27 / 04 / 2024

Emsal kira bedeli vergi değerinin yüzde kaçıdır?

Emsal kira bedeli vergi değerinin yüzde kaçıdır?

Kira gelir vergisi, bir sene boyunca elde edilen kira gelirleri için ödeniyor. Kira bedelinin hiç olmaması veya düşük olması durumunda "emsal kira bedeli" devreye giriyor. Peki, emsal kira bedeli vergi değerinin yüzde kaçıdır?



Emsal kira bedeli vergi değerinin yüzde kaçıdır?

Gayrimenkul sermaye iradı kapsamında Gelir Vergisi Kanununda belirtilen mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler için gelir vergisi ödeniyor. 


Kira gelir vergisi, bir sene boyunca elde edilen kira gelirleri için ödeniyor. Kira bedelinin hiç olmaması veya düşük olması durumunda ise "emsal kira bedeli" devreye giriyor. Peki, emsal kira bedeli vergi değerinin yüzde kaçıdır?


Gelir Vergisi mevzuatına göre, yukarıda da belirttiğimiz gibi kira bedelinin hiç olmaması veya düşük olması halinde, “emsal kira bedeli” esas alınıyor.


Gayrimenkulün bedelsiz olarak başkalarının kullanımına bırakılması; Kiraya verilen gayrimenkulün kira bedelinin emsal kira bedelinden düşük olması hallerinde emsal kira bedeli esası uygulanıyor.


Kiraya verilen bina ve arazilerde emsal kira bedeli, varsa yetkili özel makamlarca veya mahkemelerce saptanmış kira bedelidir.


Bina ya da arazi için kira takdiri veya tespiti yapılmamışsa emsal kira bedeli, emlak vergisi değerinin yüzde 5'idir.


Bina veta arazi dışında kalan mal ve haklarda emsal kira bedeli, bunların maliyet bedelinin yüzde 10'udur. Bu bedel bilinmiyorsa, Vergi Usul Kanununun servetlerin değerlenmesi hakkındaki hükümlerine göre belli edilen değerlerinin yüzde 10'udur.



Kira gelir vergisi beyannamesi örneği!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön