Emlak Terimleri

Saklı pay sahibi mirasçılar kimlerdir?

Saklı paya sahip mirasçıların, saklı payın ihlali halinde dava açmaları gerekiyor. Peki, saklı pay sahibi mirasçılar kimlerdir? İşte, saklı pay sahipleri...

Saklı pay sahibi mirasçılar kimlerdir?

Mirasçının, mirasbırakana veya mirasbırakanın yakınlarından birine karşı ağır bir suç işlemesi ya da mirasbırakana veya mirasbırakanın aile üyelerine karşı aile hukukundan doğan yükümlülüklerini önemli ölçüde yerine getirmemesi haline bağlı olarak, saklı paylı mirasçının mirastan mahrum bırakılması söz konusu olabiliyor. 


Ölen kişi mirasını istediğine bırakabiliyor. Ancak vasiyetname ile bu yapılırken mirasçıların saklı paylarına dokunmak mümkün değil.  Başka bir deyişle, vasiyetname hangi yönde olursa olsun mirasçıların miras üzerinde hakkı bulunuyor. Buna 'saklı pay' deniyor. 


Saklı pay, mirasbırakana belirli derecede yakınlığı olan kişilerin tereke üzerinde hakka sahip olması gerektiği düşüncesine dayanıyor ve mirasçının mirasbırakana olan yakınlığa bağlı olarak değişkenlik taşıyor.


Saklı pay, mirasın paylaşılması sırasında kendiliğinden dikkate alınmıyor. Saklı paya sahip mirasçıların, saklı payın ihlali halinde dava açmaları gerekiyor. 


Bu davaya 'tenkis davası' deniliyor. Tenkis davasının mirasbırakanın sağlığında açılamıyor. Bu dava ancak mirasbırakanın ölümü üzerine, mirasbırakanın son yerleşim yerindeki asliye hukuk mahkemesinde açılabiliyor. 


Saklı pay sahibi mirasçılar...

Kanuni mirasçılık, muris ile mirasçı arasındaki aile ilişkilerine veya tabiiyet (uyrukluk) bağına dayanıyor. Kanuni mirasçılar; murisin kan hısımları, evlatlığı, sağ kalan eşi ve devlet oluyor.Miras Kanunu’nda 10.5.2007 tarihinde yürürlüğe giren değişiklik ile kardeşlerin saklı payı kaldırıldı. 


Saklı paylı mirasçının mirastan mahrum bırakılması!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com