Eğitim

Rüzgâr enerjisi yatırım seferberliği yaya kaldı!

Enerji Bakanlığı'nın rüzgâr enerjisinde başlattığı yatırım seferberliği yaya kaldı

EPDK'nın tüm lisans başvurularını yarışma sürecine sokmaya yönelik kararın yürütmesini durdurması halinde binlerce megavatlık proje başvurusu tıkanacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın, Türkiye'nin enerji faturasını azaltmak için yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının etkinliğini artırmak için rüzgâr enerjisinde başlattığı yatırım seferberliği yaya kaldı.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) şubat ayında, 2 Kasım 2007 tarihinden önce EPDK'ya lisans başvurusunda bulunup, lisansı bağlanamayan yatırımcıların da rüzgâr santralı yarışmasına dahil edilmesine karar verdi. 2.5 yıldır bekleyen yatırımcılar ise, EPDK'nın bu kararını haksız bularak, hukuki yollara başvurdu. Danıştay'ın EPDK'nın tüm lisans başvurularını yarışma sürecine sokmaya yönelik kararının yürütmesini durdurması durumunda binlerce megavat proje başvurusunda süreç tıkanacak.
Hükümetin yenilenebilir enerjinin önünü açmaya yönelik adımı üzerine rüzgâr yatırımcıları yaklaşık iki buçuk yıl önce EPDK'ya 78 bin megavat kurulu güçte rüzgâr santrali kurmak için başvuruda bulundu. Ancak, alt tebliğlerin hazırlanmasının uzun bir süreç alması nedeniyle 78 bin megavatlık rüzgâr santralı projesinden bazıları geri adım atarak, 38 bin megavata düştü.

Ali Ağaoğlu başvuracak
Danıştay'a yürütmeyi durdurma başvuruda bulunan şirketlerin arasında Galata Wind Enerji Ltd. Şti.'nin sahibi Ali Ağaoğlu'nun Balıkesir ve Bandırma yöresinde inşa etmeyi planladığı santrallarında bulunduğu öğrenildi.
Türkerler Enerji Yatırım Üretim İnşaat ve Ticaret Ltd. Şti.'nin de dava açtığı belirtildi. Sektörde söz konusu iki şirketin kâğıt üzerinde olmasada danışmanlığını EPDK'nın eski Başkanı Yusuf Günay'ın yaptığı ileri sürülüyor.
TEİAŞ'ın internet sitesinde yayımlanan ilan ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (EPDK) 18 Şubat 2010 tarihli kararı çerçevesinde, 148 trafo merkezinin gerilim seviyeleri, enlem ve boylamlarına göre incelenerek, rüzgâr enerjisi santralı bağlanabilme kapasitelerini belirledi.

Böylece kurulu gücü 74 bin 600 megavat (MW) olan 730 proje için yatırımcılar bir yarışmaya girecekler ve TEİAŞ'ın verdiği ilanın ardından kendilerine tanınan 10 günlük süre içinde gerekirse projelerinde bazı değişiklikler yaparak EPDK'ya başvuracaklar. Değişikliğin zorunlu olduğu durumlarda, bunu yapmayanların lisans başvuruları EPDK tarafından reddedilecek.
Daha sonra yapılan değişiklikler, TEİAŞ'a gönderilecek ve bağlantı-sistem kullanımı konusunda görüş oluşturulacak.TEİAŞ'ın belirlediği çerçevede yaklaşık 8 bin 500 MW kurulu gücünde bir rüzgâr tesisi sisteme bağlanacak.

‘Yatırımcıya eziyet'
Rüzgâr Enerjisi Santralı Yatırımcıları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Baysal, yatırımcıların EPDK'nın bütün projeleri aynı kefeye koyması üzerine başladığını belirterek, bu kararın yatırımcı için bir eziyete neden olduğunu söyledi.
Selahattin Baysal, “Bu karar bir yüz karasıdır. Bu, yatırım yapan şirketlere eziyettir. Karar, ‘Yatırım yapma, para harca, kendini harap et' demek anlamına geliyor. Bu yatırımcıların akibetinin ne olacağı belli değil” diye konuştu.

Teminat alındı
78 bin megavat rüzgâr santralı kurmayak için EPDK'ya başvuruda bulunan yatırımcılar, yüksek miktarlarda teminat mektubu almak durumunda kaldılar.
İki senedir aldıkları teminatlara komisyon ödeyen yatırımcılar bu nedenle yüksek miktarda zarar ettiler. Yatırımcılar EPDK'ya 156 milyar TL değerinde 78 bin megavat kurulu güçte santral için 751 adet başvuruda bulunmuştu. Aynı bölgede birçok yatırımcı başvuruda bulunurken, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu bu sorunu çözmek için ihale sisteminin oluşturulmasına karar vermişti.
Yatırımcılar, bir türlü lisanslarının verilmemesi üzerine yaklaşık 550 milyon TL değerinde olduğu belirtilen teminat mektuplarının yatırımcıya iade edilip, lisanslarının verilmeye başlayacağı zaman almaları önerisinde bulundu. Ancak EPDK'nın yatırımcıların bu talebine sıcak bakmadığı belirtildi. Yatırımcılar 550 milyon TL'lik söz konusu teminat mektupları için bankalara her üç ayda bir ödemede bulunuyor.

Yıldız, Köktaş'a kızmıştı
Rüzgâr yatırımlarının bir türlü tamamlanamaması ve trafo haritası çalışmalarının uzaması nedeniyle Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da çileden çıkmıştı.
Yıldız, 78 megavat kurulu güçte santral kurmayı hedefleyen yatırımcının iki senedir beklemede olduğunu belirterek, EPDK Başkanı Hasan Köktaş ve ekibine “Yatırımcılar uzun süredir bekliyor. Tekrar mı işlemlerini yenileyecekler” diye tepki göstermişti.
Radikal/Songül Selvi