29 / 12 / 2024

Sabancı Mardin Kent Müzesi açıldı

Sabancı Mardin Kent Müzesi açıldı

Sakıp Sabancı Kent Müzesi ve Dilek Sabancı Sanat Galerisi açılışı 'dinler buluşmasına' sahne oldu



Sabancı Vakfı'nın, Mardin'de tarihi Süvari kışlası içinde yaptırdığı Sakıp Sabancı Kent Müzesi ve Dilek Sabancı Sanat Galerisi açılışı 'dinler buluşmasına' sahne oldu. Müze merhum Sakıp Sabancı'nın vasiyetlerinden biriydi
 
İnsanlığın Kültür Mirası' olarak tanınan Mardin, kentin kimliğiyle yeniden buluştu. Osmanlı döneminde Süvari Kışlası olarak kullanılan tarihi bina restore edilerek Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi ve Dilek Sabancı Sanat Galerisi'ne dönüştürüldü. Müzenin açılışını yapan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Ertuğrul Günay, Güler Sabancı ve 3 dinin temsilcileri barış ve birlik mesajı verdi.

Osmanlı döneminde Süvari Kışlası, 2003 yılına kadar da Vergi Dairesi binası olarak kullanılan ve mülkiyeti Maliye hazinesine ait olan iki katlı, koruma altında bulunan tarihi yapı, Sabancı Vakfı'nın 6 milyon lira desteğiyle Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi ve Dilek Sabancı Sanat Galerisi'ne dönüştürüldü.

DİN ADAMLARI GELDİ
Mardin SİT alanı içerisinde bulunan müzenin açılışına Kültür Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Devlet Bakanı Mehmet Aydın ve İstanbul Valisi Muammer Güler, Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, Türkiye Hahambaşı İsak Haleva, Fener Rum Patriği Dimitris Bartholomeos, Türkiye Ermenileri Patrik Vekili Başepiskopos Aram Ateşyan, Süryani Patrik Vekili ve Diyarbakır-Mardin Metropoliti Salibe Özmen, Midyat Metropoliti Yusuf Yıldız katıldı.  

ÇOK GURURLUYUZ
Müze açılışında konuşan Güler Sabancı, '12 bin yıllık tarihi belli olan insanlığın kültürel ortak mirası Mardin'e kentsel birikimine katkı sağlayacak bir projeyi tamamlamanın ve sizlerle paylaşmanın gururunu yaşıyoruz. Sakıp Sabancı'nın sağlığında gündeme gelen Mardin Kent Müzesi projesini ona yakışan şekilde sonuçlandırmak bize kısmet oldu. Sakıp Sabancı Kent Müzesi'nin hem Sakıp Bey'in hatırasına hem de Mardin'in zengin geçmişine yakışır bir eser olduğuna inanıyorum' dedi.

BABAMIN VASİYETİ
Dilek Sabancı ise babası Sakıp Sabancı adına Mardin'de bir müze açmanın mutluluğunu yaşadığını ifade ederek, 'Rahmetli babam, 'Bizler emanetçiyiz' derdi. Atlı Köşk'ü paha biçilmez eserlerle birlikte Sabancı Üniversitesi'ne bağışlamıştı. Bizler de aynı yolda ilerleyerek bu müzeyi toplumun hizmetine sunuyoruz' dedi.
Kadir ÜRÜNDÜ -Eyüp TATLIPINAR/Akşam

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Binlerce yıllık Mardin'e yepyeni tarihi bir müze

Mardin'deki tarihi bir yapıyı "Kent Müzesi" ve galeriye çeviren Sabancı Vakfı, 12 bin yıllık geçmişe sahip bu kentteki çocukların kendi sergilerini açmalarına da imkân sağlayacak

Bir yanda telkâri kutular, Osmanlı'dan kalma ilkokul diplomaları, askerlik teskereleri, yazmalar, 200 yıllık sünnet nazarlığı; diğer tarafta yan yana duran Müslüman, Ermeni, Süryani mezar taşları... Mardin'in ilk kent müzesinden içeri girince göze çarpanlar bunlar.

Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi ve Dilek Sabancı Sanat Galerisi'nin açılışı için dün yüzlerce davetli burada toplandı. Müzenin avlusunda Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Diyanet işleri Başkanı Ali Bardakoğlu, İstanbul Valisi Muammer Güler, Mardin Valisi Hasan Duruer, Türkiye Ermenileri Patrik Vekili Aram Ateşyan, Fener Rum Patriği Dimitris Bartholomeos, Türkiye Musevi Cemaati Hahambaşı İsak Haleva, Mardin ve Midyat Süryani Metropolitleri Saliba Özmen ve Samuel Aktaş, Türkan Sabancı'nın yanı sıra iş dünyasından pek çok isim vardı.

6 yıllık çaba sona erdi
Kentlerinin mirası onlara yeniden armağan ediliyordu Sabancı Vakfı tarafından. Sakıp Sabancı'nın sağlığında başlattığı bu proje, 6 yıllık çabanın ardından tamamlandı.

Mardin doğumlu İstanbul Valisi Muammer Güler ve ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Metin Sözen kent müzesi önerisini Sakıp Sabancı'ya götürüp olur aldılar. Ancak bu onaydan kısa süre sonra Sakıp Sabancı'nın vefat etmesi çalışmalar durakladı. 2005 yılında Sabancı ailesi projeyi yeniden ele aldı ve üç yıllık ayrıntılı bir çalışmanın ardından müze kapılarını açtı. Müzeyi sergiye hazırlayan Sabancı Müzesi Müdürü Nazan Ölçer, tasarım ise Metin Deniz imzalı.

Güler Sabancı, Mardin'in birlikte yaşamanın güzelliğini göstermesi açısından amcası Sakıp Sabancı'ya benzediğini söyledi açılış konuşmasını yaparken, "Yakışacağını düşündük" dedi. Dilek Sabancı'nın konuşmasında belirttiği gibi hedef, her yıl birkaç sergi açarak hareketliliği sağlamak.
Açılış törenindeki konuşmaların ortak noktası, 12 bin yıl içinde 20 uygarlığa evsahipliği eden Mardin'i örnek almak gerektiğiydi. Devlet Bakanı Mehmet Aydın "Bu topraklarda kardeşlikten başka yol bize haramdır" derken, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay "Bu toprakların altında ve üstünde ne varsa ayrım yapmaksızın hepsi birdir ve bizimdir" şeklinde konuştu.

Müze 7 milyon liraya mal oldu
Süvari kışlasının kent müzesine dönüştürülmesi sırasında 1645 metrekarelik restorasyonun yanı sıra 1600 metrekare de yeni inşaat yapıldı. Restore edilen bölümün 820 metrekaresi müze alanı, 740 metrekarede ise sanat galerisi var. Geriye kalan 85 metrekare ise kitaplık olarak kullanılıyor. Yeni inşaat alanında ise ofisler, atölye ve depo bulunuyor. Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi ve Dilek Sabancı Sanat Galerisi için yapılan masrafların toplamı 7 milyon TL.
Miraç Zeynep ÖZKARTAL/Milliyet

