeyinde karşılıklı zararların tazmini için Karma Hakem Mahkemesi kurulabileceğini belirten Aksar, “Umarız böyle bir uygulamaya ihtiyaç olmaz” diye konuştu.


DTÖ’ye başvurularak imkanları elinden alınır


Haksız uygulamalar nedeniyle Dünya Ticaret Örgütü’ne (DTÖ) de başvurulabileceğini belirten Yrd. Doç. Dr. Zeynep Çalışkan da, şirket sahiplerinin bireysel olarak başvuru yapma hakkına sahip olmadığını bildirdi. Çalışkan, “Devlet aracılığı ile başvurabilirler. Karar aleyhine sonuçlanan ülke, ülkenin iç hukukunu, kararın uygulanabileceği şekilde düzenlemesi gerekiyor. 20 gün içinde tazminatın ödenmesi şart. Böyle bir durum olursa ve tazminat ödenmezse DTÖ tarafından Rusya’ya sağlanan imkanların askıya alınması gündeme gelir” dedi.


Sözcü


Geri Dön