29 / 11 / 2024

Saklı pay davası nasıl açılır?

Saklı pay davası nasıl açılır?

Medeni Kanun gereğince mirasbırakan, yasal mirasçılarının saklı payları haricindeki kısım için tasarrufta bulunabiliyor. Peki, saklı payını alamayan mirasçılar dava açabilir mi? Saklı pay davası nasıl açılır?




Saklı pay davası nasıl açılır?

Medeni Kanun gereğince mirasbırakan, yasal mirasçılarının saklı payları haricindeki kısım için tasarrufta bulunabiliyor. Tasarruf hakkının kullanılabilmesi için bazı koşulların sağlanmış olması gerekiyor.


Ancak kimi zaman mirasçılar saklı paylarının karşılığını alamayabiliyor. Bu durumda, mirasçılar, mirasbırakanın tasarruf edebileceği kısmı aşan tasarruflarının tenkisini dava edebilirler. Peki, saklı pay davası nasıl açılır?


Yasal mirasçıların paylarına ilişkin olarak tasarrufta yer alan kurallar, mirasbırakanın arzusunun başka türlü olduğu tasarruftan anlaşılmadıkça, sadece paylaştırma kuralları sayılıyor.


Saklı paylı mirasçılar lehine kazandırmalar

Saklı pay sahibi mirasçılara ölüme bağlı tasarrufla yapılan ve tasarruf edilebilir kısmı aşan kazandırmaların onların saklı paylarını aşan kısmı orantılı olarak tenkise tâbi olur. 


Tenkise tâbi birden fazla ölüme bağlı tasarrufun bulunması hâlinde, saklı pay sahibi mirasçıya yapılan kazandırmanın saklı payı aşan kısmı ile saklı pay sahibi olmayan kimselere yapılan kazandırmalar orantılı olarak tenkis edilir.


Tenkis davası açma hakkı, mirasçıların saklı paylarının zedelendiğini öğrendikleri tarihten başlayarak bir yıl ve her hâlde vasiyetnamelerde açılma tarihinin, diğer tasarruflarda mirasın açılması tarihinin üzerinden on yıl geçmekle düşer.


Bir tasarrufun iptali bir öncekinin yürürlüğe girmesini sağlarsa, süreler iptal kararının kesinleşmesi tarihinde işlemeye başlar.



Saklı pay oranları 2015!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön