Sağlık turizmine gelen turistler 10 kat daha fazla para harcıyor!
Sağlık turizmine yönelik yatırımlara ağırlık verilmesi gerektiğini kaydeden uzmanlar, tatil için gelen turistler ortalama 700 dolar harcarken, tedavi için gelenlerin ise 7 bin dolar harcadığını belirtiyor.
Turizmciler, yıllık 12 milyon turisti ağırlayan 570 bin yatak kapasiteli Antalya'da turizmin 7 aydan 12 aya çıkarılması için alternatif turizm yatırımlarına ağır verilmesi gerektiğini belirtiyor. Sektör temsilcileri, 38 yıl içinde Antalya'da yatak kapasitesinin 5 binden 570 bin ulaştığını, ilin kitle turizminde yeterli yatak kapasitesine ulaştığını, alternatif turizme yönelik yatırımlar yapılmazsa turizmin darboğaza girebileceğine dikkat çekiyor. Turizmin çeşitlenmesine yönelik çalışma yapan uzmanlar, yeni dönem yatırımlarında aynı tip konakmala tesisleri yanı sıra kongre, sağlık, engelli, spor, bisiklet ve sağlık turizmine yönelik yatırımların turizmi Antalya'da 7 aydan 12 aya çıkarmada kilometre taşı olacağını dile getiriyor.
Antalya'ya gelen 12 milyon turistin 4 milyonunu ağırlayan Manavgat'ta Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO), ilçede turizmin 7 aydan 12 aya çıkması için bölge destinasyonunda sağlık turizminin yaygınlaşması ve sağlık turizmi yatırımları için rapor hazırlattı. Sağlık turizmi uzmanları, sağlık turizminin dünyada ve ülke genelinde ortalama yıllık yüzde 20'den fazla büyüyen bir alternatif turizm çeşidi olduğunu söyledi. MATSO Başkanı Ahmet Boztaş, Manavgat'ta turizm 365 güne yayılması için ilçede acilen alternatif turizm yatırımlarına öncülük verilmesi gerektiğini, destinasyonun sağlık turizmi yatırımlarına en elverişli yerlerden biri olduğunu kaydetti.
TURİSTLER TATİL İÇİN ORTALAMA 700 DOLAR, TEDAVİ İÇİN GELENLER İSE 7 BİN DOLAR HARCIYOR
Bu sektörün dünyada yıllık ticari hacmi yaklaşık 100 milyar dolar olduğunu ve 20 milyonu aşkın insanın sağlık turizmi amacıyla bir ülkeden başka bir ülkeye seyahat ettiğini belirten Boztaş, özellikle turizm bölgelerinde turizmin 12 aya yayılması, turizm sektörünün sürdürülebilirliği ve rantabilitesi için en önemli alternatif turizm çeşidi olan sağlık turizminin geliştirilmesi bir zorunluluk ve fırsat olduğunun altını çizdi.
Boztaş, şunları söyledi: "Ülkemize gelen turistlerin ortalama bir hafta kalmakta ve toplamda 700 dolar civarında ödeme yapmaktadırlar. Ancak ülkemize tedavi amaçlı gelen bir yabancı hasta (medikal turist) ortalama 10 gün kalmakta 10 bin dolar, rehabilitasyon amaçlı gelen yabancı hasta ortalama bir ay kalmakta ve 7 bin bin sadece sağlık kuruluşuna ödemek yapmaktadır. Ayrıca bu yabancı hastalar mutlaka yanlarında en az bir refakatçısı ile gelmekte konaklama ve sağlık dışı diğer harcamaları da 2 -3 bin doları geçmektedir. Kısacası sağlık turistlerinin sayıları az olsa da ülkeye bıraktıkları döviz miktarı normal turistlere göre 10-15 kat daha fazladır. Dünyada sağlık turizmde ön sıralarda olan ülkelerin aynı zamanda turizm ülkesi olduğunu görmekteyiz."
Boztaş, Sağlık turizminde önde gelen ülkelerin ABD, İngiltere, Kosta Rika, Malezya, Tayland, Singapur. Güney Kore, İsrail, Macaristan ve Türkiye olduğunu ifade etti.
Yeni Asya