26 / 11 / 2024

Rüya Mocan, Falaknuma Sarayı'nın iç tasarımını yaptı!

Rüya Mocan, Falaknuma Sarayı'nın iç tasarımını yaptı!

İstanbuldan sonra Londra ve Pariste ünlü ailelerin evlerini dekore eden Rüya Mocan Nebioğlunun bu günlerde Hindistanda iç tasarımını yaptığı Falaknuma Sarayı yabancı basının ilgi odağı...




 İstanbulun Karaköy semti hızla değişiyor.

Üniversitenin ilk yıllarında part-time çalıştığım Hovagimyan Hanın olduğu Rıhtım Caddesinde eskiden sadece Liman Lokantası vardı.
Şimdi Karaköy Lokantası, hafta sonları asla yer bulamayacağınız şef Didem Şenolun Maya Lokantası derken mahalle şenlendi.
Rıhtım Caddesinin biraz gerisine giderseniz Perşembe Pazarında Griffin Handaki Tarihi Karaköy Balıkçısı değişime damgasını vuranlardan.
Perşembe Pazarında dükkânların kepenkleri indikten sonra ortaya çıkan şık giyimli insanların, yabancı elçi mensuplarının adresi Griffin Han.
Tekrar Rıhtım Caddesine doğru dönersek Tophane istikametinde 19. yüzyıldan kalma eski bir un değirmeninden dönüştürülmüş Galeri Manâ var.
Mehveş Arıburnu ile Suzanne Egeranın ortak kurdukları Galeri Manâ Türk sanatseverlerle dünyanın ünlü çağdaş sanatçılarını ilk kez buluşturmuş durumda. Şimdi aynı hat üzerinde, Rıhtım Caddesindeki yolcu salonunun tam karşısına Rüya Handa önümüzdeki eylül ayından itibaren Mocan Tasarımı göreceğiz.
Yukarıdaki han ve tasarım sözcüklerinin özel isimlerin yan yana gelmesiyle ortaya çıkan Rüya Mocan ismini bir yere not edin.
Zira yakında Rüya Mocan imzalı tasarımlarla sık karşılaşacaksınız.

FETHİ AHMET PAŞA YALISI

Rüya Mocanın çocukluğu Kuzguncukta Pembe Yalı olarak bilinen Fethi Ahmet Paşa Yalısında geçmiş.
Dede Fethi Ahmet Paşa, Kuzguncuktaki yalıyı öylesine ince bir zevkle döşemiş ki Sultan Abdülmecid Dolmabahçe Sarayının dekorasyonunu ona teslim etmiş.
Fethi Ahmet Paşa belki Osmanlı döneminin ilk resmi dekoratörü.
Rüya Mocan Nebioğlunun ilk işi de Boğaz kıyısında ailesine ait bu yalının dekorasyonu olmuş.
İstanbuldan sonra Londra ve Pariste ünlü ailelerin evlerini dekore eden Rüya Mocan Nebioğlunun bu günlerde Hindistanda iç tasarımını yaptığı Falaknuma Sarayı yabancı basının ilgi odağı.
Otel olarak hizmete girmeye hazırlanan Falaknuma Sarayı geçtiğimiz ay İngilterede yayınlanan Conde Nast-House and Garden Dergisi tarafından Dünyanın en güzel dekore edilmiş oteli seçildi.
Daha önce Harpers Bazaar da Falaknuma Sarayını dünyanın en güzel tarihi otel seçmişti.
Hindistanın en prestijli saraylarından birine imzasını atan Rüya Mocan, dekorasyonda Yeşilköy Serbest Bölgesinde imal ettiği kumaş ve aksesuarları kullanmış.

İSTANBUL TARZI

Şimdi tüm birikimini İstanbulun yükselen değerleri arasına katılan Karaköyde ailesine ait Rüya Handa 200 metrekarelik show rooma taşımaya hazırlanıyor.
Burada kendi imzasını taşıyan ürünlerin perakende satışlarını yapacak.
Tasarımlarında Osmanlı, İtalyan, İngiliz tarzından ve hatta Hint-Moğol İmparatorluğunun kültürel mirasından esinlenen, modern unsurlardansa asla vazgeçmeyen Rüya Mocan yaptığı işi daha çok eklektik olarak tanımlıyor.
Osmanlı tarzıyla ilgili bir çift sözü var.
Türkiyede bir Osmanlı tarzı diye tutturulmuş gidiyor. Bilen, bilmeyen kullanıyor. Oysa Osmanlı tarzının ince bir çizgisi vardır. Detaya dikkat etmezseniz Kapalıçarşı dekoruna dönüşüverir diyor.
Karaköy, Rüya Handaki show-room yeni bir İstanbul Tarzı yaratmaya namzet.
Gerçek salyangozdan şaşmayın

Geçenlerde gazeteden sahile yoluna doğru yol aldığımda Yeşilköy kavşağında dev pembe plastik salyangozlar gözüme çarptı.
Bir inşaat şirketinin tanıtım salyangozlarıydı onlar.
İnşaat şirketi İstanbuldaki yeni projesini cittaslow-yavaş şehir diye lanse etmek için salyangozları kullanmıştı.
1999 yılında İtalyada başlayan cittaslowun esin kaynağı slow food hareketi.
Salyangoz, esas slow food hareketinin sembolü.
Çünkü salyangoz sürekli karnını doyurarak yavaş, temkinli ilerler ve geçtiği yerde iz bırakır.
İtalyada 1986 yılında, endüstriyel gıdalara ve beslenme biçimine karşı başlatılan slow food hareketi günümüzde unutulmaya yüz tutan yeme-içme geleneklerini, tarım yöntemlerini korumaya çalışır.
Biyoçeşitliliği de kanatları altına alır.
Lüfer balığının avlanma boyu için amansız bir mücadele veren Defne Koryürek geçenlerde müjdeyi verdi.
Hareketin yaratıcısı Carlo Petnini tarafından kaleme alınmış olan Slow Food Devrimi kitabı Türkçeye çevrildi.
Sürdürülebilir Yaşam Kitapları çeviren gencecik insanlara ait Sinek Sekiz Yayınevinden çıkmış.
Hürriyet


Geri Dön