Saklı paylı mirasçının mirastan mahrum bırakılması!
Miras hukukuna göre mirasbırakan malvarlığının tamamını istediği kişiye miras olarak bırakamıyor. Peki, saklı paylı mirasçı nasıl mirastan mahrum bırakılır? İşte, saklı paylı mirasçının mirastan mahrum bırakılması!
Saklı paylı mirasçının mirastan mahrum bırakılması!
Miras hukukuna göre mirasbırakan malvarlığının tamamını istediği kişiye miras olarak bırakamıyor. Bu durumda kanuni mirasçıların miras üzerinde saklı pay olarak adlandırılan hakları bulunuyor.
Ancak, mirasbırakan ölmeden önce yapacağı bir beyan ile saklı paylı mirasçıları mirastan çıkarabiliyor. Mirastan ıskat olarak da adlandırılan bu durum ancak kanunda yazılı sebeplerle mümkün olabiliyor. 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 510 vd. maddelerinde bu hususarlara yer veriliyor.
Saklı paylı mirasçı, mirasbırakana veya mirasbırakanın yakınlarına karşı ağır bir suç işlemişse eğer mirasbırakan tarafından mirastan çıkarılabiliyor. Ayrıca saklı paylı mirasçı mirasbırakana ve mirasbırakanın aile yakınlarına karşı aile hukukundan doğan yükümlülüklerini yerine getirmiyorsa mirastan çıkarılabiliyor.
Mirasçılıktan çıkarılan kimse mirastan herhangi bir pay alamıyor ve tenkis davası açamıyor. Bu şahsın miras payı varsa altsoyuna geçiyor, alt soyu yok ise diğer mirasçılar arasında eşit olarak paylaştırılıyor. Mirasçılıktan çıkarılan kimsenin altsoyu saklı payı için dava açma hakkına sahip oluyor. Zira mirastan çıkarılan kimsenin saklı payı altsoyu üzerinden devam ediyor.
Mirasçılıktan çıkarmanın geçerli olması ancak ve ancak sebep belirtilmesi halinde mümkün. Sebep belirtilmeden yapılan çıkarma işlemlerinin geçerliliği bulunmuyor. Bu hallerde saklı paylı mirasçının mirasçılığı devam ediyor.
Mirastan çıkarılma hususunun ispatı mirasbırakanın ölümü ile çıkarmadan yararlanan diğer mirasçılar nezdinde doğuyor. Çıkarmadan yararlanan diğer mirasçılar çıkarılma sebebine itiraz gelmesi halinde doğru olduğunu ispatlamak zorunluluğu bulunuyor.
Saklı pay oranları nedir?
Öznur YASLI/Emlakkulisi.com