27 / 12 / 2024

Sakarya Nehrine yapılacak santral, ekosistemi etkilememeli!

Sakarya Nehrine yapılacak santral, ekosistemi etkilememeli!

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi tarafından Sakarya Nehri üzerinde kurulacak enerji santralinin ihalesi 12 Mart'ta yapılacak



Kurulacak enerji santralinin Sakarya için çok önemli olduğunu ifade eden Toçoğlu, şu bilgileri verdi: "Sapanca'dan şehre içme suyu sağlanmasında kullanılan ve aylık 1 milyon TL'yi geçen enerji giderlerini sıfıra indirecek olan hidroelektrik santralleri sayesinde su maliyetleri azalacak. Elde edeceğimiz gelir sayesinde belediyemiz çok daha hızlı hizmet üreten bir yapıya kavuşacak." Sakarya Nehri Enerji Santrali Projesi'nde su kullanım hakkının 49 yıl süreyle Sakarya Büyükşehir Belediyesi'ne verildiğini hatırlatan Toçoğlu, "Sakarya Nehri bildik bileli hep akıyordu. Şimdi boşa akan bu su değerlendirilmiş oluyor." diye konuştu. 

Sakarya Nehri üzerine kurulacak barajla ilgili resmi prosedür ilerlerken, çevre uzmanları hidroelektrik santrallerinin nehrin dengesini ve ekosistemi etkilemeyecek şekilde yapılması gerektiğini belirtiyor. Sakarya Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve TEMA Vakfı Sakarya İl Temsilcisi Yrd. Doç Dr. Mahnaz Gümrükçüoğlu, ADASU tarafından Sakarya Nehri üzerinde kurulacak hidroelektrik santralleri ile ilgili soruları cevaplandırdı. Gümrükçüoğlu, suyun enerjisinden yararlanırken ekosisteme zarar verilmemesi gerektiğini ifade etti. Birçok nehirde yapıldığı gibi, kanallarla suyu başka bir yere aktararak ve zemine beton enjekte ederek kurulacak santralle elektrik üretimi yapılması durumunda, suyun yeraltına sızmasının engellenmiş olacağını kaydeden Gümrükçüoğlu şöyle konuştu: "Nehir tabanına sızma olmasın diye beton enjekte etmek ekosisteme ciddi zarar verir. Bu, insana zehir enjekte etmek gibi bir şey. Suyun doğal dengesini bozmuş oluyorsunuz." Gümrükçüoğlu, şunları söyledi: "Su denize ulaştığı alanda deltasını oluşturur, sulak alanlar oluşturur. Taşıdığı malzemeyi bir yerlerde bırakarak Adapazarı Ovası gibi çok verimli tarım alanları meydana getirir. Suyun enerjisinden hiç yararlanmayalım demiyoruz. Ama bu, oradaki bütün dengeyi altüst edecek şekilde yapılmamalı. Küçük hidroelektrik santralleri kanallarla suyu başka bir yere aktararak, beton enjekte ederek yapılmayacaksa elbette yapılabilir." Sakarya Nehri'nin doğal dengesinin zaten alt üst olmuş durumda olduğunu ifade eden Gümrükçüoğlu şöyle konuştu: "Kum ve çakıl alımı nedeniyle ilgisiz yerlerde göletler oluşmuş, nehrin akışı ve yatağı defalarca değiştirilmiş. Dünyanın en kirli sularından biri olan Porsuk Çayı'nın getirdiği suyu taşıyan Sakarya Nehri'nin dengesi zaten altüst olmuş durumda. Baraj bu olumsuzluğu daha da artırmadan yapılmalı."
Zaman

Geri Dön