Mardin'deki süvari kışlasına Sabancı eli değdi

MARDİN'DE Sultan II. Abdülhamit zamanında süvari kışlası olarak inşa edilen tarihi bina, Sabancı Vakfı tarafından restore edilerek, "Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi ve Dilek Sabancı Sanat Galerisi'' olarak hizmete açıldı. Devlet Bakanı Mehmet Aydın ve Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın da katıldığı açılış töreninde konuşan Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Mardin'in olağanüstü güzel bir kent olduğunu belirterek, "Zamanın durduğu hissini veren bir kentteyiz. Birlikte yaşama güzelliği var bu kentte. Sakıp Bey de böyle biriydi. Bu müze ona yakışır diye düşündük'' dedi. Açılış töreninde konuşan Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, "Bu topraklarda tarihin hangi döneminden bu yana ne varsa, dönem, inanç, kültür, eğitim, din, din ayrımı yapmaksızın hepsini kıskançlıkla sahipleniyoruz" dedi. Devlet Bakanı Mehmet Aydın da, "İnanıcımız, dilimiz ne olursa olsun, bu kadar zengin birlikteliği bu boyutta başarmış, Mardin gibi bir kenti olan, İstanbul gibi birlikte yaşamanın tarihte en güzel örneğini veren bir ülkede bugün eğer birlikte yaşama zorluğu gibi bir şeyi telaffuz ediyorsak, ciddi anlamda başımızı avuçlarımızın arasına alıp düşünmemiz lazım'' dedi.
Sabah

Mardin'de kent müzesi

Sabancı Vakfı Mardin'de sanat ve işdünyasından pekçok kişinin katılımıyla kent müzesini açtı. 6 milyon TL'ye restore edilen Artuklular döneminden kalma Süvari Kışlası'ndaki `Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi ve Dilek Sabancı Sanat Galerisi'nin açılış törenine Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Devlet Bakanı Mehmet Aydın ve Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı'nın yanı sıra, Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, Türkiye Hahambaşı İsak Haleva, Fener Rum Patriği Dimitris Bartholomeos, Türkiye Ermenileri Patrik Vekili Başpiskopos Aram Ateşyan, Süryani Patrik Vekili ve Diyarbakır- Mardin Metropoliti Salibe Özmen ile Mardinli olan İstanbul Valisi Muammer Güler de katıldı. Her yıl ortalama 600 bin yerli ve yabancı turistin gelip gördüğü tarihi kente açılacak müze ile Mardin önemli bir kültür merkezine kavuşacak.
Güler Sabancı açılışta "Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi Madin'in asırlardır biriktirilmiş  tarihinin ve kültürünün tanıtımına olduğu kadar ülkemizin inanç ve kültür turizmine de katkı sağlayacaktır" dedi. Müze kısmında Mardinlilerin bağışladığı Mardin'in geçmişini, gündelik hayatını, kültürünü yansıtan çeşitli objeler, fotoğraflar ve tanıtıcı panolarla sergileniyor.  Dilek Sabancı Sanat Galerisi'nde ise İstanbul'daki Sakıp Sabancı MÜzesi'ndeng etirilen resimlerden oluşan bir sergi yer alıyor. Sergi bir yıl açık kalacak.
Radikal

"Mardin'de ay ne zaman doğar?" 
 
Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi ve Dilek Sabancı Sanat Galerisi İstanbul'dan gelen kalabalık bir davetli topluluğunun katılımı ile açıldı. Güler Sabancı'nın önderliğinde yaklaşık 180 kişilik ekibin içinde Hasan Bülent Kahraman'dan Yekta Kara'ya, Handan Terzioğlu'ndan İstanbul Valisi Muammer Güler'e açılışta pek çok tanınmış isim vardı. 
 
Hazırlıkları Nazan Ölçer tarafından tamamlanan müzenin açılışının en hoş esprisi 'Mardin'de ay ne zaman doğar?' sorusu oldu. Zira Güler Sabancı, misafirlerine müzenin terasından mehtabı izletmeyi çok arzu ediyordu. Sabancı Vakfı Genel Müdürü Hüsnü Paçacıoğlu, müze için yapılan harcamaların 7 milyon TL'ye ulaştığını söyledi. Mardin Valisi Hasan Duruer ise "Kent Müzesi bizim için çok önemli. Müzenin çevresinde altyapı çalışmaları yaptık. Çabalarımız devam edecek ve Mardin'i eski kimliğine kavuşturacağız. Heykeltıraş Rodin misali kentin sonradan yapılan fazlalıklarını atacağız. Kentin güzellikleri böylece ortaya çıkacak." dedi.
Zaman


Geri Dön