Genel

Sadece İstanbul'u güçlendirmeye 25 milyar dolar lazım!

AK Parti Kayseri Milletvekili, TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Üyesi Prof. Dr. Pelin Gündeş Bakır, "Sadece İstanbulda dayanıksız yapıların hepsini güçlendirmeye kalksak en az 25 milyar dolar ve 25 sene zaman gerekir" dedi

 

 

AK Parti Kayseri Milletvekili, TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Üyesi ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Üyesi Prof. Dr. Pelin Gündeş Bakır, "Sadece İstanbulda dayanıksız yapıların hepsini güçlendirmeye kalksak en az 25 milyar dolar ve 25 sene zaman gerekir" dedi.

Bakır, Marmara depreminin 12. yıl dönümü dolayısıyla Jeoloji Mühendisleri Odası Kayseri İl Temsilcisi Adnan Evsen ile birlikte oda binasında düzenlediği basın toplantısında, deprem ülkesi olan Türkiyede en büyük riski taşıyan ilin İstanbul olduğunu söyledi.

Bugün, mevcut yapı stoklarıyla şehirleri depremlere nasıl dayanıklı hale getirileceğinin konuşulması gerektiğini vurgulayan Bakır, şu bilgileri verdi:

"2007 Türk Deprem Yönetmeliğine göre, mevcut yapı stokumuz incelendiğinde, binalarımızın yüzde 90ı depreme dayanıksız çıkacaktır. Sadece İstanbulda bu yönetmeliğe göre dayanıksız yapıların hepsini güçlendirmeye kalksak en az 25 milyar dolar ve 25 sene zaman gerekir. Depreme dayanıklı şehirler inşa ederken, amaç, mevcut yapı stokumuzdan yönetmeliğimize göre göçme çıkan binaların tümünü güçlendirmek değil, toptan göçme yaşayacak yüzde 6lık kısmını tespit etmek olmalıdır. Bunun için bilimsel güvenilirliği kabul edilmiş hızlı değerlendirme teknikleri kullanılabilir. Ancak bu yüzde 6lık dilime giren binaları güçlendirmek yerine yıkmak daha akılcı bir çözümdür. Zira güçlendirme projelerinin sahada usulüne uygun işçilikle uygulanıp uygulanmadığı, iyi kontrol edilip edilmediği ve eski yapı elemanlarıyla bağlantıların ne kadar sağlıklı olduğu bir muammadır. Benim bilimsel görüşüm, bu binaları güçlendirmek yerine yıkmanın ve yeni depreme dayanıklı konut projeleri geliştirerek nüfusun önemli bir kısmını İstanbulun güneyindeki faylardan olabildiğince uzağa taşımanın daha akılcı bir seçenek olduğu doğrultusundadır. Bilim ve akıl, İstanbuldaki mevcut yapı stokunu güçlendirmenin çıkmaz sokak olduğuna işaret etmekte. Bu bağlamda, (İstanbula İki Yeni Şehir Projesi), büyük bir vizyonun tezahürü bir proje olarak ortaya çıkmaktadır."

Altyapısı olmayan, nüfusun artmasını kaldıramayacak bölgelerde, vatandaşın yıkılan konutu yerine yeni kurulacak şehirlerden bir konut edinmesinin sağlanabileceğine işaret eden Bakır, "Önümüzdeki 12 yıl içinde İstanbulda toplam konut ihtiyacının 8 milyon civarında olacağı tahmin edilmektedir. Eğer acilen yeni projeler geliştirilmezse, İstanbul önümüzdeki 12 yılda bir gecekondular şehri olacaktır. Ayrıca, büyük bir İstanbul depremi beklendiğinden, insanlarımızın can güvenliği açısından da bu çözüm, İstanbul için mecburi gözükmektedir" dedi.

"SİYASET ÜSTÜ ÇİZGİDE GÖTÜRÜLMELİ"

Hükümetin veya Büyükşehir Belediye Başkanlarının yeni bir pozitif girişimde bulunduğunda bazı çevrelerin olayı "rant sağlama argümanına indirgediklerini" öne süren Bakır, şunları kaydetti:

"Devletin vatandaşına yeni kazançlar sağlaması kötü bir şey değildir. Tam tersi iyi bir şeydir. Türkiyenin dışında dünyanın hiçbir ülkesinde bir hükümet yoktur ki, vatandaşına yeni kazanç kapıları açtığında rant sağlamakla suçlansın. Kentsel dönüşüm ülkemiz için çok önemlidir. Siyasi partilerin, üniversitelerin, mühendisler ve mimarlarımızın ve sivil toplum kuruluşlarımızın ideolojik yaklaşımlardan uzak, bu kadar insanın can güvenliğini tehdit eden bir konuda işbirliği içinde hareket etmeleri çok mühimdir. Deprem ve kentsel dönüşüm gibi insani amaçlı konuların, ülkemizde iktidar ve muhalefetin el ele verdiği siyaset üzeri bir çizgide götürülmesi, can güvenliğinin sağlanması açısından da çok büyük önem arz etmektedir."

AA