Sabiha Gökçen Havalimanı şehir oluyor!
Sabiha Gökçen Havalimanı; rezidans, teknoloji parkı, hastane gibi tesislerle havalimanı şehrine dönüşecek. Ebru Özdemir, Burası yaşayan, çok büyük bir havalimanı şehri olacak dedi
Türkiye’nin ilk ‘havalimanı şehri’ kuruluyor. Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından yürütülen ‘Sabiha Gökçen Havalimanı Şehri’ projesinde havalimanının çevresinde okul, rezidans, hastane, teknoloji parkı, konferans merkezleri gibi yapıların kurularak bölgenin kendi içinde bir şehre dönüşeceğini dile getiren Limak Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Özdemir, projenin daha tasarım aşamasında olduğunu kaydetti. Teknoloji parkının ise inşasına başlandığını belirten Özdemir, 400’ün üzerinde yerli ve yabana firmanın burada yer almak için talepte bulunduğunu bildirdi. Bu tesislerin yavaş yavaş kurulmaya başlanacağını söyleyen Özdemir, “Burası yaşayan, çok büyük bir havalimanı şehri olacak” şeklinde konuştu.
Türk Hava Kurumu (THK) Üniversitesi’nde gerçekleştirilen ve sektörün önde gelen isimlerinin sektöre ilişkin bilgi verdiği seminerlerin son konuğu Limak Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Özdemir oldu. Dünya ekonomisinde yolcu sayısı, uçak sayısı ve kargo trafiğinin büyüme kaydettiğini dile getiren Özdemir, hava trafiğinin her 15 yıllık dönemde yüzde 100 artış gösterdiğim ifade ederek “2010 ile 2030 yıllan arasındaki dönemde yaklaşık yüzde 5 büyüyecek ve önümüzdeki 15 yılda hava trafiği 2 katma çıkacak” dedi.
İşletmeciliğim gerçekleştirdikleri Sabiha Gökçen Havaalanı’nın dünyanın en hızlı büyüyen havaalanlarından biri olduğunu kaydeden Özdemir, “2007’de 3,9 milyon yolcu vardı. Şu anda 15 milyon yolcuya geldik. 2008 yılında 55; 2010 yılında ise 66’sı dış hatlar olmak üzere 92 destinasyona uçuş gerçekleştiriliyordu. Şu anda ise, 74’ü dış hat olmak üzere toplam 104 destinasyona uçuş gerçekleştiriliyor’ dedi. Sabiha Gökçen Havaalanı’nın Pendik’te konut fiyatlarının, istihdam oranlarını arttığını vurgulayan Özdemir, “Bölgede ticari anlamda fark görüyorsunuz. Birçok açıdan olumlu etki görüyoruz. Sağlık, ulaşım, eğitim, sosyalleşme, kültürel faaliyetler ve spor gibi birçok alanda iyileşme dikkat çekiyor” dedi.
Türkiye’de ilk olacak
Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından yürütülen ‘Sabiha Gökçen Havalimanı Şehri’ isimli proje üzerinde çalıştıklarını söyleyen Özdemir, “Bu Türkiye’nin ilk havalimanı şehri olacak” dedi. Özdemir, havalimanı şehri konsepti ile ilgili bilgi vererek havalimanının çevresine oteller, konferans merkezleri, teknoloji merkezleri yapılarak havalimanının kendi içinde bir şehre dönüştüğünü söyledi. Sabiha Gökçen havalimanının çevresine de okuldan rezidansa, hastaneden teknoloji parkına kadar birçok tesisin Türkiye'nin ilk havalimanı şehri kapsamında yavaş yavaş kurulacağını ifade etti. “Burası yaşayan, çok büyük bir havalimanı şehri olacak” diyen Özdemir, bu alanların planlama aşamasında olduğunu dile getirerek inşasına başlanan teknoloji parkına 400’ün üzerinde yerli ve yabana firmanın talebinin bulunduğunu kaydetti. “Bu firmalar buraya gelmek istiyorlar çünkü havaalanına çok ciddi erişimi var, herkes istediği yere çok rahatlıkla ulaşabiliyor” diyen Özdemir, yurtdışında da Berlin’de havalimanı şehri örneğinin bulunduğunu ifade etti.
THK Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Ali Yülek ise, üniversitelerin iş dünyasından kopuk bir vaziyette fildişi kulelerde hocaların ve öğrencilerin öylesine vakit geçirdiği yerler olmaması gerektiğini vurguladı. Yülek, iş dünyası ile iletişim halinde olduklarım dile getirerek kurumların mezunlarda nasıl bir profil istediğini sürekli olarak araştırdıklarını ifade etti.
Özüm ÖRS/Dünya