28 / 04 / 2024

Salda Gölü projesini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı üstlendi!

Salda Gölü projesini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı üstlendi!

Tamamı özel koruma alanı ilan edilen Salda Gölü'nde yapılaşmanın önü açıldı. Ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı projeyi ele alacak.



Star Gazetesi köşe yazarı olan Ersoy Dede, bugünkü yazısında Salda Gölü'nde gerçekleşen yapılaşmayı kaleme aldı. İşte o yazı...

Salda Gölü.. Türkiye’nin en derin, dünyanın en berrak suyuna sahip. Toros Dağlarının arasında bir mucize. Sudaki magnezyum nedeniyle bembeyaz bir renge sahip. Beyaz kumsal, Mars’ın yüzey yapısıyla aynı. Dünyada bunun gibi Mars’ın kaya ve kum yapısıyla benzerlik gösteren sadece iki bölge var. Biri burası biri de Kanada’nın kuzeyinde..

Geçenlerde bu kumların, hafriyat kamyonlarıyla taşındığı ve gölden kilometrelerce uzağa taşındığını gördük. İyi ama ne oldu, neden böyle oldu?

Gelin önce Salda, eksiden nasıldı şimdi nasıl biraz daha yakından bakalım.. Bu doğa harikası yer, bir sene öncesine kadar çöp içindeydi.. Arabalar gölün içine kadar giriyor, tarifi zor bir çevre kirliliğine sebebiyet veriyordu. Gölün su kalitesi gün geçtikçe azalmış, derme çatma yapılarla doğal güzellik neredeyse kaybolmaya başlamıştı.. Bugün üzerine titrenen o beyaz kumlar, insan ve araç baskısı nedeniyle yok olmak üzereydi... Peki bu bir sene içinde ne oldu.. ilk etapta bölgenin tamamı özel koruma alanı ilan edildi.. Böylece sadece gölün bir kısmı değil bütün alan korumaya alındı yani koruma bir önceki döneme göre, 7 kat artırıldı.. Ve son olarak buranın doğal güzelliğini korumak ve geleceğe de miras kalmasını sağlamak adına bir proje geliştirildi.. Gelelim o projeye..

Bahse konu projede mevcut haldeki ahşap yapılar kaldırılıyor yerine yine doğal malzemeden yapılan beton dökülmeden sökülür takılır şekilde üretilecek aynı boyutlarda üniteler yapılıyor.. Beyaz kumların çok gerisine de yine beton vesaire dökülmeden bir otopark planlanıyor.. Proje aynen bu haliyle anlatıldı.. Peki sonra ne oldu?

TOKİ’nin işi verdiği taşeron firma, o tartışmalı görüntü ile adeta bir çuval inciri berbat etti.. Kamyonlarını hassasiyetle korunan alana soktu, kumları çekip başka bir yere taşıdı. Bu duyulur duyulmaz çevre Bakanı Murat Kurum doğrudan olaya müdahale etti.. Kendi sorumluluğu altındaki TOKİ’de, bu rezalete dahli olanları tek tek tespit edip idari yaptırım uyguladı. Ardından da adli süreci işletmek adına, firma hakkında suç duyurusunda bulundu.. Buranın yeniden düzenlenmesi ile ilgili bundan sonra atılacak her adımı istişare edeceği bir bilim kurulu oluşturulması talimatını verdi.. Şimdi de o sürecin tam ortasındayız..

Bodrum’da milyon dolarlık otelleri çevre kirliliği oluşturduğu için yıktıran, Ayder’de, Fırtına vadisinde dere yataklarında kaçak yapılara göz açtırmayan Türkiye genelinde korunan alan miktarını yüzde 8 seviyesinden yüzde 15'e kadar çıkartma çabasını ve iradesini gösteren bir bakanın ve bakanlığın iyi niyetinden şüphe etmiyorum ancak tüm bunlara rağmen Salda'da ise bundan sonraki sürecin daha dikkatli ve titiz takip edilmesi gerektiğini düşünüyorum.. Öyle de olacağını görüyorum..


Geri Dön