23 / 12 / 2024

Esnaflar kira ve vergi yüklerine tepkili!

Esnaflar kira ve vergi yüklerine tepkili!

Lokanta ve kafelere yönelik açıklanan yeni kısıtlamalar ve yetersiz bulunan destekler sektör temsilcilerinin eleştirilerine neden oldu. Esnaflar ise kira yüklerinden şikayet etti...



Kademeli normalleşme süreci ile beraber artan vakalar sonrası yapılan kabine toplantısı sonrası açıklamlarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kırmızı illerde hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacağını ve lokanta ve kafelerin de 12 Nisan itibariyle tüm Türkiye’de yalnızca paket servis hizmeti sunacağını belirtti. Dünya'dan Yener Karadeniz'in haberine göre; Cumhurbaşkanı Erdoğan, Nisan ve Mayıs aylarında normalleşme ve ücretsiz izin uygulaması kapsamında sigorta primi desteğinden faydalanamayan lokanta ve kafe çalışanlarının prim yüklerinin üstlenileceğini ve çalışan kişi başına da 1500 TL nakdi ödeme yapılacağını belirtti. Türkiye’de 120 bin işletmeye yönelik alınan karar sektör temsilcilerinin eleştirilerini topladı. 

Esnaflar kira ve vergi yüklerine tepkili!

Türkiye Esnaf Ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, doğrudan gelir desteği olan bin TL’lik ödeme ve Kısa Çalışma Ödeneği’nin (KÇÖ) bu ay biteceğini anımsatarak, “Esnaf ikinci ramazanı da buruk geçirecek. Esnaf perişan. Borç üstüne borç alıyor. Ayakta kalabilmesi için yeni kaynakların yaratılması lazım. Her taraf kırmızı oldu, sağlık önemli evet ama hem çalışanımız hem de esnaf olarak bizler çok zor durumdayız. Devleti yanımızda görmek istiyoruz. Verilenlere teşekkür ediyoruz ama yeterli değil” şeklinde konuştu.

Esnaflar kira ve vergi yüklerine tepkili!

Özellikle ramazan ayında yapılacak uygulamanın sektöre yük ve sıkıntı olacağını dile getiren Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Başkanı Aykut Yenice de paket servisin çok kullanılabilir bir sistem olmadığını dile getirdi. Yenice, “Paket servis, işletme cirolarının yüzde 3-5’lerine tekabül eden bir uygulama. 15 gün daha açığız. Ancak sırtımızda kira ve vergi gibi yükler var, SSK primlerinin yapılandırma ödemeleri var. Aylardır dükkanları kapalı olan işletmelerimiz yapılandırmaları hangi kaynaklar ile ödeyecek. Bunların ertelenmesi, ötelenmesi, sektörün nefes alması adına faizsiz destekler sağlanması lazım. Kapanma ve açma ile sektöre karşı güven kaybının hat safhaya çıktığı bir dönemdeyiz. İşlerimiz kendimizi çevirebileceğimiz seviyede iş yapamıyor. Yüzde 30 ciro ile işlerimizi devam ettiriyoruz. Yüksek maliyetler, kira, vergi giderleri, katı atık bedelleri gibi giderler var. Ancak maalesef bunların hiçbirine el atılmadı. Zaten esnafın sırtında büyük bir yük var. Ramazan ayında bu yük daha da artacak” şeklinde konuştu.

Esnaflar kira ve vergi yüklerine tepkili!

Çalışanlar mağdur oldu, el değiştirme hızlandı

Happy Moon’s Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aymutlu, KÇÖ’nün yarın sona ereceğini ve onun yerine şimdi kişi başı 1.500 TL destek verileceğini belirtti. Bu desteğin KÇÖ’den daha düşük bir destek olduğunu ifade eden Aymutlu, “KÇÖ personelin alacağı maaşın yüzde 60’a yakınını karşılıyordu. Bu da tahmini olarak 2.500 TL’ye yakın miktara denk geliyordu. Şimdi bu rakam tamamen bir kenara koyulup herkese 1.500 TL destek verilecek. Hiç olmazsa kafe ve restoranlar yeniden açılana kadar KÇÖ desteği devam etseydi. Zaten gelen 1.500 TL kiraya gidecek, personel geçimini nasıl sürdürecek önemli bir soru işareti” diye konuştu. Sektördeki son durumu da özetleyen Aymutlu, “Birçok firma devir veya komple kapatma yoluna gitmek zorunda kalıyor. Mal sahibiyle anlaşamadığı için kapatıp gidenler de var, ayakta kalabilmek için ortak arayanlar ve ortaklık kuranlar da var” açıklamasında bulundu.

Türkiye'deki esnaf iflaslarının sebebi yüksek faiz mi?

Esnaflardan kira tepkisi: Kiraları bir senedir ödeyemiyoruz!


Geri Dön