06 / 05 / 2024

Sakarya'da orta hasarlı binalara yıkım kararı çıktı!

Sakarya'da orta hasarlı binalara yıkım kararı çıktı!

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, öncelikli olarak orta hasarlı binalarda iskanı önlemeye çalışacaklarını belirterek, boşaltılan binaların yıkımlarının gündeme geleceğini söyledi



Toçoğlu, orta hasarlı bina sahiplerine tanınan onarım süresinin sona ermesi nedeniyle bugünden itibaren bu binaların elektrik ve su hizmetlerinin kesilmeye başlandığını kaydetti.

2010 yılının başında onarım süresinin sona erdiğini hatırlatan Toçoğlu, "Dolayısıyla bu süreden sonra zaten tehlikeli olan bu onarılmamış binalarla ilgili işlem yapmamız gündeme geldi. Sakarya Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediye başkanları ve kaymakamlarımızla yapılan toplantıda bu konuda bir yol haritası belirledik. 5 Aralık gününden itibaren bu binalara kamu hizmetini
 kesmeye başladık" dedi.

Yaptıkları işlemin tamamen vatandaşların can güvenlikleriyle ilgili olduğunu ifade eden Toçoğlu, "Öncelikli olarak orta hasarlı binalarda iskanı önlemeye çalışacağız, daha sonra da boşaltılan binaların yıkımları gündeme gelecek. Şu anda onarılmamış orta hasarlı binalarda oturan insanların hayatları tehlikede şeklinde konuştu.

"Orta hasarlı binaların boşaltılması konusunda defalarca uyarıda bulunduk diyen Toçoğlu, söz konusu binalarda barınan üniversite öğrencilerini de uyardıklarını hatırlattı.

Birinci derece deprem kuşağında olan Sakaryada onarılmamış orta hasarlı binalarda oturmanın intihar etmekle eş değer olduğunu anlatan Toçoğlu, şöyle devam etti:

"Neyin ne olacağı hiçbir zaman belli değil. Burası deprem bölgesi. Bakın Türkiyede çeşitli yerlerde depremler oluyor. İşte en son Vanda yaşadığımız sıkıntıları hepimiz yakından takip ediyoruz. Kaldı ki Sakarya bu anlamda da birinci derece deprem kuşağında ve her an böyle bir sıkıntıyla karşı karşıya kalabilecek bir ildir. Dolayısıyla bu binaların boşaltılması lazım. Biz de bugünden itibaren bunun adımını atmış olduk."

BİN 300 ORTA HASARLI KONUT BULUNUYOR

1999 yılındaki depremin ardından il genelindeki 21 orta hasarlı konutun yüzde 95inin onarıldığını kaydeden Toçoğlu, orta hasarlı binaların yüzde 5inin onarılmadığını söyledi.

Devletin orta hasarlı binaların onarılması için kira yardımı ve onarım ücreti adı altında birçok yardımda bulunduğunu anımsatan Toçoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Öncelikli olarak kiracı olarak oturan vatandaşlarımız bu evleri kesinlikle terk etsinler. Başka evler kiralasınlar. Ev sahiplerinin de 11 yıldır bu konuya bir çözüm bulmaları gerekiyordu. 11 yıldır çözüm bulmak için erteleniyor, erteleniyor ama bir türlü çözüm bulunamıyor. Bugünden yarına bir deprem olsa hepimiz sorumluyuz. Bu vesileyle boşaltılacak bin 300 bina var. Bağımsız birim olarak bin 300 daire var desek daha iyi anlaşılır. Bugün itibariyle çalışmalara başladık. Camiler de bizim yaptığımız bu işin kapsamındadır. Yani fark eden bir şey olmaz, kamu binası veya cami veya konut, ne olursa olsun, gerekli tedbirler alınacaktır."

AA


Geri Dön