03 / 05 / 2024

Emlakçı yüzde kaç alır?

Emlakçı yüzde kaç alır?

Emlakçı yüzde kaç alır?: Emlakçı aracılık ettiği konut alım satımlarında alıcı ve satıcı tarafından ayrı ayrı, konutun satış bedeli üzerinden yüzde 3 oranında komisyon alıyor...




Emlakçı yüzde kaç alır?


Emlakçı komisyonu, gayrimenkul alım satımında karşılaşılan masraflar arasında yer alıyor. Eğer gayrimenkulunuzu emlakçı aracılığıyla alıyor veya satıyorsanız, belirlenen oranlarda bir komisyon ödemeniz gerekiyor. Emlakçı yüzde kaç alır? sorusunun yanıtını yapılan konut alım satımlarında, alıcı ve satıcı tarafından ayrı ayrı, konutun satış bedeli üzerinden yüzde 3 oranında alır diye verebiliriz.


Gayrimenkulun satış bedeli üzerinden hem alıcının hem de satıcının ödemesi gereken yüzde 3'lük bir oran olduğunu söyledik. Ancak pratikte durum böyle gelişmiyor. Çünkü emlakçılar satıcılardan komisyon talep etmiyorlar. Söz konusu gayrimenkulu satıcının istediği rakamın üstünde satışa çıkararak satıcı ile ayrı bir pazarlığa giriyorlar. Bu durumda satıcının bir ödeme yapmasına da gerek kalmıyor. 


Emlakçı yüzde kaç alır?

Emlak komisyonunun gayrimenkulün satış bedeli üzerinden yüzde 3 oranında hesaplandığını belirtmiştik. Bu hesaplamaya örnek vermek gerekirse;

Satın alacağınız gayrimenkulün satış bedelinin 250 bin TL olduğunu farz edelim. Emlakçı komisyonu için 250 bin TL'nin yüzde 3'ünü bulmanız gerekecek. 


250 / 100 = 2,5

2,5 * 3 = 7 bin 500 TL



Emlakçı olmak için gereken şartlar!
Emlak alım satım sözleşmesi geçerliliği!
Emlakçı kime denir?
Emlakçı çalışma sistemi!




Geri Dön