22 / 12 / 2024

Mirasçılıktan çıkarma davası nasıl açılır?

Mirasçılıktan çıkarma davası nasıl açılır?

Miras hukukuna göre, bir kimse vefatından sonra mirasının kalmasını istemediği kişileri, sağ iken bir dava açarak mirasçılıktan çıkarabiliyor. Peki, mirasçılıktan çıkarma davası nasıl açılır? İşte yanıtı..



Mirasçılıktan çıkarma davası nasıl açılır?

Miras hukukuna göre, bir kimse vefatından sonra mirasının kalmasını istemediği kişileri, sağ iken bir dava açarak mirasçılıktan çıkarabiliyor. 


Söz konusu mirasçılıktan çıkarma davası saklı payı olanlara karşı açılabiliyor. Peki mirasçılıktan çıkarma davası nasıl açılır?


Mirasçılıktan çıkarma davasının açılabilmesi için, çıkarılmak istenen kişinin miras bırakana karşı suç işlemiş olması ya da kendisine zarar veriyor olması gerekli.


Bunun dışında kişi aile hukuku kapsamında görevlerini yerine getirmiyorsa; örneğin bir çocuksa ve evlatlık vazifelerini yerine getirmiyorsa miras bırakan, mirasçılıktan çıkarma davası ile yasal mirasçılarını mirasından mahrum edebiliyor.


Mirasçılıktan çıkarma

I. Sebepleri

MADDE 510.- Aşağıdaki durumlarda mirasbırakan, ölüme bağlı bir tasarrufla saklı paylı mirasçısını mirasçılıktan çıkarabilir:


1. Mirasçı, mirasbırakana veya mirasbırakanın yakınlarından birine karşı ağır bir suç işlemişse,


2. Mirasçı, mirasbırakana veya mirasbırakanın ailesi üyelerine karşı aile hukukundan doğan yükümlülüklerini önemli ölçüde yerine getirmemişse.


II. Hükümleri

MADDE 511.- Mirasçılıktan çıkarılan kimse, mirastan pay alamayacağı gibi; tenkis davası da açamaz.

Mirasbırakan başka türlü tasarrufta bulunmuş olmadıkça, mirasçılıktan çıkarılan kimsenin miras payı, o kimse mirasbırakandan önce ölmüş gibi, mirasçılıktan çıkarılanın varsa altsoyuna, yoksa mirasbırakanın yasal mirasçılarına kalır.


Mirasçılıktan çıkarılan kimsenin altsoyu, o kimse mirasbırakandan önce ölmüş gibi saklı payını isteyebilir.


III. İspat yükü

MADDE 512.- Mirasçılıktan çıkarma, mirasbırakan ancak buna ilişkin tasarrufunda çıkarma sebebini belirtmişse geçerlidir.


Mirasçılıktan çıkarılan kimse itiraz ederse, belirtilen sebebin varlığını ispat, çıkarmadan yararlanan mirasçıya veya vasiyet alacaklısına düşer.


Sebebin varlığı ispat edilememiş veya çıkarma sebebi tasarrufta belirtilmemişse tasarruf, mirasçının saklı payı dışında yerine getirilir; ancak, mirasbırakan bu tasarrufu çıkarma sebebi hakkında düştüğü açık bir yanılma yüzünden yapmışsa, çıkarma geçersiz olur.



Miras kalan evin gelir vergisi!



Geri Dön