04 / 05 / 2024

Şahinbey kentsel dönüşümle yenileniyor !

Şahinbey kentsel dönüşümle yenileniyor !

Gaziantep Şahinbey Belediyesi tarafından, Türkiye' nin 2023 vizyonu çerçevesinde kimlikli şehirler oluşturmak ve gelecek nesillere güzel tasarlanmış şehirler bırakmak amacıyla " Kentsel Dönüşüm Paneli " düzenlendi...




Moderatörlüğünü Hasan Kalyoncu Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özdemir'in yaptığı panele İstanbul Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Erol Kaya, Marmara Üniversitesi Siyasal Bilimler Dekanı Dekanı ve Şehir Yönetimi Uzmanı Prof. Dr. Recep Bozlağan ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Tamer İnan konuşmacı olarak katıldı, Şahinbey Kültür Merkezinde düzenlenen programa panelistlerin yanı sıra AK Parti Gaziantep Milletvekili Derya Bakbak, Şahinbey Kaymakamı Uğur Turan, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, Oğuzeli Belediye Başkanı Bekir Öztekin, Belediye Başkan Yardımcıları, Mimarlar Odası Başkanı Sıtkı Severoğlu ve öğrenciler katıldı. 


TAHMAZOĞLU, "KENTSEL DÖNÜŞÜMLE İLÇEMİZİ YENİLİYORUZ" 


Kentsel Dönüşüm Paneli'nin açılış konuşmasını yapan Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, yüzde sekseni çarpık yapılaşmanın olduğu Şahinbey'de 5 bölgede yaptıkları kentsel dönüşümle ilçeyi yenilerken, diğer taraftan kimlikli konutlar ve yapılar ürettiklerini söyledi. Başkan Tahmazoğlu konuşmasında; "82 bin 899 kişilik nüfusu ile Türkiye'nin 3'ncü büyük ilçesi konumunda olan Şahinbey ilçemizin yüzde 80'i çarpık yapılaşmıştır. Sadece 4 yılda 96 bin 700 kişi nüfus artışı olmuştur. Bu durumda yapılması gereken iki şey vardı. 


Bir; eskiden yapılan çarpık binaların kentsel dönüşümle yenilenmesi. İki; yeni çarpık bina yaptırılmaması konusunda kararlı bir tutum sergilenmesi ve bunun yanı sıra yeni kimlikli konutların ve yapıların yapılmasını sağlıyoruz. Göreve geldiğimiz günden itibaren Kentsel dönüşüm, konut üretimi, çarpık yapılaşma ile mücadele, park ve yeşil alan çalışmaları ve sosyal projeler olmak üzere önceliklerimizi belirledik. 5 bölgede kentsel dönüşüm çalışmamız devam ediyor. Kamulaştırma ve konut çalışmasına dev bütçe ayıran ve Türkiye'ye örnek gösterilen bir belediye olduk. 4,5 yılda 285 Milyon TL'lik kamulaştırma yaptık. Kendi imkanlarımızla değer tespitini yaptığımız 11 bin bağımsız bölümün 2610'unun yıkımını gerçekleştirerek ilçeyi kötü görünümden kurtaracak modern konutların yapımı için harekete geçtik. 550 bin kişinin yaşayacağı yeni yaşam alanı oluşturduk. 2009 yılında göreve geldiğimizde 92 milyon TL bütçemizi 2013 yılında 637 milyon 350 bin TL'ye çıkartarak, bütçemizi 7 kat arttırdık. Şuanda sadece belediye olarak 5 bin konut biz yapıyoruz, Son 4,5 yılda ise Müteahhitlere 45 bin konut ruhsatı verdik. Bu çalışmaların sonucunda Şahinbey, bir taraftan kentsel dönüşümle kendini yenilerken, diğer yandan modern, depreme dayanıklı ve sosyal donatı alanlarıyla ortaya çıkmış olacak. 7 milyon metrekare alan üzerinde yapımına başladığımız ve 150 bin kişinin yaşayacağı Yeşilvadi Projesi kapsamında 35 bin konut yapılacaktır. Proje kapsamında ayrıca şehir trafiğini rahatlatacak olan Havaalanı yolunu burç kavşağına bağlayacak 12 Km. uzunluğunda 12 şeritli yol çalışmasını da birlikte yürütüyoruz. Yeşilvadi projemiz Gaziantep'in değişim projesi olacaktır. Yeşilvadi projemiz içinde ayrıca kesintisiz 1 milyon 700 bin metrekare büyüklüğünde Türkiye'nin en büyük parkını bölgemize kazandıracağız. Tarihi dokunun yüzde 95'i ilçemizde bulunmaktadır. Bu noktada tarihi Antep evlerinin olduğu bölgelerde tarihi dokuyu gün yüzüne çıkarmak adına 7 Kilometrelik bir sokak sağlıklaştırma çalışması yaptık. İlk defa bir ilçe belediyesi olarak Şahinbey Belediyemiz Tarihi Kentler Birliği (TKB) 2012 Kültürel Mirası Koruma Projesi ve Uygulamaları Özendirme Yarışmasında Sokak Sağlıklaştırma projesi ile Tarihi Kentler Birliğinin en büyük ödülü olan Prof. Dr. Metin Sözen Koruma büyük Ödülünü aldı. yani son olarak diyebiliriz ki; eski çarpık yapılaşmayı önlemek, yeni kimlikli uydu kentler oluşturmak ve her kesimin alabileceği uygun konutlar yapmak gerekmektedir."dedi. 


KAYA; "KİMLİKLİ YAPILAR YAPMALIYIZ" 


Panelist İstanbul Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Erol Kaya ise, Kentsel dönüşümün çok önemli bir oldu olduğunu belirterek, öncelikle Şahinbey Belediye Başkanımızı yaptığı kentsel dönüşüm ve yenile çalışmasından dolayı tebrik ediyorum. Ülkemizde kes kopyala yaparak yapılan kimliksiz yapılarla şehirlerimizin kimliği yok ediliyoruz. Yapılan yapılarda o bölgenin değerlerini taşımalıdır. Sadece binaların tasarımı değil mimarisi de yerli olmalıdır. Böylelikle şehirlerimizi geleceğe taşımalıyız. Siteleri mahalleleştirmemiz gerekmektedir."dedi. 


Marmara Üniversitesi Siyasal Bilimler Dekanı Dekanı ve Şehir Yönetimi Uzmanı Prof. Dr. Recep Bozlağan ise, kentsel dönüşüme stratejik yaklaşık konulu sunum eşliğinde bilgiler vererek, değişik ülkelerde yapılan yapılarla ülkemizdeki yapıları karşılaştırdı. Bozlağan, şehrin kimliğine uygun düşük katlı yapılar yapılması gerektiğine vurgu yaparak, son olarak diyebiliriz ki;" Kentsel dönüşümde gelecek seçimin kazanılması değil, gelecek nesillerin kazanılması hedeflenmelidir."dedi. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Tamer İnan ise, kentsel dönüşüm ve konut yapımlarıyla ilgili mevzuat hakkında bilgi verdi. Öğrencilerin sorularının cevaplanmasının ardından Başkan Tahmazoğlu panelistlere günün anısına plaket takdim ederek, bakır tabak hediye etti.


Gaziantep Telgraf


Geri Dön