28 / 04 / 2024

Miras taksimi davası nasıl açılır?

Miras taksimi davası nasıl açılır?

Vefat eden kimsenin geride bıraktığı mallarda hakkı olan şahıslar ile her birinin payını ve bu paylarla ilgili hesap şekillerini gösteren hükümler ve kaidelere miras deniyor. Peki, miras taksimi davası nasıl açılır?



Miras taksimi davası nasıl açılır?

Vefat eden kimsenin geride bıraktığı mallarda hakkı olan şahıslar ile her birinin payını ve bu paylarla ilgili hesap şekillerini gösteren hükümler ve kaidelere miras deniyor.


Vefat eden kimsenin geride  bıraktığı menkul ve gayrimenkul mallar, yasal mirasçılarına kalıyor. Sulh Hukuk Mahkemesinden veya noterden alınabilen veraset ilamında vefat eden kimsenin mal varlığı ve yasal mirasçıları yer alıyor.


Miras Hukukuna göre mirasbırakanın hısımları,kan hısımları, evlatlığı ve altsoyu,eşi ve devlet yasal mirasçılar olarak kabul ediliyor. Mirasçılar arasında mal varlığındaki bütün hak ve borçları kapsayan bir ortaklık meydana geliyor. Peki, mirasçılar arasında anlaşmazlık olduğunda miras taksimi davası nasıl açılır?


Miras taksimi davası!

Mirasçılar arasında adaletsiz paylaşım olduğunda, anlaşmazlık çıktığında ya da miras hakkının paylaşılması talebinde mirasçılık belgesi için Sulh Hukuk Mahkemesinde dava açlaniliyor. Herhangi bir mirasçının bulunduğu yerdeki Sulh Hukuk mahkemesinde bu dava açılabilliyor. 



NÖBETÇİ SULH HUKUK MAHKEMESİNE


                                                                                              ………………….


 


DAVACI                : Ad soyad TC kimlik adres


 


DAVALI               :   1- ad soyad TC kimlik adres


2- ad soyadTC kimlik adres


3- ad soyadTC kimlik adres


DAVA KONUSU : Ortaklığın giderilmesi


 


OLAYLAR          : Taraflarla ortak murisimiz …….. den kalma İstanbul ili ….. İlçesi ……mahallesi ……., ada ……, parselde kayıtlı ……….. taşınmaza müştereken sahibiz.Davalılarla taşınmazın taksimi konusunda anlaşmazlık yaşıyoruz.


 


Söz konusu taşınmazdaki şüyuun mümkünse aynen taksimi,değilse satılarak ortaklığın giderilmesini talep etmekteyiz.


Bu nedenle işbu davanın açılması zorunlu olmuştur.


HUKUKİ SEBEPLER : İlgili mevzuat


 


DELİLLER                   : Tapu kaydı ,veraset ilamı ,keşif ve her türlü delil.


 


SONUÇ VE TALEP      : Yukarıda arz edilen sebep ve gösterilen delillere binaen davanın kabulü ile mezkur taşınmazın mümkünse aynen taksimi değilse satışının yapılması suretiyle şüyunun izalesine ve lede edilen paranın ortaklar arasında tapuda gösterilen oranda paylaştırılmasına karar verilmesini saygılarımla arz ve talep ederim…./…/2013


 


 


DAVACI


 


EK:


1-     Kimlikfotokopisi


2-     Tapukaydı sureti


3-     Veraset İlamı


 


 


AD-SOYAD


İMZA




Geri Dön