28 / 04 / 2024

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali inşaat malzemeleri sanayisini nasıl etkiledi?

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali inşaat malzemeleri sanayisini nasıl etkiledi?

Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan ve merakla beklenen İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi 2022 yılı şubat ayı sonuçları resmen açıklandı. Peki Rusya’nın Ukrayna’yı işgali inşaat malzemeleri sanayisini nasıl etkiledi?



Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği'nin her ay düzenli olarak açıkladığı ve merakla beklenen İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi şubat ayı sonuçları resmen yayınlandı. Yayınlanan rapora göre, 2022 yılının Şubat ayının son haftasında Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasıyla başlayan savaşın etkisi, Mart 2022'de toplanan 10 günlük verilerle endekse kısmi şekilde yansıdı. Açıklanan resmi verilere göre, söz konusu Bileşik Endeks şubat ayında gerilerken, ihracat pazarlarına ilişkin beklentilerdeki zayıflamalar görüldü.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali inşaat malzemeleri sanayisini nasıl etkiledi?

Söz konusu yeni ekonomi politikalarının yarattığı yüksek enflasyona bağlı olarak yaşanan maliyet artışları, faaliyetlerde meydana gelen durağanlaşma ve özellikle yüksek enerji zamları, son dönemlerde Bileşik Endeks’i zayıflatan sebeplerin başında yer aldı. Yine açıklanan resmi verilere bakıldığında buna ek olarak Şubat 2022'nin son haftasında başlayan Rusya-Ukrayna savaşı, yeni risk ve belirsizlikleri de beraberinde getirmiş oldu.

Merakla beklenen verilere göre, söz konusu Bileşik Endeks Şubat 202'de bir önceki aya göre 1,11 puanlık düşüş gösterdi ve açıklanan verilere göre 74,24 puana indi. Söz konusu Bileşik Endeks’te 2021'de meydana gelen hızlı toparlanma Aralık, Ocak ve Şubat'ta yerini düşüşe bıraktı. Bileşik Endeks’in bu eğilimine devam ederek, bir süre daha olumsuz gelişme ve beklentilerin etkisi altında kalması bekleniyor.

Peki açıklanan rapora göre faaliyetler durağanlaştı mı? İşte detaylar...


Geri Dön