Sabiha Gökçen Havalimanı'nın iş yerlerinde kira tartışması!
Sabiha Gökçen Havalimanı'nın 20 yıl süre ile işletme hakkını elinde tutan Malezyalı, Malaysia Airports Holdings Berhad pandemi nedeniyle zor günler yaşayan, havalimanı içinde hizmet sunan 50'ye yakın iş yerine kiralarını ödemedikleri için ihtarname gönderdi.
Sabiha Gökçen Havalimanı'nın 20 yıl süre ile işletme hakkını elinde tutan Malezyalı, Malaysia Airports Holdings Berhad pandemi nedeniyle zor günler yaşayan, havalimanı içinde hizmet sunan 50'ye yakın iş yerine kiralarını ödemedikleri için ihtarname gönderdi.
Sözcü'den Ümit Türk'ün haberine göre; en düşük kiranın 10 bin Euro olduğu havalimanında iş yeri sahipleri kepenk kapatmakla karşı karşıya kaldıklarına dikkat çekiyor. AKP MKYK Üyesi Metin Külünk, konuya ilişkin, “Korana döneminde de gördük, yabancı sermayenin tek derdi kendi çıkarıdır” dedi.
YOLCU SAYISI YÜZDE 50 DÜŞTÜ
Salgında, yolcu düşüşüne bağlı olarak yaşanan kriz, havayolu şirketlerinin yanı sıra havalimanlarındaki iş yerlerini de olumsuz etkiledi. Sadece İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı'nda 2019'da 35 milyon olan yolcu sayısı 2020'de 16 milyona geriledi. Yine 2019'da 235 bin 471 olan uçuş sayısı 2020'de 126 bin 388'e düştü.
Ancak Sabiha Gökçen Havalimanı'nın 20 yıllık işletme hakkını elinde tutan Malezyalı şirket yetkilileri, yolcu sayısında dış hatlarda yüzde 20, iç hatlarda ise yüzde 50 düşüş yaşanmasına rağmen iş yeri kiralarında indirim yapmaya yanaşmadı.
Haziran'dan itibaren satış yapmakta zorlanan ve en düşük kira bedeli 10 bin euro’ya ulaşan iş yerlerine noter aracılığıyla ihtarname yollayan şirket yönetimi, alacaklarının tamamının ödenmesini istedi. Ödenmemesi halinde ise icra ve haciz yoluna başvuracaklarını belirtti.
AKP MKYK Üyesi ve eski İstanbul Milletvekili Metin Külünk sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şunları söyledi:
“Dünya ve ülkemiz zor bir dönemden geçmektedir !!! Sabiha Gökçe'nin işletmecisi Malezyalı Yetkilileri; Hava limanında korona dan dolayı ödeme zorluğu çeken işletme sahiplerine zorla ödeme emirleri çıkartıp hiçbir vicdana sığmayan kiralar istemektedir. İşyeri sahiplerinin biraz vade isteklerini dikkate almadan acımasız bir şekilde haciz işlemi başlatmaktadır. Şunu bu korona döneminde de gördük yabancı sermayenin tek derdi kendi çıkarıdır.”
3 bine yakın çalışanı olan işletmeciler, kira ödemesi konusunda kolaylık sağlanmaması halinde birçok iş yerinin kepenk kapatacağını vurguladı ve şunları söyledi:
“ISG şirketi, pandemiden dolayı yolcuların yok denecek kadar az olduğu dönemleri de katarak hiçbir insiyatif kullanmadan kiracılarına icra takibi başlatmıştır. Haziran -Aralık ortalamaları %20-30’larda olan yolcu sayısına rağmen, kiracılarından kontratlara dayanarak açılmayan dükkanları bile açmış sayarak kira icrası başlatmıştır. Çalışanlarını çıkarmadan işlerine bu maliyetleri göğüsleyerek çalışan işletmelerin bir de açmadıkları dönemleri de kapsayarak icraya vermesi sadece kötü bir yaklaşımın ve kendi çıkarlarını düşünen bir özelleştirmenin sonucudur.”
Kira sözleşmesinin yapıldığı zaman 6,5 TL olan euro’nun şu an 9,8 TL'ye çıktığını anımsatan işletmeciler, “Hem yolcu oranlarından dolayı iş yok, hem de euro’dan dolayı açılmayan dönem kiraları şartlara uyarlamadan istenmektedir. Dükkanlar kepenk kapatma noktasındadır” diye konuştu.
İstanbul Ticaret Odası’na kayıtlı olan birçok esnaf kira desteğinden yararlanamadı!