23 / 12 / 2024

Sağlık Turizminin Geliştirilmesi Programı ve Eylem Planı hazırlanacak!

Sağlık Turizminin Geliştirilmesi Programı ve Eylem Planı hazırlanacak!

Medikal turizm, termal turizm ve ileri yaşengelli turizmi alanlarında Türkiye'nin hizmet kalitesinin yükseltilerek rekabet gücünün arttırılması amacıyla "Sağlık Turizminin Geliştirilmesi Programı ve Eylem Planı" hazırlanacak.



Sağlık Turizminin Geliştirilmesi Programı ve Eylem Planı doğrultusunda, Sağlık Bakanlığı'na bağlı kaplıca tesisleri, kullanım hakkı devri yöntemiyle uzun süreli olarak özel sektöre devredilecek. 


Onuncu Kalkınma Planı kapsamında yer alan 25 öncelikli dönüşüm programının 9'una ilişkin eylem planlanı Kalkınma Bakanlığının internet sitesinde yayımlandı. 


Buna göre, son yıllarda sağlık alanında kaydedilen gelişmelere paralel olarak, dünyada yükselen pazar konumunda olan medikal turizm, termal turizm ve ileri yaşengelli turizmi alanlarında Türkiye'nin hizmet kalitesinin yükseltilerek rekabet gücünün arttırılması amacıyla "Sağlık Turizminin Geliştirilmesi Programı ve Eylem Planı" hazırlanacak. 


Planla termal turizmde 2018'e kadar 100 bin yatak kapasitesine ulaşılması, 1 milyon 500 bin (600 bin tedavi amaçlı) yabancı termal turiste hizmet sunulması, termal turizmde 3 milyar dolar gelir elde edilmesi hedefleniyor. 


Aynca plan çerçevesinde medikal turizmde dünyanın ilk 5 destinasyonu içerisinde olunması, 750 bin medikal yabancı hastanın tedavi edilmesi, medikal turizmde 5,6 milyar dolar gelir elde edilmesinin yanı sıra ileri yaş turizminde 150 bin yabancı turistin Türkiye'yi ziyaret etmesi, ileri yaş turizminde 750 milyon dolar gelir elde edilmesi amaçlanıyor. 


Hazırlanacak planla öncelikli ülkeler ve bölgeler ile güçlü olunan branşlann belirleneceği pazar araştırmalan yapılacak. Araştırma sonuçlanna göre, sağlık turizmi stratejisi ve ülke/bölge bazlı eylem planlan hazırlanacak. 


Sağlık turizminde (medikaltermal-ileri yaş) hem etkin tanıtımın yapılması hem de yatınmcılann yönlendirilebilmesi için pazar araştırmalan gerçekleştirilecek. Öncelikle Türkiye merkezli 4 saatlik uçuş halkası içerisindeki ülkeler ve direkt uçuş olan ülkeler ele alınacak. Hedef ülke ve pazarlar için hazırlanacak eylem planının uygulanabilmesi için belirlenecek tüm hedef ülkelerde yapılan tedaviler ve eksik tedavileri göz önünde bulundurularak bir eylem planı yapılması sağlanacak. 


Pazar araştırmalan ve ilgili ikili anlaşmalann yapılması için Sağlık Bakanlığına ve Sağlık Turizmi Koordinasyon Kuruluna yetki verilip mevzuat oluşturulacak. 


Kamu kurumlan arasında koordinasyon mekanizmalannın geliştirilmesi, kamu ile özel sektör arasında işbirliğinin güçlendirilmesi amacıyla Sağlık Turizmi Koordinasyon Kurulu (SATURKK) kurulacak. SATURKK, Sağlık Bakanlığı, Kamu Hastaneleri Kurumu, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, TURSAB ve aracı kuruluşlar ile STK'lardan oluşacak. 

Bu kurul, pazar araştırmalannın akabinde, ülke/bölge bazlı tanıtım ve pazara giriş stratejileri belirleyip eylem planlarını hazırlayacak. Sağlık turizminde hizmet verecek olan kurum ve kuruluşlann yetkilendirmesi ve akreditasyöriülçin altyapı oluşturulacak. 


Sağlık turizmi ile ilgili teşvik sistemi etkinleştirilecek. Teşvik uygulamalarından yararlanmada akredıtasyon/yetkilendirme belgesine sahip olma şartı getirilecek. 


Kamu ve özel sektör sağlık kuruluşlannın sağlık turizmine yönelik sunabileceği hizmetlerde fiyat farklılaştınlmasına ilişkin mevzuat düzenlemesi yapılacak. Acil hallerde sunulan sağlık hizmetleri dışında kalan hizmetlere sağlık turizmi fiyatlan üzerinden bir fiyatlandırma yapılabilmesi için ikili sosyal güvenlik sözleşmelerinde gerekli mevzuat değişiklikleri yapılacak. 

Sağlık turizmine özel bir veri giriş sistemi oluşturulacak. Teşvikten yararlanabilmesi amacıyla sağlık turizmi için oluşturulan veri sistemine giriş yapılması zorunlu tutulacak. 


Sağlık turizmi alanında fiziki ve teknik altyapının iyileştirilmesi kapsamında da termal kaynak potansiyeli değerlendirilerek termal kaynaklann tedavi amaçlı kullanımlanna ilişkin bölgesel endikasyon haritası çıkartılacak. Medikal turizm hizmeti veren sağlık tesislerinin, termal sağlık turizmi hizmeti sunan/sunabilecek tesisler ile ileri yaş ve engellilere hizmet veren tesislerin envanteri hazırlanacak. 

Termal turizm temalı Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgeleri ve Turizm Merkezleri arasından önceliklendirilen 5 bölgede bütün planlama ve altyapı çalışmalan tamamlanacak. 

Sağlık Bakanlığına bağlı kaplıca tesisleri, kullanım hakkı devri yöntemiyle uzun süreli olarak özel sektöre devredilecek. 


İşletmelerin daha verimli çalışmalannı sağlamak adına özel kurumlarca belirli dönemlere mahsus (19-49 yıllık kiralama) tahsisinin sağlanması amacına yönelik olarak proje davet çalışması yapılacak. 

Türkiye'de verilecek olan ileri yaş turizmi hizmetlerine yönelik yeni çalışmalar ve yeni politikalar üretilecek, söz konusu hizmetler sağlık turizmi mevzuatı içine entegre edilip uygulamaya koyulacak. 

Sağlık turizmi hizmet kalitesinin arttırılması amacıyla da yabancı dil bilen kişilere yönelik "Sağlık Turisti Rehberliği/Uluslararası Hasta Rehberliği" adıyla sertifika programlan düzenlenecek. 


Sağlık turizmi potansiyelini arttırmak amacıyla tıp eğitimindeki yabancı öğrenci kontenjanı artınlacak. 

AA


Geri Dön