Sağlık Turizmi ve Marka Zirvesi gerçekleştirildi!
Sağlık Turizmi ve Marka Zirvesi gerçekleştirildi. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci " Sağlık turizmini geleceğin en önemli ekonomik sektörlerinden birisi olarak görmemiz gerektiğine inanıyorum " dedi.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Sağlık turizmini geleceğin en önemli ekonomik sektörlerinden birisi olarak görmemiz gerektiğine inanıyorum" dedi.
Sağlık Turizmi ve Marka Zirvesi, Bakan Zeybekci ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun katılımıyla gerçekleştirildi.
Zirvede konuşan Zeybekci, geleceğin ekonomik braşlarından birisinin ve istihdamın en büyük kaynağının sağlık sektörü olacağını ifade ederek, şu anda gelişmiş ülkelerdeki en önemli problemin yaşlı bakımı, yaşlı ve emeklilerin bütçeye maliyeti olduğunu söyledi.
Türkiye'de son 12 yılda alınan sağlık tedbirleri ile ortalama ömrün arttığını dile getiren Zeybekci, bunun hem sevinilecek, hem de dikkat edilmesi gereken bir durum olduğunu belirtti.
Zeybekci, gelişmiş ülkelerde bir emeklinin bütçeye ortalama maliyetinin 5 bin 500-6 bin avro civarında olduğuna dikkati çekerek, toplu bir şekilde bu kişilere bakım imkanı sunulduğunda da yaşlı başına ortalama 2 kişinin istihdam edilmesi gerektiğini bildirdi.
Türkiye'nin iklim ve doğal kaynaklar bakımından avantajlı ülkelerden biri olduğunu dile getiren Zeybekci, şöyle konuştu:
"Gelecekte ekonomimizle ilgili en önemli gerekliliklerden biri istihdam. Türkiye son 25 yılda yaklaşık yüzde 20'ye yakın nüfusunu kırsaldan kente taşıdı. Önümüzdeki 10-15 yıl içerisinde nüfusun yüzde 10'u kırsaldan kente göç edecek. Bugün Norveç'te ortalama eğitim süresi 12,4 yıl, Almanya'da 12 yılın üzerinde, Kore'de 11,8 yıl Türkiye'de eğitim süremiz ortalama 7,4 yıl. Göç alan toplam şehir nüfusumuz, eğitim süremizin bu gerçekliliğine baktığımız zaman bazıları şunu söyleyebilir 'Ne yani dünyanın yaşlılarına biz mi bakacağız', Evet biz buna talip olacağız. Şu anda henüz bir kanuni çalışmamız yok ama, Ekonomi Bakanlığı ve ilgili bakanlıklar olarak bunu konuşuyoruz, bunu yapmamız gerekiyor diyoruz. Dünyanın 5 bin 500-6 bin avroya mal ettiği hizmeti 3 bin avroya verebiliriz. Bu hizmette ortalama kişi başına 2-2,5 kişiyi istihdam ettiğimizde şu anda Türkiye'ye gelen 40 milyon turistin yerine 600-700 bin turist 12 ay bizde kalacak, yaşlı bakım merkezlerinde hayatlarını devam ettirecek bir ortam yarattığımızda Türkiye ekonomisi için daha büyük faydalar yaratacağına inanıyoruz. Kültür turizmi, deniz turizmi bunlar da olsun ama sağlık turizmini geleceğin en önemli ekonomik sektörlerinden birisi olarak görmemiz gerektiğine inanıyorum."
AA