27 / 12 / 2024

Sağlık turizminin kalbi Afyonkarahisar'da atıyor!

Sağlık turizminin kalbi Afyonkarahisar'da atıyor!

HAYATA geçirilen bu proje ile Cazlıgöl Termal Turizm Havzası'nın büyüme planları gerçekleştirilmiş olup, proje kapsamında 16 kilometrelik bir dağıtım ağı oluşturulacaktır. Sağlık turizminin kalbi Afyonkarahisar'da atıyor...



HAYATA geçirilen bu proje ile Cazlıgöl Termal Turizm Havzası'nın büyüme planları gerçekleştirilmiş olup, proje kapsamında 16 kilometrelik bir dağıtım ağı oluşturulacaktır. Öte yandan bölgede bir kac yıl içinde yapılacak çalışmalar sayesinde 100 bin konut ve is yerlerine termal su verilecek kapasiteye ulaşacaktır. 


Afyonkarahisar Jeotermal Enerji A.S.'nin uyguladığı bu sistem sayesinde, su dağıtım hattında fazla su kullanımı ve su buharlaşması sıkıntılarının önlenmesinin yanı sıra suyun geri dönüşümü acısından da çok önemli adımlar atılmış oldu. 


Termal Turizm Hattı' dağıtım hatlarının oluşturulması ile hem tesislerde su tüketiminin azaltılması, hem de çevre koruma konusunda cok yönlü faydalar sağlanmıştır. Tesislerin kendi imkanları ile sahip olduğu ve kullandıkları termal sudan %50 daha az su kullanarak aynı verimi sağlamaktadırlar. 


Termal suların kullanımı sırasında artan sularda tekrar re enjekte edilmekte olup, böylece termal suların sürekliliğinin sağlanmasının yanı sıra doğal yapıda korunmaktadır. 


AFJET ile katma değer Termal suyun turizmde, seracılıkta ve ısınmada kullanımının yanı sıra Afyonkarahisar Jeotermal Enerji A.S. tarafından geliştirilen projeler sayesinde elektrik üretimi ve özellikle termal oteller tarafından kullanılması planlanan çamaşır yıkama ve kurutma konusundaki faaliyetler sayesinde verimlilik hedefleri artırılarak ekonomiye katkıda bulunma hedeflenmektedir. 

 

ÜLKEMİZİN bu kadar termal zenginliği içerisinde, hem alan itibariyle hem de sularının niteliği açısından da Afyonkarahisar büyük bir zenginliğe sahiptir. Afyonkarahisar; termal kaynaklardan sağlıkta ve ısınmada da yararlanmaktadır. Aynı zamanda maden suyu olarak da, ülkemizin ihtiyacının büyük bölümünü karşılamaktadır. 


İlimiz son yıllarda bir termal turizm atağma kalkmıştır. İlimizde 4 tane termal turizm merkezi mevcuttur. Bunlar Ömer-Gecek Termal Turizm Merkezi, Gazlıgöl Termal Turizm Merkezi, Heybeli (Bolvadin) Termal Turizm Merkezi, Hüdai (Sandıklı) Termal Turizm Merkezleridir. İlimiz bu 4 termal turizm merkeziyle termal ve sağlık turizminden; Frig Vadisi, Kentsel Sit ile Kültür Turizminden; tarihi camileri ile inanç turizminden; AkdağTabiat Parkı, gölleri ve yaylarıyla doğa turizminden; kendine düşen payları alma savaşmdadır. Bu paym artması için kamu ve özel sektör tarafından her gün geçen gün çok önemli çalışmalar yapılıyor. Termal merkezlerde çıkan sulann nitelikleri yönüyle ülkemizin kaplıcalar başkenti olmaya aday bir kenttir. 

Hedef 1.5 milyon ziyaretçi Bu tesislerimizden ilimiz merkezinde bulunan 5 yıldızlı olan 3 tesisimiz ile Sandıklı İlçemizdeki Hüdai kaplıcalarında bulunan kür merkezleri sağlık turizmi açısından bilimsel metotlarla çalışan çok önemli merkezlerdir. İlimiz genelinde misafirlerini ağırlayan termal tesislerimiz sayesinde 2012 yılında 510 bin 308 olan yerli ve yabancı turist sayımız 2013 yılında 944.950'ye ulaşmıştır. İnşaatı devam eden termal tesislerimizin tamamlanmasıyla bu rakamın 1.500.000 'e ulaşması hedeflenmektedir. Bunun yanı sıra termal turizm alamnda yatırım yapmak isteyen özel teşebbüse de arazi tahsisleri, turizm teşviklerinin uygulaması yönünde her türlü kolaylık sağlanmaktadır. 


YUMURTA ET VE KAYMAKTA RAKİPSİZ TÜRKİYE 


yumurta borsasının bulunduğu ve yumurta fıyatlannm belirlendiği yer olarak bilinen Başmakçı ilçemiz ve Afyonkarahisar merkezde günlük 9 milyon yumurta üretilmekte olup bu oran, Türkiye'nin yumurta üretiminin yüzde 20'sine tekabül etmektedir. Kırmızı ve beyaz et üretiminde de öncü olan Afyon, buna dayalı sanayi de gelişmiştir. 


Zengin maden yatakları var Afyonkarahisar hem maden rezervleri, hem de maden çeşitliliği bakımından oldukça zengindir. Metalik madenler, endüstriyel hammaddeler ve enerji hammaddeleri ana grupları kapsamında ilimizde Antimuan, bakır-kurşun, bor, demir, diyatomit, grafit, jeotermal sahalar, Kalsit, Kireçtaşı, kum-çakıl, kuvarsit, manganez, mermer ve uranyum madenleri çıkmaktadır. 


Star Gazetesi 


Geri Dön