29 / 04 / 2024

Sadullah Ergin Reyhanlı Barajı inşaat alanında incelemelerde bulundu!

Sadullah Ergin Reyhanlı Barajı inşaat alanında incelemelerde bulundu!

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Reyhanlı Barajı inşaat alanında incelemelerde bulunarak devam eden çalışmalarla ilgili bilgi aldı. Reyhanlı barajının gövdesi yaklaşık 128 milyon liraya mal oluyor...




Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Reyhanlı Barajı inşaat alanında incelemelerde bulunarak devam eden çalışmalarla ilgili bilgi aldı. Hatay'ın daha önce sulama projeleri açısından geri kalmış bir vilayet olduğunu belirterek, "Bu çilekeş ve vefakar çiftçimiz yıllar yılı kendi vurmuş olduğu sondajlarla elektrik enerjisi tüketerek suyu yeryüzüne çıkarıp çiftçilik yapmaya ve ayakta kalmaya çalıştılar. Oysa çiftçilikte en büyük maliyet maalesef hala enerji. Sulama için sarfetmiş olduğumuz kaynaklar çiftçimizin belini büken gider kaynağı. Bu açıdan yıllar öncesinde yapılmış bir takım projeksiyonlar. Sulama master programlan var ama bu sulama planlarının hayata geçirilmesi noktasında maalesef başarılı olunamamış" dedi. 


Amik Ovası'nın Afrin'in bir parçası olduğunu belirten Ergin, "Reyhanlı Barajımız konuşmayı bile düşünürken tereddüt ettiğimiz bir proje. Çünkü yatırım maliyetleri çok yüksek. Şöyle ifade etmek gerekirse Reyhanlı barajının gövdesi yaklaşık 128 milyon liraya mal oluyor. Sulama ve toplulaştırma için 350 milyon lira yapım bedelleri, ve ihtiyaç duyulduğunda Asi'den terfi ve takviye için ihtiyaten ihtiyaç olduğunda alınması düşünülen su için yaklaşık maliyet 150 milyon lira toplamda 600 milyon liranın üzerinde bir yatırım bedeli olan büyük bir projeden bahsediyoruz. Bunu söyleyip de yerine getiremezseniz altında kalırsınız. Tesisin yüzde 35'lik kısmı imar ve inşa edilmiş durumda. İnşallah yıl sonuna kadar daha seri bir üretim ile 2014' e çok daha verimli bir performansla girilecek. Değerli çiftçilerimiz bu tesise bitiminde Karasu'dan 240 metreküp su gelmesi planlandı. Afrin'den 20 milyon metreküp ve ihtiyaç olması halinde de Asi'den terfi ile alabileceğimiz yaklaşık 130 milyon metreküp su kapasitemiz var. Bizim ovadaki yıl ihtiyacımız yaklaşık 600 bin dekar için 270 milyon metreküp su gerektiğini ama öngörülenden fazla şartlar gelişir de, su rezervlerinde azalma olur ise bu defa ihtiyat kaynaklarımızdan terfıen su aktarıp oradan bu araziyi sulama imkanı bulacağız. 15.05.2015 saat 15.15'te inşallah gövdenin kurdelesini keseceğiz" dedi. 


Anayurt Gazetesi


Geri Dön