30 / 04 / 2024

Rusya'da AVM'lerden 'Kiracılar çıkarsa 6,5 milyon kişi yoksullaşır' uyarısı!

Rusya'da AVM'lerden 'Kiracılar çıkarsa 6,5 milyon kişi yoksullaşır' uyarısı!

Rusya’da ticari emlak kiralayanlara tek taraflı sözleşme fesih hakkı tanınması teklifi mülk sahiplerinin tepkisine sebep oldu. Büyük alışveriş merkezlerinin sahipleri, tasarının kabul edilmemesi talebiyle Duma’ya başvuruda bulundu...



ENKA, PRF Real Estate, Malltech, Accent Capital gibi şirketlerin de bulunduğu Rusya Alışveriş Merkezleri Konseyi, kiracılara salgın döneminde tek taraflı sözleşme fesih hakkı tanınması teklif edilen yasa tasarının bu haliyle kabul edilmemesi talep ederek Duma'ya başvuru yaptı. 

Türk Rus'ta yer alan habere göre; bu düzenlemenin kiracılara “şantaja uzanacak haksız pazarlık yapma imkanı” vereceğini savunan alışveriş merkezi sahipleri, ayrıca ticari emlak sektörünün “salgından zarar gören sektörler” listesine dahil edilmesini ve böylece kredi ve vergi ertelemelerinden yararlanabilmelerini talep ediyor.

Rusya Bakanlar Kurulu tarafından düzenlenen yasa tasarısı, ticari emlak kiracılarının ceza ödemeden kira sözleşmelerini tek taraflı olarak feshedebilmelerini sağlayacak.

Rusya Alışveriş Merkezleri Konseyi, emlak yatırımcılarının Nisan-Mayıs dönemi için kiralarda yüzde 90’a varan oranlarda indirimler  yaptıklarını, diğer yandan AVM'lerin masrafları ile vergi ve kredi borçarını ödemeyi sürdürdüklerine dikkat çekerek, tasarının kabul edimesi halinde sıkıntılarının çoğalacağını belirtiyor. 

Konsey üyesi şirketler, kira gelirlerini tamamen kaybetmeleri halinde, alışveriş merkezi çalışanlarının maaşlarını azaltmak ve işten personel çıkarmak zorunda kalacaklarını, bunun da 6,3 milyon kişinin yoksulluk sınırının altında yaşamasına sebep olacağını ifade ediyor. 

Perakende Ticaret Şirketleri Birliği ve Elektronik Ticaret Şirketleri Birliği ise Duma'ya başvurarak tasarının bir an önce kabul edilmesini istedi. Yapılan açıklamada, "Eğer kiracılar ile mülk sahipleri anlaşma yoluna gidemezse, perakende şirketlerinin iflaslarından dolayı AVM'ler yazın tamamen boşalabilir" ifadeleri kullanıldı. 

Almanya’da AVM zinciri KaDeWe davayı kazandı, dükkanlar açılıyor!

Moskova'daki inşaat şirketlerinin çalışmaya başlamasına Putin'den onay!


Geri Dön