29 / 04 / 2024

Sakarya'da fay hattının 20 metre uzağına ev yapılabilecek

Sakarya'da fay hattının 20 metre uzağına ev yapılabilecek

Akyazı'da fay hattının 150 metre çevresi için getirilen imar yasağı 20 metreye indirildi



Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Sakarya'nın Akyazı ilçesinde 17 Ağustos 1999 Marmara depreminin ardından fay hattına 150 metrelik uzaklığa ev yapılmamasına yönelik imar yasağını 20 metreye düşürdü. Başbakanlık, Akyazı Belediyesi'ne gönderdiği yazıda ilçe merkezli 100 kilometre yarı çaplı bölgede deprem risk analizlerini de açıkladı. Bölgede 10 yıl içinde 6 büyüklüğünde deprem olma riski yüzde 83.8 çıktı.

Marmara depreminin ardından Akyazı ilçesinin Fatih, Cumhuriyet ve Konualp Mahalleleri'nde Kuzey Anadolu Fay hattının geçtiği 2 bin 850 metrelik hat boyunca yerleşime izin verilmemesi kararı alınmıştı. Fayın geçtiği yerin her iki tarafında 75'er metreden olmak üzere 150 metre genişliğinde koruma bandı oluşturulmuştu.

Ancak yıllar içinde üç mahallenin sakinleri koruma bandı nedeniyle arsalarına bina yapamadıklarını ve arsalarının değerinin düştüğünü belirterek bu uygulamanın kaldırılması için Akyazı Belediyesi'ne başvurdu. Halktan gelen şikâyetler üzerine, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Planlama ve Zarar Azaltma Dairesi Başkanı adına İ.Ejder Kaya imzasıyla 26 Nisan tarihinde Akyazı Belediye Başkanlığı'na gönderilen yazıda fay hattı üzerine konulan sağlı sollu 150 metrelik koruma bandının iki tarafından 10'ar metre olmak üzere 20 metreye düşürüldüğü belirtildi.

Akyazı Belediye Başkanı Yaşar Yazıcı, fay hattında koruma bandının küçültülmesiyle ilgili karar hakkında Meclis toplantısında, “17 Ağustos Depremi'nden sonra belirlenen fay hattı üzerindeki 150 metrelik bant boyunca alınan imar yasağı kararı yapılan girişimler sonucu Bakanlık tarafından 20 metreye indirildi.  Böylece vatandaşlarımızın mağduriyeti giderildi” dedi.

Olası depremler anlatıldı
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın bir özel firmaya yaptırdığı jeolojik araştırmalar bulunan dokuz sayfalık yazısında fay koruma bandının küçültüldüğü Akyazı ilçesi merkezli olası depremlere de dikkat çekildi. Bölgede olası deprem ve olası büyüklükleri tek tek yazıldı. Rapora göre bölgede 6 büyüklüğündeki depremin 10 yıl içerisinde olma olasılığı yüzde 83.8 olarak yer alırken, depremin ortalama tekrarlanma olasılığı beş yıl olarak tahmin edildi.
Radikal/Zafer Tokuş-Alaattin Onur

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Ölüme davetiye
Halk “Arsalarımız değer kaybetti” diye yaygara yapınca Sakarya Akyazı'da şehrin ortasından geçen fay hattına 150 metreden daha yakın alanlara inşaat yasağı 20 metreye indirildi

‘ZARARA UĞRUYORUZ'

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın aldığı karar adeta ölüme davetiye çıkarıyor.

Resmi rakamlara göre 18 bin kişinin öldüğü 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nden sonra Sakarya Akyazı'daki fay hattının sağına ve soluna 75'er metreden olmak üzere 150 metrelik alana inşaat yasağı getirildi. Fakat bölgede arsası olan vatandaşlar karar nedeniyle zarara uğradıklarını belirterek belediyeye başvurdu.

RİSKE RAĞMEN ONAY

Belediye konuyu Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'na iletti. Başkanlık, 150 metrelik yasağı, her iki taraftan 10'ar metre olmak üzere 20 metreye düşürdü.

Gerekçe olarak da “Vatandaş arsasına ev yapamamaktan şikayetçi” dedi. Başkanlığın kararında bölgede 10 yıl içerisinde 6 büyüklüğünde deprem olma riskinin yüzde 83.8 olduğu da belirtildi. Şehir planlamacıları kararı “Facia” olarak nitelendirdi.
Posta/Zafer Tokuş


Geri Dön