Sektörel

Sabancı Üniversitesi nanoteknoloji merkezinin temelleri atıldı

Merkezde fizik, elektronik, kimya ve biyoloji gibi alanlarda araştırmalar ve projeler yürütülecek

Sabancı Üniversitesi'nin Sabancı Vakfı ve Devlet Planlama Teşkilatı'nın (DPT) desteğiyle kuracağı nanoteknoloji merkezinin temeli Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de katıldığı bir törenle atıldı. Sabancı Üniversitesi'nde kurulacak merkez `nanoteknoloji'de Türkiye'nin ilk `disiplinlerarası' ileri araştırma merkezi olacak. Merkezde fizik, elektronik, malzeme, kimya ve biyoloji gibi alanlarda araştırmalar ve projeler yürütülecek. Bu yatırımın Sabancı Üniversitesi'nin en büyük yatırımlarından biri olduğunu vurgulayan Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, merkeze 50 milyon TL'lik bir yatırım yapacaklarını söyledi. Sabancı, Sabancı Üniversitesi olarak, bu konuda Türkiye'nin iddiasına liderlik yapmak istediklerini ifade etti.
Güler Sabancı, Sabancı Vakfı'nı, bugün ulaşmış olduğu boyut ve birikim itibarıyla yeni bir döneme girmeye hazır gördüklerini ifade ederek, bugüne kadar yaptıklarının ve birikimlerinin yeni bir döneme girmeye ve yeni bir strateji yapma konusunda kendilerine cesaret verdiğini, hibe programıyla 5 milyon TL'ye yakın bir hibe vermeyi planladıklarını kaydetti. Sabancı Vakfı'nın bugüne kadar 120'den fazla kalıcı eser bıraktığını ve Sabancı Üniversitesi hariç, 33 bin 500 kişiye burs verdiğini söyleyen Sabancı, "Her şeyi devletten beklemiyoruz. Biz de ortak iş yapalım. Katkıda bulunalım" diye konuştu.

Pazar 2.5 milyar avro
Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tosun Terzioğlu da, "21. yüzyılın endüstriyel devrimi olarak kabul edilen nanoteknoloji, disiplinlerarası yapısıyla çığır açan buluşları tetikleyen araştırma alanı, bir anlamda `anahtar teknoloji' olarak adlandırılabilir. Dünyada nanoteknoloji pazarının büyüklüğü 2.5 milyar avro. AB 7. Çerçeve Programı fonlarından 2013 yılına kadar ayrılmış 6.5 milyar avro ile nanoteknoloji en büyük paya sahip" dedi.
Nanoteknoloji Disiplinlerarası Araştırma Merkezi'nde (NANODAM) nanoteknolojinin tüm uygulama alanlarında araştırmalar yapılacak. Sabancı Üniversitesi'ndeki MDBF öğretim üyelerinin yüzde 45'i doğrudan nanoteknolojiyle ilgili bilim insanlarından oluşuyor.
Ayrıca, lisansüstü öğrencilerinin yüzde 40'ı bu konularda çalışıyor. Proje, yaklaşık 30 öğretim üyesinin 1.5 yıl süren çalışmaları sonucunda ortaya çıktı. Merkezde nanoteknolojinin fizik, elektronik, mekatronik, malzeme, kimya ve biyoloji gibi çeşitli uygulama alanlarında araştırmalar ve projeler yürütülecek.
Radikal

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Sabancı teknolojiye temel attı

"50 milyon TL yatırdık"
Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin temeli, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de katıldığı törenle atıldı. Törende konuşan Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, projeye 50 milyon TL yatırım yapıldığını belirterek, "İnovasyona ve teknolojiye yapılan bu yatırım ülkemizin rekabet gücünün artmasına büyük katkı sağlayacak" dedi.

Sabancı Vakfı ve DPT desteğiyle 2009 yılında kuruluş çalışmaları başlayan Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin temel atma töreni, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün katılımıyla gerçekleşti. Sabancı Üniversitesi'nin Tuzla'daki kampusunda, dün gerçekleşen törenin evsahipliğini Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı ve Rektör Prof. Dr. Nihat Berker yaptı. Törene ayrıca, Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz ve DPT Müsteşarı Kemal Mağdenoğlu da katıldı. Cumhurbaşkanı Gül, Sabancı Üniversitesi'nin özgün sistemi ile üniversiteler arasındaki rekabetin gelişmesine büyük katkıda bulunduğunu belirterek, Türkiye'nin teknoloji transfer eden değil, teknoloji üreten bir ülke olması gerektiğine dikkat çekti.
Türkiye