Rusya-Ukrayna savaşı, gaz piyasalarına ilişkin tüm tahminleri değiştirdi!
Son 10 senedir hızlı talep büyümesi görülen doğal gazda savaşın etkileriyle altın çağın sonuna gelinirken, ilk kez küresel gaz talebindeki artışın 2030 itibarıyla durgunluğa ulaşması öngörülüyor.
Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaşın ardından Avrupa başta olmak üzere doğal gazda Rusya'ya bağımlılığın azaltılmasına dair çabalar ve temiz enerji dönüşümünün hızlanmasıyla, ilk kez küresel gaz talebinin 2030 yılı itibarıyla en yüksek seviyeye ulaşacağı ve sonrasında yatay seyretmeye başlayacağı tahmin ediliyor.
Anadolu Ajansı'nın Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) Dünya Enerji Görünümü (WEO) 2022 raporundan derlediği bilgilere göre, savaşla beraber küresel enerji ticareti toptan bir değişime uğrarken, Rusya'nın dünya ticaretindeki yeri giderek zayıflıyor.
Daha önceki WEO'larda Avrupa'nın sıfır emisyon taahhütleri sebebiyle Rusya'nın kıtayla fosil yakıtlara dayalı ticaretinin tamamen sonlandırılması fakat bu sürecin daha yavaş olması bekleniyordu. Savaş, bu süreci hızlanmasına zemin hazırladı.
Savaş sonrasında Rusya'nın fosil yakıt ihracatının bir daha 2021 seviyesine asla gelemeyeceği öngörülürken, en çok ihracat pazarı olan Avrupa'yı kaybetmesiyle Rusya'nın uluslararası doğal gaz ticaretinde 2021 yılında yüzde 30 olan payının 2030 itibarıyla yüzde 15'e gerileyeceği hesaplanıyor.
Bu oran dünya genelinde temiz enerji dönüşümüne yönelik politikaların hızlandırılmasıyla yüzde 10'a kadar inebileceği belirtiliyor.
Rusya'nın fosil yakıt ihracatındaki gücünü kaybetmesinin 2030 yılına kadar ihracat gelirlerinde 1 trilyon dolar kayba yol açacağı tahmin ediliyor. İşte diğer detaylar...