29 / 04 / 2024

Sabiha Gökçen Havalimanı'na ikinci pistin yapımı mecliste!

Sabiha Gökçen Havalimanı'na ikinci pistin yapımı mecliste!

Sabiha Gökçen Havalimanı'na ikinci pistin yapım süreci meclis gündemine taşındı. CHP'li Emecan, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP İstanbul Milletvekili Emine Gülizar Emecan, Sabiha Gökçen Havalimanı'na ikinci pistin yapım sürecine ilişkin soru önergesi verdi. Emecan, sorusunun Ulaştırma Ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Emecan, ''Aşağıda yazılı olarak yer alan “Aşağıdaki sorularımın Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sayın Adil Karaismailoğlu tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim'' diye konuştu.

Emecan, açıklamalarına şu şekilde devam etti: ''Pegasus Hava yolları'na ait İzmir-İstanbul seferi yapan PC2193 sefer sayılı Boeing 737 tipi uçak, 5 Şubat 2020 tarihinde 17.05'te  İzmir  Adnan Menderes Havalimanı'ndan kalkmış, uçak saat 18.19'da Sabiha Gökçen Havalimanı'na inerken pistten çıkmıştı. Kazada üç kişi hayatını kaybederken, 180 kişi de yaralanmıştı. Uçağın kaptan pilotu M. A. 24 Şubat 2020 tarihinde çıkarıldığı mahkemece “Taksirle birden fazla kişinin ölümü ve yaralanmasına neden olmak” suçundan tutuklanmıştı. Dönemin Ulaştırma Bakanı Cahit Turhan, kazadan iki gün önce yaptığı 2019 değerlendirme toplantısında Sabiha Gökçen Havalimanı'nın durumuna dair açıklamalarda bulunmuştu. “Sabiha Gökçen'in trafiği giderek artıyor. Ancak Sabiha Gökçen'de bir pistimiz var. Bu pistimiz çok yoruldu. Uçuşların olmadığı saatlerde, hemen hemen her gece piste bakım yapılıyor.” diyen Turhan, yeni pistin açılmasının ardından eski pistin de bakıma alınacağını söylemişti. İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı ikinci pist yapım işi 2014 yılında ihale edilmiş ve 20.05.2015 tarihinde sözleşmesi imzalanmıştır. Söz konusu sözleşmeye göre ikinci pist yapım işinin 21.06.2017 tarihinde bitirilmesi planlanmış ancak bitirilemeyen yapım işi süre uzatımı çerçevesinde 24.06.2019 tarihine ötelenmiştir. Söz konusu tarihte de bitirilemeyen pist inşasıyla ilgili olarak dönemin Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, 04.02.2020 tarihinde yaptığı açıklamada, Sabiha Gökçen Havalimanı ikinci Pistinin 2020 yılı sonu itibariyle tamamlanacağını söylemiş ancak havalimanının ikinci pisti halen bitirilememiştir.''

Sabiha Gökçen Havalimanı na ikinci pistin yapımı mecliste!

CHP İstanbul Milletvekili Emine Gülizar Emecan'ın soruları:
1. Söz konusu ikinci pistin ihalesini alan yüklenici şirket ya da şirketler hangisidir?

2. Önergenin yanıtlandığı tarih itibariyle ikinci pistin yapımı hangi aşamadadır? 

3. İkinci pistin 7 yıldır tamamlanamama gerekçesi nedir? 

4. Söz konusu pistin tamamlanamamasından kaynaklı kamunun uğradığı bir zarar bulunmakta mıdır? Yaşanan gecikme nedeniyle yüklenici firmaya herhangi bir cezai işlem yapılmış mıdır?

5. Yüklenici firmanın gerekli zemin etütlerini yapmadığı ve bu nedenle yaşanan teknik aksaklıklar sebebiyle pistin açılma sürecinin uzadığı iddiaları gerçeği yansıtmakta mıdır? Söz konusu iddialar doğru ise yüklenici firma hakkında herhangi bir cezai işlem uygulanmış mıdır? 

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com


Geri Dön